Станислава Цонева - политология трети курс (2006-2007),  Пловдивски университет " Паисий Хилендарски "

Мечтата за България

 

В действителност България е изостанала, все още затворена страна, където съществува свободен, но неразвит и некачествен политически пазар. От там идват и големите й проблеми.  Ако има агенции, които оценяват  състоянието и качеството на политическите елити и партии в отделната държава - ние без съмнение ще сме някъде в дъното на таблицата.  

                                                                                                                                 

Политиката е сериозно нещо, тя не е за хора без чувство за морал и отговорност. Ако политическият ни елит не узрее за живот в демократично общество, перспективите за бъдещето на България изглеждат мрачни и тук Европа не може да ни спаси. Ако през следващите  години управляващите партии успеят да вдигнат стандарта на живот на обикновения българин и изпълнят съвестно работата, за която са били призвани и ако десницата излезе от егоистичната си и самоубийствена раздробеност и предложи личности, заедно със сериозна политическа и икономическа програма, можем да отдъхнем и да речем: Има бъдеще за България!

Българската политическа класа е от класата на онова което се нарича български народ.Тя е част от него.Ако е зачената на тъмно , но българският народпродължава да я избира на свободни избори чрез манипулации , подкупи , кебапчета - това е проблем на избирателя , не на избирания.Време е да се осъзнае,че политическата класа на България е отражение на политическото мислене на българските граждани,а по поведение,мислене,манталитет и начина на комуникация е просто отражение на поведението,мисленето и манталитета на голяма част български граждани.Иначе в условията на демокрацията ,тази политическа класа не би могла да оцелее.Така че,тя с характеризира българската политическа класа  като нещо отделно  и дори противоположно,нетипично , и несвързано с българските граждани,означава просто да се казва ,че в България представителната демокрация не работи, и избраните политически представители на българските граждани всъщност не представляват реално мисленето , поведението, манталитета и начина на комуникация на огромната част български граждани,а напротив- на една малка върхушка.Това означава , че България в момента се управлява от подобна върхушка, която е очистена и отделена от народа, колкото и недефинирано да е последното понятие.

С това аз изразявам надежда,че българската политическа класа ще вземе да се осъзнае и да започне реално да представлява интересите на народа , което би дало надежда страната да се оправи.Подобно мислене от моя страна е колкото наивно,толкова и неправилно.В България има реална представителна демокрация и политическата класа в голяма степен е част от българските граждани. Проблемът на България в Момента е историческият период на развитие на човечеството,в която модерните национални държави ,създадени във втората половина на ХІХ в. каквато е и България,постепенно отстъпват място на пост-модерните държави , в които националните характеристики се разминават , или придобиват ново измерение.За съжаление, пост-модерните държави са все още не добре дефинирани , въпреки че ясно се забелязват две течения на развитие-безхаберна амалгамация на раси , религии и етноси с обединяващото мотовсички сме X ,следователно сме НАЙ/Съединените Щати/.

Съвременната политика , както и последните събития, ясно показват , че първия модел на пост-модернизма е пред сигурен провал.За съжаление географски и България се стреми именно към този провалящ се модел /ЕС/ , но по манталитет , всъщност е по-близо до втория американския модел.Оттам и вътрешните противоречия в българското общество , които са просто отразени и от българската политическа класа.

Положението на България се отежнява и от фактът , че се намира на границата между християнството и исляма, но пък се облeкчава от фактът , че страната с която граничи, и малцинството от която има, не е фундаменталистка а е секуларна държава. Ако Америка има сили да каже , всички сме американци , без да дискриминира базирано на вярата,пола , сексуалната ориентация,етнос класа и занятие , защо България да не може да каже същото? Само по този начин ще се гарантира истинска интеграция на малцинствата у нас.И такавсички смe българи, без цвят на кожата , класа , пол , занятие , религиозна принадлежност,сексуална ориентация  и какво ли още не.Възможно ли е това? От отговора на този въпрос зависи бъдещето на България.Засега, държавата, която отговаря с да е само една САЩ.Другият модел на пост-модерна държава се разрушава пред очите ни с последните събития в Западна Европа.

Така че , Дружно братя българи ,с нас Америка е в мир и бой може би скоро няма да изглежда като вик.

        

 

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

 

 

 

Copyright 1997-2007 OMDA Ltd.  All rights reserved.