Делян Маджаров

 

Кою  Димов Колев

 (1891-1995)    

Прадядо ми Кою по време на Първата световна война

Прадядо ми Кою е роден на 6 юни 1891 г. в село Сеймени, Великотърновска област. Малко селце с 18 къщи и население по онова време от около 100 души. Той е второ дете на Димо и Дона Драгошинови. Има още двама братя Кольо и Иван и сестра Неда. На 14 декември 1911 г. се жени за Куна Пенчева от село Дъскарите, Великотърновски окръг. На 12 януари 1912 г. е повикан да се яви на редовна военна служба. През есента на същата година започва Балканската война и той е в трета армия под командването на ген. Радко Димитриев.

Пряк участник е в боевете при Люле-Бургас и при Бунар-Хисар. По време на войната се разболява от холера. Едновременно с това шрапнел убива коня му и при падането си чупи и краката. Лазешком успява да се добере до едно дере, където по думите му пил вода като за последно. Вследствие на което започнал да повръща и заедно с водата от тялото му излизат и бацилите на холерата.

 

По това време тази болест върлува с голяма сила и взима много жертви. "Палихме цели села в Турция, за да се отървем от холерата", ми разказваше той. Не помнеше колко дни е спал край това дере, след като го намират, е откаран в лечебница и след като се излекува, е върнат отново на служба.

 

 

Пряк участник е и в Първата световна война, като се сражава срещу съюзническите войски в Беломорска Тракия и Македония.  Носител е на медал за храброст, връчен му от престолонаследника княз Борис Търновски.

В периода 1912-1918 г. е бил в отпуск едва 20 дни. Освободен е от военна служба в началото на 1919 г.

Същата година му се ражда дъщеря Слава. Има общо шест деца, като баба ми е една от най-малките, родена през 1928 г.

В периода 1919-1944 г. е едър земевладелец и търговец.

Той е и един от организаторите на кампанията на Никола Мушанов през 1931 г. Братът на Никола Мушанов, Стойчо Мушанов, бъдещ вътрешен министър на България, му е гостувал неведнъж.

След 9 септември 1944 г. имотите му са одържавени. Въпреки това остава в с. Сеимени до 1966 г. През същата тази година се преселва в Стара Загора, където живее с прабаба ми при баба и дядо.

Той беше невероятно добър човек, живял повече от век. Бе пряк участник в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война и свидетел на Септемврийското въстание от 1923 г., преврата от 1934 г., Втората световна война, 9 септември 1944 г., както и на 10 ноември 1989 г.             

 

     Прадядо ми на 100 г.

 

                                            

Почина от старост на 20 февруари 1995 г.

 

 

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

Copyright 1997-2009 OMDA Ltd All rights reserved.