Силвия Балева - политология трети курс (2007-2008),  Пловдивски университет " Паисий Хилендарски "  

 

Проблемът за Косово

 

     

 

На 17. 02.08г.  Косово постигна това, което дълги години изглеждаше немислимо, химерно. Но стана факт. Косово обяви своята независимост. Факт, който внесе смут на международната сцена на политическите отношения. След дълги години подтисничество и терор, след войните, които се водиха, албанците ( сега вече косовци) постигнаха своята крайна и дълго бленувана цел- своята независимост. Но дали  това е правилно? Дали е законно? Дали няма да доведе до ефектът на доминото ? това са само някои от множеството, повече от тревожни въпроси, които възникват като последица от този факт.

  Засега само три държави в Европейския съюз признаха независимостта на Косово. Това са Великобритания, Германия и Италия. Германия е и първата държава, която създаде свое посолство в Прищина. Тя е една от първите държави, които признават Словения, която се отделя от Югославия. Независимостта предизвика отново едно голямо деление и разграничение между възгледите и интересите на САЩ и Русия. САЩ нескривано подкрепяше Косово и веднага призна независимостта. Русия отново беше на ответната страна- на страната на Сърбия. Междувременно Мисията на ЕС за Косово предупреждава, че няма да толерира разделяне на територията чрез искането на сърбите, които са в Косово, да са под юрисдикцията на Белград. Сръбският президент постави ултиматум, че ще изтегли сръбските посланици от всички държави, които признаят независимостта. Това се отнася и за България. Един вид предупреждение.

 България засега запазва неутрална, задържаща позиция и това засега е добра политика. Но докога? Все някога трябва да вземем решение на коя страна да застанем, но и да защитим своя твърда позиция. Засега сме поставили определени конкретни условия пред косовци, които тепърва ще изработват конституцията си-  условия, които ако се изпълнят ще признаем независимостта им.

  Интересът на САЩ не е толкова хуманен и демократичен отколкото интерес, свързан с това, че колко повече се разпокъсват държавите, толково растящото недоволство спрямо американците и по-скоро спрямо тяхната политика няма да позволи едно консилидиране на силите, следователно няма заплаха. Възниква нуждата от политика, която да не доведе до създаването на силна коалиция. От друга страна САЩ може да заеме стратегически позиции на територията на Косово, да създаде бази и да организира противоракетна защита. Това е още един потенциален съюзник в борбата за власт. Русия вижда заплаха от това и естествено заема ответната позиция. От една страна се бои от противоракетната защита, която може да създаде САЩ, а от друга страна на територията й живеят редица малцинствени групи, които се борят за независимостта си, и при сега съществуващият прецедент те могат да осъществят своите искания за пълна автономност.

   Все пак обявяването на независимостта е един едностранен акт, който е много съмнително дали е правомерен и законен. Какво би станало, ако всички малцинства поискат по примера на Косово своя независимост от територията на държавата, в която се намират? Именно така ще се получи ефектът на доминото. Трябва да си зададем и въпроса дали това няма да наруши световният мир и спокойствие. Това кара дипломатите да действат така сякаш стъпват по тънък лед.

  България помогна да се направи една не малка крачка към подобряване отношенията между  Сърбия и Косово. Техните представители поне седнаха на една маса и се опитаха да преговарят на организираната среща в София за регионално сътрудничество в югоизточна Европа.

   Пред България в момента стои най-важния въпрос- трябва ли да признае Косово? Да- но това не означава ли, че признаваме извършването на един незаконен акт. Не- но не си ли навличаме гнева и пренебрежението на т.нар. силните на дена.

  Сложен въпрос решението на който трябва да донесе най-добри активи за България. Какво ще стане само времето ще покаже!

 

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

Copyright 1997-2007 OMDA Ltd.  All rights reserved.