Гергана Демирева - политология трети курс (2007-2008),  Пловдивски университет " Паисий Хилендарски "  

условието на задачата

 

АНАЛИЗ

 

 

                    

Хиксландия трети етап

 

            Политическото развитие на Хиксландия в следващите години зависи от няколко основни фактора:

v      Силата на юсмените (майните)

v      Позициите на поддръжниците на едните или другите сред силните държави

          Според мен от начина, по който са изградени позициите на Елем и Люх, става ясно, че и двете страни се стремят към мирно разрешаване на конфликта, и това вероятно ще предотврати предполагаемото отцепване на майните в момента. Като компромис ще бъде постигната автономия на майните и увеличаване на тяхните възможности за самоуправление. Юсмените може би окончателно ще напуснат районите, обитавани от майни. Това от своя страна ще доведе до възможно отделяне на майните, което ще се постигне на един доста по-далечен етап. Положението на майните едва ли ще се подобри в значителна степен, независимо от застъпничеството на силните държави.

          Юсмените окончателно ще се настроят негативно срещу майните и ще се опитват да изтъкнат като причина претенциите от стана на майните по отнощение на териториите, които са били под тяхно влияние още от създаването на Хиксландия.

          Бъдещето на Хиксландия няма да е много обнадеждаващо. Все пак ще се постигне една относителна стабилност, която обаче вероятно ще е за кратък период от време. Има и предпоставки за военни конфликти, които могат да бъдат с тежки последици и за двата народа. В крайна сметка силните държави ще използват Хиксландия за собствени цели и ще наложат в зависимост от своята изгода - или възникване на собствена държава за майните, или запазване на целостта на Хиксландия, която ще бъде значително отслабена от широката автономия на майните. 

         

          Грешките на Елем са:

       Отказване от борбата докрай и заемането на една по-мека, но по-слаба позиция

       Няма ясна представа за решаване на проблема

       Прави само незначителни промени 

 

          Грешките на Люх са:

?     Противоречива политика опитва се, както да защити юсмените, така и да се покаже съпричастен с проблемите на майните

?     Разчита на не много сигурни методи за подобряване на възможностите на майните.

 

 

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

Copyright 1997-2007 OMDA Ltd All rights reserved.