Атанас Мишев- политология трети курс (2007-2008),  Пловдивски университет " Паисий Хилендарски "  

условието на задачата

 

 

 

                    Лидерът на майните решава

(първи етап)

 

Първа част позиция на майните:

● Лидерът на майните Елем открива закритото заседание на ръководството на организацията, в което ще се обсъждат възникналите ситуации.

● Елем знае за буйната кръв на своя народ и за желанието му за пълна автономия и за това изнася реч, която кара участниците в събранието да разкрият и най-съкровените си желания за борба и пълна свобода.

● След ужесточени разговори, спорове и съглашения се стига до това, че майните трябва да се отцепят от Хиксландия и да създадът своя собствена държава, като използват точно благоприятните условия, които им предоставя независимостта на Косово и световните тенденции за момента.

● Всички на това събрание знаят, че средата, в която се намират в момента и много нестабилна и решения трябва да се взимат бързо.

● Подвласни на емоцията майните взимат бързи решения, които по-късно ще разберат, че са им коствали много!

● Взима се решение преврата и отцепването да се направи с цената на всичко, дори и кръвопролития. Все пак за майните свободата е всичко!

● Предстоят съдбоносни моменти, които ще определят бъдещето на майните на територията на Хиксландия.

 

 

 

 

Лидерът на юсмените решава:

(втори етап)

 

          

● На президента на юсмеините Люх е поднесен доклад описващ събранието на майните и най-важното значещо евентуални бунтове и размирици от тяхна страна.

● Като човек, който има майни роднини и приятели, че даже и самия им лидер Елем, Люх е наясно, че те няма да се спрът пред нищо за да постинат своето, което за Хиксландия означава проливане на кръв, безредици, гражданско неподчинение, отслабване на държавата като цяло и все негативни неща.

● Люх незабавно свиква министерския съвет, за да се консултира с представителите на властта по сектори и за да вземат бързи и ефективни мерки срещу евентуалните бунтове. Държавниците чертаят план, с който могат да убият всичко още в зародиш, но също така трябва да мземат своите решения бързо, за да действат бързо.

● Президента Люх издава заповеди да се мобилизират всички войскови единици от юсмеините и да се сведат в бойна готовност. Заповядва още да се действа тактично, за да не се пролива много от кръвта на майните. Президента не е глупав и не би направил грешката да превърне един народ в маченически, което да му изиграе лоша шега.

● Пратени са хора, които да заловят лидера на майните Елем и всички останали организатори. 

 

РЕЗУЛТАТИ:

● Със сила и предпазливост президента на Хиксландия успява да унищожи още в зародиш пъклените планове на майните.

● Той играе тактично и това му носи победата, докато майните действат под въздействието на емоциите и не премислят добре нещтата.

● Елем е обявен за предател на народа и като последната капка надежда за свободата на майните е затворен до живот. Президента Люх никога не би направил грешката да го убие, защото както добре знае той това може да обърне нещата коренно и победителя да стане победен.

● Събитията в Хиксландия ни показват, че модерната политика много трудно може да бъде правена и реализирана под въздействието на емоции.

● Ако едно време това са били основните причини за войни и промени, то сега това е абсолютно недопустимо. Информацията и информираността е от водещо значение както се уверихме в конкретния случай, тоест който има по добро разузнаване винаги е една крачка напред.   

Политологът преценява

      (трети етап)

Както добре знаем  лидерът на майните Елем не предцени добре ситуацията, прибърза и взе съкрушително решение за своя народ. Решение, което обрича борбения му и свободолюбив народ на един вид подтисничество от страна на юсмеините.

 

От своя страна водачът на юсмеините Люх запази своята хладнокръвност и решителност, сложи на кантар рисковете и взе своето решение, което в дадената ситуация се оказа отлично изиграно.

 

Изводът, който си извадихме е, че политиката е рискова материя и трябва да се пипа леко и с финес, когато трябва и твърдо и решително в други случаи. С поведението си двамата лидери ни демонстрираха, какво трябва и какво не трябва да се прави, когато цената е толкова висока и няма право на грешки!

 

● В следващите няколко години е възможно да възникват етнически и социални проблеми, които трябва да се контролират и потушават навреме. Някои казват, че е лесно да станеш победител, но е трудно да се задържиш такъв трайно време. Президентът Люх знае тази поговорка много добре и с умели ходове в следващите няколко години ще действа основно в посока изравняване на живота на хората от двата произхода в държавата. Той е наясно, че това може да намали доверието към него от страна на юсмеините, които са главните му избиратели, но на този момент това е единственото решение, което той може да вземе за своята държава.

 

● Въпреки всичко президентът Люх няма да позволи на никого и нищо да създава взцепление и сепаратизъм в страната му. Цилта е висока, а именно цялост и сила. Времето ще покаже дали политиката на Люх ще има резултат, защото прогнозиране на това ниво е абсолютно невъзможно!

 

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

Copyright 1997-2007 OMDA Ltd All rights reserved.