Веселина Петрова - политология трети курс (2007-2008),  Пловдивски университет " Паисий Хилендарски "  

условието на задачата

 

Лидерът на юсмените решава:

 

 

                    

(втори етап)

 

          

Като лидер на юсмените, бих насочила енергията и услията си за да запазя целостта на Хиксландия. За тази цел бих си уредила среща с лидера на майните, който е мой стар познат и бих преговаряла с него. Като за начало ще опипам почвата за да видя какви биха били шансовете да го разубедя от неговите намерения, ако евентуално му предложа позиции във властта или материални изгоди. Идеята е да го привлека на своя страна. Ако това не даде разултат, бих му обяснила колко фатални биха били последствията от постигането им на автономия, тъй като държавата ще се разцепи и ще отслабне значително. За доброто и на двата етноса е тя да остане цяла и да продължава да се развива и да става все по-силна. Чрез общи усилия това може да се постигне. Ще му предложа не да се разделим, а по-скоро да се обединим, като в процеса на преговори вече ще се изяснят исканията на двете страни и ще се стигне до компромис. Той знае много добре, че народът му е недостатъчно образован и мързелив и че поема голям риск искайки автномия. И в един момент може да се окаже зависим и използван от някоя велика сила заради природните ресурси, като в крайна сметка ще загуби много повече отколкото ще спечели. А ако се обединят майните и юсмените и управляват и живеят заедно, то тогава ще могат да мобилизират и насочат усилията си към подобряване на живота и отношенията между двата етноса и да укрепят държавата. Ще се опитам да го убедя, че е много по разумно да вървим в една посока отколкото един срещу друг.

        От друга страна ще се опитам да намеря подкрепа в лицето на другите държави и най-вече на съседните, като се опитам да ги привлека на своя страна.

 

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

Copyright 1997-2007 OMDA Ltd All rights reserved.