Емилияна Мутафчиева - политология трети курс (2007-2008),  Пловдивски университет " Паисий Хилендарски "  

 

Косово за или против

 

 

На Балканския полуостров вече има нова държава-Косово.                        

 На 17 февруари 2008г. парламентът в Прищина обяви независимостта на Косово от Сръбската република.Подписвайки декларацията за независимост премиерът Хашим Тачи постави международната общност пред дилема за или против Косово. В момента международните отношения са доста обтегнати.От едната страна е САЩ, която плътно стои зад Косово и беше една от първите признали независимостта й. От другата страна е Русия, която е против отделянето на Косово и застава на страната на Сърбия. Франция,Великобритания,Германия,Дания, Италия и Турция са сред страните, които признаха новопровъзгласилата се  държава. Румъния,Гърция,Китай и Испания заемат страната на Сърбия и обявиха,че няма да признаят Косово.Румъния определи декларацията за независимост на Косово като незаконен акт, Испания заяви ,че защитава  международното право,а провъзгласяването на независимостта на Косово не е в съгласие с международните правни норми.

Позицията на България все още е неясна.Българското правителство изчакваше да се присъедени към позицията на ЕС, но стана ясно,че ЕС няма да има единна позиция по въпроса ,а оставя всяка държава да се съобрази със собствените си принципи и да изгради собствена позиция относно независимостта на Косово.Във формирането на позицията си България ще се ръководи от това, доколко косовските институции ще се справят с  въпроса за гарантирането правата на малцинствата, децентрализацията и опазването на културните паметници на православието.Една от възможностите,която се обсъжда е България да признае полвинчато Косово.

Според международното право международните граници могат да бъдат променени, ако Съветът за сигурност на ООН одобри това, или ако всички страни,които са  засегнати от тези промени са съгласни.В случая нито едното,нито другото условие е изпълнено. Сърбия,която е най-засегната от отделянето на Косово не само,че неодобрява този акт,но и предприема мерки срещу държавите признали независимостта на нейната провинция.Сръбското правителство изтегли посланика си от Вашингтон и възнамерява да  предприеме такива действия и срещу останалите държави, подкрепящи Косово.Но това не означава,че Сърбия ще се самоизолира или че ще скъса всякакви отношения с тези страни,а че неодобрява тяхната позиция по проблема с Косово.

До 17.02.2008г.статута на  Косово бе регламентиран от  Резолюция 1244 от 10 юни 1999 на Съвета за сигурност на ООН. Според резолюцията Косово е автономна област в състава на Република Сърбия и се регламентира въвеждането на управление на ООН в Косово.Генералният секретар на ОOН назначава свой специален представител, на когото е поверено управлението на Косово. От 1999 Косово е управлявано от петима специални представители на генералния секретар на ООН: Бернар Кушнер,Михаел Щайнер, Хари Холкери ,Йоаким Рюкер, Сьорен Йесен-Петерсен и Ханс Хекеруп.

В Съвета за сигурност  на ООН постояните  членки са САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай.Първите три имат единна позиция по въпроса и признават Косово,но всяка една членка има право на вето и в този случай  Русия и Китай може да се възползват от това, предвид факта ,че твърдо застават зад Сърбия.

Така,че щом Съвета за сигурност на ООН все още няма обща позиция по въпроса,а страните,които са част от конфликта и са пряко засегнати от този акт  и по-конкретно Сърбия,която е готова да жертва европейското си бъдеще ,но не и да признае Косово,не са съгласни с независимостта на сръбската провинция,това означава,че за момента този акт противоречи на международното право.

Малко след като Косово обяви независимостта си няколко други области също заявиха ,че ще последват нейния пример.

В Приднестровието,която е част от Молдова ,но се самопровъзгласява за отделна държава през 1990г. се обсъжда въпросът за отправяне на молба към ООН и за нейното признаване.

          Едуард Кокойти ,лидерът на Южна Осетия, област която е отцепена от Грузия също заяви,че до края на февруари, ще поиска от ООН да признае независимостта й.Сергей Багапаш ,които е президент на Грузинската автономна област Абхазия обяви, че Косово не бива да е прецедент и също заяви намеренията си за независимост на Абхазия.

Чеченците в Русия,баските в Испания и унгарците в Румъния също посрещнаха с надежди за собствена независимост новината за Косово.           

 Ако международната общност признае самообявилата се за независима държава Косово това ще бъде достатъчен мотив и за останалите народи да поискат независимост,което от своя страна би довело до нови конфликти както мирни,така и въоръжени.

 

             

 

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

Copyright 1997-2007 OMDA Ltd.  All rights reserved.