Иван Анастасов- политология трети курс (2006-2007),  Пловдивски университет " Паисий Хилендарски "

Мечтата за България

 

  Ние българите живеем в малка, но красива държава, заради която могат да ни завидят повечето европейски народи. Хубава, в която има планини, низини, море, но това достатъчно ли е да живеем добре, спокойни за утрешния ден?! Разбира са че не!

   Всички знаят за трагичният икономически статус на по-голямата част от населението на страната ни. За забравените пенсионери, хората на държавна работа, а и тези в частния сектор. За трагичното ниво на образование и здравеопазване, за духовната и нравствена деградация на обществото, за обезценяването на човешкия живот. Това са само част от нещата, които са резултат от безотговорното и некомпетентно управление на нашите управници през последните 17 години. Управници, които са избрани от народа, от нас.

           Вина днес имаме и ние т.нар. гражданско общество, което въобще липсва в нашата страна. Онзи ден един таксиметров шофьор се  пошегува с мен, че българинът е толкова срамежлив, че го е срам да си пусне мигача на автомобила. Първоначално много се смях, но после разбрах, всъщност колко е показателен този факт, зад който се крият и много други неща. Без самочувствие, излъган, обезсърчен, такъв е нашенецът в ежедневието си. За съжаление няма светлинка в тунела.

   Според мен промяната е наложителна! Тя трябва да стане отвътре, чрез нас. Да покажем, че не сме безразлични към бъдещето си. Да създадем активно гражданско общество, което във всеки един момент да отстоява мнението си и интересите си, общество, което да респектира и управляващата върхушка.

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

 

 

 

Copyright 1997-2007 OMDA Ltd.  All rights reserved.