Милен Лилянов Кафозов- политология трети курс (2007-2008),  Пловдивски университет " Паисий Хилендарски "  

 

Проблемът за Косово

 

     

Парламентът на бунтовническо Косово, провинция на бивша Югославия прокара декларация имаща за цел обявяването на независима държава на 17.02.2008 година. Независимостта на Косово ще стане официална през март месец, когато то ще се сдобие с конституция, държавни символи и около 30 закона. Сърбия не контролира Косово от 1999 година насам, но независимостта на Косово ще бъде относителна, тъй като то ще се превърне в протекторат на Европейския Съюз, то ще получи икономическа подкрепа от ЕС и ще приюти 16,000 войници от НАТО и 1,800 ЕС полицаи.

  Тяхната задача ще се състои в това да намалят престъпността, осигуряване на Европейския ред, и защита на местните жители от Сръбски произход. Никой не знае колко дълго ще продължи това и какъв ще бъде резултатът от него.

  Не всички Европейски страни бързат да признаят независимостта на Косово, на сесия на Съвета за сигурност на ООН проведена при закрити врата на 14.02.2008 година само пет от петнадесетте страни членки на съвета подкрепиха отцепването на провинцията от Сърбия.

  Съединените Американски Щати са активен поддръжник на независимостта на Косово. Американската преса изглежда злорадства за отделянето на района и изглежда не заинтересована от съдбата на косоварите, да не споменаваме на местните сърби.

  Радостта на САЩ се дължи на окончателното разпадане на Югославия. Меко казано Сърбите загубиха, а Русия която е непоколебим поддръжник на териториалната неприкосновеност на Сърбия не е стигнала до никъде. През последните няколко дни Американските вестници наричат Русия ръмжаща мечка или петролен бегемот не можещ да контрира каквото и да било.

  Тази радост обаче може би ще бъде забравена в нашата ера на промяна и прекомерна информация, когато Европа ще трябва да плати за независимостта на Косово. Бъдещите проблеми едва ли ще бъдат приписани на тези който подкрепиха отцепването на Косово с такъв устрем.

  Има около 100,000 сърби в населението на Косово което наброява 2 милиона души, но точният им брой не се знае поради липсата на скорошно проведено преброяване на населението.

  Западни анализатори предупреждават, че проблемите на Косово няма да свършат с неговото обявяване на независимост. В бъдеще е възможно да има насилие предимно в населените от сърби територии, което може да доведе до влошаване на отношенията между Русия и Европа.

  Дали независимо Косово ще се превърне в просперираща част от Европа, или ще стане енклав на организираната престъпност? Мненията на експертите варират също както позициите на държавите.

  Косово беше най-бедната част от икономически стабилната Югославия, и войната през 1999 година не спомогна това да се промени. С други думи Косово не изглежда като независима държава способна да се грижи сама за себе си в икономически аспект. Според информация от Световната Банка през 2007 година средния годишен доход на глава от населението в Косово  е бил едва 1,600 щатски долара. 37% от населението е живеело с под 1.42 евро на ден, а 15% с под 0,93 евро.

  Анализаторите са на мнение, че косовските сепаратисти игнорират икономическите реалности когато говорят за независимост. Но всъщност тези хора който са бившите военни противници на сърбите едва ли се интересуват много от икономически проблеми. Оптимистите в Европа казват, че Косово разполага с 15 милиарда метрични тона въглища и може да изнесе част от тях към гладната за енергия Южна Европа. Някои експерти очакват косовари живеещи в други страни да помогнат на родната си провинция. Смята се, че те изпращат около 450 милиона евро годишно. Повечето експерти запознати детайлно със ситуацията в Косово са на мнения, че провинцията съществува в икономическа криза, която се характеризира в нисък годишен доход на глава от населението, много висока безработица, много висок ръст на бедността, лоша здравна система и икономика зависеща от земеделието.

  Въпреки това провинцията притежава преимущество пред други подобни икономики. Косово се намира в Европа и му е дадена ключовата възможност както и на всички други страни на Балканите един ден да бъде част от ЕС. Смята се, че на Косово ще бъдат необходими поне десет години за да достигне Европейските стандарти, а някои експерти предполагат, че ще е необходимо двойно или тройно на това време. В този период Косово трябва да стимулира земеделието си и производството на енергия за вътрешни нужди както и за експорт към съседни страни. Друго предимство на Косово е младото население на провинцията което представлява огромната част от популацията. Това младо население ще има възможност да работи в Европа която като цяло се състои от застаряващи общества. Основен проблем на Косово е неработещата съдебна система, както и високото ниво на корупция, да не споменаваме и организираната престъпност която по тези места е дълбоко вкоренена в обществото изградено от отделни кланове.

  Около 1,800 1,900 полицаи, съдии и други служители с основна цел спазването на закона ще бъдат разположени в Косово около средата на юни когато администрацията на ООН която работи там от 1999 година ще предаде функциите си на мисия на ЕС и Косовското правителство. Според информация изнесена в пресата бюджетът  за първата година от независимостта на Косово е около 190 милиона евро. Не е ясно колко дълго ще продължи мисията на ЕС в Косово. Нейният мандат е двугодишен но след това двадесет и седемте членки на ЕС трябва да решат дали има нужда от нейното продължаване. Въпреки това не става ясно как ЕС ще се бори с организираната престъпност, бедността и корупцията в Косово. Руските експерти на са оптимисти за бъдещето на Косово.

  Алексей Арбатов, експерт към базирания в Москва Институт за Световна Икономика и Международни Отношения казва, че със приключването на мисията на ЕС, на балканите ще остане черна дупка пълна с наркотици и контрабанда.

  Политическите последици от едностранното обявяване на независимост от страна на Косово за мира и сигурността в Европа и света са друга тема.

 

 

 

 

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

Copyright 1997-2007 OMDA Ltd.  All rights reserved.