Александра Боянова Цветкова- политология трети курс (2007-2008),  Пловдивски университет " Паисий Хилендарски "  

 

Косово

 

     

 

        На 17 февруари 2008 г. на картата на Балканския полуостров се появи нова държава. Сръбската автономна област Косово се самообяви за независима. Обявяването на тази независимост е резултат от дългогодишен териториален спор между сръбското правителство и албанското население на Косово.

          В този спор през 1999 г. се намесват и въоръжените сили на НАТО, които близо 80 дни бомбардират Сърбия, след което в Косово е установена мисия на ООН, която има за задача да подпомогне изграждането на демократични институции в областта. Следват и преговори за определяна на статута на областта. През декември 2007 г. обаче изтича срока за преговори между Белград и Прищина, като не е постигнато никакво споразумение.

На 17 декември косовският парламент гласува независимост с пълно мнозинство. Новосъздадената държава се простира на площ от 11 хил кв. км. Постепенно нейната независимост е призната от редица държави, сред които САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Дания, Австрия, Естония, Латвия и др., а част от държавите, които отказвазват да я признаят са: Русия, Румъния, Гърция, Испания, Босна и Херцеговина, Украйна, Чехия, Китай и др.

Проблемите обаче, както за новосъздадената държава, така и за международната общност едва сега започват.

От една страна пред Косово стоят редица икономически проблеми. Безработицата в областта е висока, висока е и престъпността. Освен икономическата нестабилност, друг важен проблем е и опасността от размирици в областта, която в никакав случай не е утихнала поради факта, че в областта все още живеят сърби.

Другата страна на косовския проблем е свързана с отзвука в международната общност. Не са една и две държавите в света, които са изправени пред подобен проблем. Развитието на събитията в Косово могат да бъдат използвани като упорна точка на другите народи в света, които се борят за независимост.

Новата и все още слаба страна може да разчита единствено на помощта на подкрепилите нейната независимост държави, за да се изправи на краката си и да започне своя самостоятелен ход на развитие. Дали обаче ще получи очакваната подкрепа? Дали ще бъде намерен подходящ изход от проблемите, които се пораждат от косовската независимост? Това са само част от въпросите,които предстои да бъдат решавани и от тяхното решаване зависи съдбата на много хора.

 

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

Copyright 1997-2007 OMDA Ltd.  All rights reserved.