Eвропеецът  Митеран

Никола Перин

 

През май 1981 кандидатът социалист Франсоа Митеран печели президентските избори и става  първия социалистически  глава на Петата Република до 1995.

Оценен до крайност от едни, понякога мразен от други, но  днес този политик е единодушно приветстван и признат заради една от своите ясни и неоспорими политически характеристики: той беше истински европеец.

 

Приоритетът в европейски план:

 

Поел властта, президентът Митеран заяви  своето приобщаване към европейската конструкция.

През 1983, той ще предпочете по скоро политическите промени и ограничаване на разходите, отколкото да се примири и с лекота да прикрепи франка към немската марка и да остави   покачващия се дълг, за да постъпи социално  по-добре , което би изкарало Франция от Европейската валутна система (което би компрометирало проекта за единен валутен съюз, тогава още в преговори....).

Въпреки натиска от страна на Комунистическата партия, той не пожертва европейската идея  срещу една обща програма за коалиционно сътрудничество.

През 1984-1985-1986 със своя бивш министър на финансите Жак  Делор (поставен начело на  Европейската комисия през януари 1985) Франсоа Митеран бе реагирал по този начин, за да  се реализира разширяването на Общността към Испания и Португалия (осъществено през 1986),  за да се прокара проекта за Единния акт (подписан през 1986) и за подобряване на отношенията с Късметлията: германският християн демократ Хелмут Кол и постигане на френско-германско сближаване  превърнало се в символ (Вердюн, септември 1984).

 Накрая през 1991-1992, Франсоа Митеран е вече силна и значима страна при раждането на този Европейски съюз създаден с известния Договор от Маастрихт (декември 1991), който подложен на референдум, проверка за френския народ, се превръща в европейски договор, който макар и непопулярен в края на втория мандат, защити своето съществуване пред избирателите, получавайки през септември победа на референдума макар и малка, тя е  юридически неоспорима.

По този начин констатираме от началото на Европейските парламентарни избори на всеобщо тайно гласуване (през 1979) до създаването на Политическия съюз (през 1992) и от създаването на  Европейската валутна система до въвеждането на единната валута, Франсоа Митеран е предствен като депутат, президент на парламентарната група, председател на партия или държавен глава по време на всеки един от тези големи етапи на европейска  конструкция, които бяха предприети през 1970, 1980 и 1990.

Митеран беше човек много искрено привързан към идеята за съюз все по сближаващ  населението на Европа, за да се защитава мирът на Стария континент, завладян от спомените за двете световни войни.

Такъв е и извода от политическата дейност на президента Митеран в силно специфичната насока на европейските въпроси: силните жестове, емблематичните действия, ефективните реализации, които са и добри, и добре конкретизирани.

Но е важно да се отбележе, че политическото равновесие (на Франция и Европа) на неговото време беше такова, че не би могъл (или не би искал) да доведе до край своите идеи. А и без съмнение не беше възможно да  задвижи още повече ритъма на нещата.

Ще приключа цитирайки го:

Питаме се дали има място за новите европейски институции в Европа. Вярвам, че Европа по-скоро се идентифицира по своите разнообразни политически обединения, по многобройните  ценности, без които би била силно уязвима. Тя първо има  нужда от Европейска общност, от една Европейска общност по-силна и по-сплотена. Аз съм от тези, които мечтаят за нейното икономическо, валутно и политическо единство.

 

.

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

 

 

 

Copyright 1997-2007 OMDA Ltd.  All rights reserved.