Осама  Бин Ладен

Ангелина Владимирова Пейчева

 

 

 

 

Роден: 10 март 1957 (50 години)

             Риад, Саудитска Арабия

 

Религия: Ислям

 

 

    

 

Осама Бин Мухамад Бин Авад Бин Ладен, познат като Осама Бин Ладен или Усама Бин Ладен е борец за ислямската вяра и е отнесен за учредител на организация наречена Ал-Кайда.Той е член на престижната и богата фамилия Бин Ладен.Той е във връзка с няколко други ислямиски военни лидери.Свързан е с два атентата през 1993 и отново през 1998-тогава, когато  са убити цивилни и военни граждани на САЩ и други страни, докато се оттегляли от Израел и военни части от други ислямиски държави.САЩ сочи, че в основата на  тези два атентата е  Бин Ладен .

 

Въпреки че Ладен не е посочен директно за атентатите от 11 септември 2001, той поема отговорност за тях.Атентатите организирани срещу въздушните американски полети 93,175,11,77 и последващото унищожаване на Световния Търговски Център в Ню Йорк Сити и вредите нанесени на Пентагона се предполага , че били организирани от Ал Кайда  и Осама Бин Ладен.

 

 

 

ІІ. Семейство и детство

 

 

 

 

Осама Бин Ладен е роден в Риад(Саудитска Арабия).През 1998 г. в интервю за телевизия Ал Джазира е посочена и датата на раждане на Ладен 10 март 1957г.Негов баща е Мухамед Авад Бин Ладен.Той бил богат бизнесмен свързван с рода на кралската Саудитска фамилия.Преди Първата Световна Война Мухамед бил беден и емигрирал от Хадрамаит към южния бряг на река Йемен ,Червено море,пристанището Джедах (Саудитска Арабия), където започва да работи като товаро-разтоварач.

 През 1930г. започва собствен бизнес.Подписва договор за строителсто на различни съоражения посредством Царската Саудитска фамилия през 1950г.Няма точни данни на броя на всичките деца на Мухамед Бин Ладен, но официало се посочва , че техния брой е около 55.

Има различни предположения , че Осама Бин Ладен е 17-ти  син на Мухамед.

Мухамед Бин Ладен е бил женен 22 пъти, макар че според закона на Шериата не може да се има по-вече от 4 жени.Осама е единствения син на Мухамед с неговата десета жена Хамида Ал-Атас, която родила в Сирия.

Родителите на Осама Бин Ладен се развели скоро след неговото раждане,според главния редактор на вестник Ал Мадина в Джихад Батарфи,който познавал Осама още от 1970 г. по това време майката на Осама Бин Ладен била омъжена за мъж на име Ал Атас, който работел в компанията Бин Ладен.Осама живеел с новото семейство на майка си ,заедно с неговите три преродени братя и една преродена сестра.

 

 

 

 

ІІІ. Образование и политика

 

 

 

 

Осама Бин Ладен бил издигнат като привърженик на една разновидност на исляма Сунни Ислям(сунитския ислям).От 1968 до 1976 той посещавал гимназия Ал Тагер, което било най-престижното средно училище в Джедах (Саудитска Арабия),наречено училището на елита.През 1960 година Крал Файзал посрещнал в страната си учители-изгнанници от Сирия, Египет и Йордания, така през 70-те години на века били открити първите членове на т.нар. Ислямското братство, които започнали да преподават в различни Саудитски училища и университети.След училище Бин Ладен посещавал занятията на това Братство.

 

 

    Ислямски групировки

 

 

 

Бин Ладен изучавал икономика и бизнес администрация в училище по мениджмънт и икономика на Кралския Абдулазки Университет в Джедах.Според някои доклади на разузнавателните служби Бин Ладен работел като строителен инжинер през 1979 година или в обществената администрация през 1981г.Според други доклади, Бин Ладен никога не е посещавал колеж и смятал това за  трудна работа или се предполагало , че напуснал университета след третата година от обучението си.

По време на следването си в университета Осама Бин Ладен бил под влиянието на Мухамед Кутб и Абдулах Азам, които били професори в унивеситета и поддържали силни връзки с групировката на Ислямското Братство.Кутб (египтянин) бил брат на Саид Кутб, автор на Ма алим фи-л-Тария, един от най-влиятелните трактати за водения джихад срещу неверниците по света. Азар, ислямски преподавател от Палестина поставя основите на Пан-исляма за борба (джихад) в Афганистан.

 

 

 

  Брачен живот в Джедах

 

 

 

      През 1974 година, когато бил на 17 години Осама Бин Ладен се жени за първата си  съпруга Найва Ганем от Сирия негова майка,сестра,дъщеря. Брачната церемония се състояла в родното място на Найва (Лагания) в  северозападна Сирия.След раждането на първия син на Осама Абдулах, те се преместили от къщата на неговата майка в Ал-Азизях (област в Джедах).

         Осама Бин Ладен имал 4 жени и един развод.Умм Али Бин Ладен (майката на Али) била университетски лектор и преподавала в университета в Саудитска Арабия, като прекарвала ваканциите си  в Квартоум (Судан), където по-късно от 1991 до 1996 година Осама Бин Ладен бил заселен в изгнание.

        Според журналиста Визал Ал Тураби Умм Али била жена и на суданския лидер Хасан Тураби.Тя преподавала исляма на няколко фамилии в Риад и на нейни съседи, така се запознава с Осама.Според Ал Тураби последните три брака на Ладен  са  с жени, които били университетски лектори и трите били високо образовани и от изтъкнати фамилии.Тези свои бракове  Осама Бин Ладен  обяснявал, че били в името на Бога.

 

 

 

  Деца

 

 

 

Бин Ладен имал някъде между 12 и 24 деца. Неговата  първа съпруга Найва  имала 11 деца от Осама Бин Ладен (включително Абдулах, роден 1976г),Омар, Саад и Мухамед.Синът на Осама Бин Ладен , Мухамед Бин Ладен (роден 1983 г.) се жени по-късно за дъщерята на военния лидер на Ал-Кайда , Мохамед Атеф през януари 2001 година.

 

 

Описание

 

  

 Според докладите на американските служби по разузнаване, Осама е особено висок мъж, слаб. Той е висок около 193 -198 см и тежи около 75 кг.Той е левак и обикновено се разхождал с бастун.Носел бял тюрбан и не по-дълъг  Дон традиционно саудитско мъжко облекло( като шапка), главно в бял цвят.

Бин Ладен е описан като меко говорещ, спокоен, тих, с добри маниери (въпреки неговата риторика).Вероятно е чаровен мъж, вежлив и почтителен.

Според Майкъл Скеъер , Осама Бин Ладен говори само арабски, други като Римаулах Яусуфзасиги  и Петер Берген твърдят, че Ладен разбира английски език.Обаче в едно интервю през 1993 година с Осама са  му били превеждани въпроси от английски на арабски език.

Понеже няма единен стандарт  на Запад  за превод на арабски думи и имена на английски език, името на Осама Бин Ладен е преведоно по много начини. Често се използва  в медиите Осама Бин Ладен.Много американски правителствени агенции , включително ФБР и CIA използват  или Усама Бин Ладен, или Усама Бин Ладин, двете често се използват и като съкращение /абривиатура/. Може да се срещне и Бин Ладин или Бин Ладен.

 Пълното име на Осама  Бин Ладен означава Осама, син на Мохамед, син на Авад, син на Ладен. Обаче семейство Бин Ладен ( или Бин Ладин, както те предпочитат да бъдат наричани) използват главно името като фамилия в Западен стил.

 Осама Бил Ладен има няколко обичайни прякори Принцът, Шейхът, Ал Амир, Абу Абдулах, шейх Ал- Мужахид, Директора, Имам Мехди и Самаритан.

 

 

 

 

 

   Военна    дейност

 

 

 

               

         Състоянието и връзките на Осама Бин Ладен  подпомагали неговите интереси в усилието на муджахидините, борейки се за Свещената Уния (съюз) в Афганистан.Неговия стар учител от Университета в Джедах , Абдула Азам го насочил към Пешавар, който бил главен град на милионно население  в северозападната провинция  на Пакистан. От там Азам бил способен да организира директна съпротива  на Афганистанския фронт.

       Пешавар е само на 15 км  източно от историческия град Кибер Пасс , през Сафед Кох планините, свързващи  южноизточните върхове на Хинду Куш планинската верига. Този маршрут ставал главен път  за бойците и  материалната поддръжка  в Източен Афганистан за съпротивата  срещу неверниците.

 

      След напускането на колежа Осама Бин Ладен  се свързва с Азам и живеел известно време в Пешавар.

Според изпълнителния редактор на английския ежедневник   Международни новини, Рахимулах, през 2001 година Азам убедил Бин Ладен  да използва парите си за обучение на бойци в името на свещената война (джихад) срещу неверниците.

 През ранната 1980 година  Ладен живеел на няколко адреса около  главния път Арбаб  в близост до тясна улица в Университетския град.

Неарби в Гулшах  е арабска джамия и Абдула Азам  я използвал като център  за разпростанението на джихада / според Ройтерс/.

През 1989 година  Азам  възпламенил масивна кола- бомба около джамията Неарби.

Осама Бин Ладен бил подозиран за съучастник на Азам  в този атентат, понеже бил свързван с разпространението и учението на джихада по това време.

През 1984 година заедно с  Азам, Бин Ладен основава организация наречена Мактаб Ал Кадамат ( МАК), която насочвала пари и бойци от целия свят  за войната  в Афганистан.

Някои автори твърдят , че историята около Осама Бин Ладен и връзките му със  CIA  са просто мит. Няма доказателство за това.Всъщност има няколко неща, с които американското правителство и служби се съгласяват.

 

 

Формиране на Ал Кайда

 

Атентатите от 11 септември 2001

 

 

  

  Осама Бин Ладен  и Азам имали различни възгледи относно какво да правят с основата от тях мрежа.Бин Ладен решил да основе Ал- Кайда , опирайки се на лични възгледи. Ал Кайда била основана от Осама по време на войната в Афганистан. Тази организация е позната като негова собствена международна мрежа , раполагаща с огромни средства и суми пари.

 

  След края на войната в Афганистан арабите и останалита бунтовници, които се борели срещу неверниците се върнали по собствените си държави или се присъединили към разгорелите се военните конфликти в Сомалия, на Балканите и Чечня.

Така Ал- Кайда се разпространила и по- късно успяла да  култивира второто и третото поколение терористи.

 

Между 1991 и 1996 година Ал Кайда организирала няколко главни терористични атентата. Взривени били два хотела в Йемен. Целта на атентатите била покушение срещу американските части.

Ал Кайда подпомогнала и сомалийски отряди за борбата им срещу американски сили през 1994 година.

Осама Бин Ладен  е в основата на опит за покушение срещу египетския президент Хосни Мубаран в Етиопия през 1995 година.

Предполага се, че  атентатите от 11 септември 2001 г. са били отново дело на Ал-Кайда и Осама Бин Ладен . САЩ  обяви Ладен за терорист номер едно в света и продължава да го издирва, като е обявена награда за главата му. Смята се, че Ладен се укрива, но продължава да стои начело на Ал-Кайда и да подготвя терористични удари срещу Америка и нейните партньoри.

Наградата за залавянето на Осама Бин Ладен е около 25 милиона долара.

На 16 септември, няколко дни след атаките от 11 септември 2001 Бин Ладен излиза с послание в ефира на ТВ Ал Джазира.Според Ладен Бог наказва Америка по този начин, заради нейното вмешателство в ислямския свят.

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

 

 

 

Copyright 1997-2007 OMDA Ltd.  All rights reserved.