Проблемите в общината

                                         /есе/

 

Милена Гергевска  - политология, четвърти курс

 

    Проблеми в българската община винаги е имало и ще има. Как биха могли те да намалеят колкото е възможно повече и кое би било основният катализатор за това? Какво стои в основата на проблемите и кое е това нещо, което трябва да бъде премахнато?

     От 1989 г. България възприема демократичния модел на управление. В основата на този модел е демокрацията или управлението на народа. Това е представителното управление, в което народните представители управляват в интерес на народа и в съответствие със закона и собствената си съвест. В България този модел е доста изкривен. Управляващите се грижат 80%  за своя личен интерес и около 20% за интереса на хората. Българите нямат изградено гражданско общество, което да оказва необходимия контрол. Това е в основата на многото проблеми на българите като народ.

    Във всеки град това, което се поддържа от държавата, е в окаяно състояние. Източват се много средства за лична изгода. Така се получава, защото решенията, които се взимат в общината, остават скрити за обикновения гражданин. Всеки е погълнат от работния си ден и ежедневието си, проблемите. Не би отишъл на заседание на общинския съвет в почивния ден.

    За гр. Пловдив Централна гара е в абсолютно занемарен вид. Местата за сядане са изпотрошени или липсващи. Нищо не е подновявано сигурно откакто е строено през социализма. Влаковете са остарели. Да не говорим, че жп гарите и автогарите в повечето градове са сборен пункт на просяци, които ровят по кофите. Лошата инфраструктура.

    В българската община срещу определена сума се слагат подписи за продажба на общинска земя. Унищожава се горска площ и се строят хотели. Найголемият проблем е, че това, което се вижда от всички, като че ли не съществува.

    Многото сигнали за нарушения в изборния ден говорят, че хората започват да се осъзнават, че те са тези, които биха могли да променят нещо. Те могат да направят това, като заемат своята гражданска позиция.  Един от начините е да упражняват правото си на глас по време на избори.

 

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

 

Copyright 1997-2007 OMDA Ltd.  All rights reserved.