Георги Георгиев - политология трети курс (2006-2007),  Пловдивски университет " Паисий Хилендарски "

Мечтата за България

 

  Всеки човек през целия си жизнен цикъл е воден от желанието да постига различни цели и мечти.  Едва ли има българин в чиито съзнание да няма място и поне една мечта свързана с родината му. И аз като член на това общество имам мечта.

Негативните характеристики на нашата страна да се прамахнат и тя да  стане  място където хората ще са по   щастливи и доволни от живота. А това изисква силна икономика, стабилно и далновидно  политическо управление. Аз съм от хората, които смятат, че постигането на мечтите изисква постоянство и непрекъсната работа. Естествено за да стане България страна на щастливи граждани трябва всички без изключение да работим съвестно за това както в  социално икономическия така и в политическия живот. Аз съм реалист и съм далеч от мисълта че всички негативни неща в страната могат да се решат изведнъж. За това се спирам на три аспекта, които според мен са на дневен ред.

       На първо място искам страната най накрая да започне да се управлява от способни политически лидери, които в дейността си да бъдат водени от интереса на хората, които са ги избрали.  През  годините българските депутати успяха да си изградят образа на нечесни и корумпирани хора,  който в своите деиствия се ръководят не от интересите на обществото, а от свои лични интереси. В резултат на това постепенно загубиха доверието на хората и съответно легитимността на своето управление. На изборите за Евродепутати това пролича особенно ясно, когато избирателната активност беще по- малка от 30%.

На второ място искам икономическото състояние в страната да се подобри осезаемо, за да се повиши и жизнения стандарт на хората. За момента имаме най ниското работно заплащане в ЕС с тенденцията това да се запази. Повечето от хората живеят с по малки доходи от минималните за водене на нормален живот. Липсата на адекватно заплащане и ограничени възможности  за реализация в България стимулират от  страната  да изтичат  квалифицирани млади и трудоспособни хора.

     И  ще завърша с въпроса за екологията. Според последни данни от страните от ЕС с най лоши екологични показатели са Гърция и Полша. В доклада не присъства България, която иначе би се наредила на първо място по замърсяване. Да погледнем как стои въпроса  на обществено равнище. На всеки от нас му се е случвало отивайки някъде сред природата извън населените места да се сблъсква с всякакви безразборно разпилени боклуци. Очудващо е как красива природа като нашата може да бъде толкова замърсявана. Лошото обаче е, че това се извършва от хората, което от своя страна показва ниската им култура и незагриженост. За жалост незагрижеността на хората се проявява и в други  сфери на живота.

И за финал нека всички се опитаме да си направим държавата така,че наистина да стане  страната мечта, с която истински да се гордеем.

 

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

 

 

 

Copyright 1997-2007 OMDA Ltd.  All rights reserved.