СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2007-2008)

пролет

автори

без редактор

   КОСОВО

ЮСМЕНИ И МАЙНИ В ХИКСЛАНДИЯ

животоописания

идеалният тип човек при капитализма

мечтата за българия

автори

без редактор

 

Веселина Петрова - политология III курс, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", учебната 2007/2008

 

Мартин Лутър Кинг

Мартин Лутър Кинг е една от най-значимите личности на XX в. Още от ранните си години той посвещава живота си на борбата срещу расизма, страстен поддръжник е на пацифизма и ненасилието и насочва своите усилия към създаването на едно по-справедливо за чернокожите общество.

Мартин Лутър Кинг е роден на 15.01.1929 г. в Атланта, Джорджия.

Времето, в което той живее, се характеризира със силно изразен расизъм. Да бъдеш афро-американец, по това време не е било никак лесно. Чернокожите са били подложени на дискриминация и редица унижения. Мартин Лутър е един от малкото черни, които успяват да получат значително образование за времето си. Естествено влияние за формирането му като личност и за формиране на неговата ценностна система оказва и семейството му баща му, който е баптистки свещеник, и майка му, която е учителка. След като завършва  теологическия университет, той става свещеник, като по този начин се отказва от евентуалната възможност да се занимава с преподавателска дейност.

Важно събитие, което оказва силно влияние върху живота му, е автобусният бойкот от 1955 г. Причината за него е протестът на чернокожите срещу унижението, на което са подложени в градския транспорт, тъй като до този момент те са били длъжни да заемат последните места в него и в случай на нужда да ги отстъпват на белите. За президент на комитета на бойкота е избран Кинг.

По време на обучението си в универитета той често става свидетел на конфликти между афро-американци и бели, което го кара да се замисли върху промените, които трябва да се извършат в страната. Силно повлиян от християнството, той се осланя на неговите идеи, като използва за практическата им реализация методите на Махатма Ганди. Скоро Мартин Лутър Кинг придобива широка известност като говорител на ненасилственото гражданско движение. Като реакция на неговата дейност, белите бомбардират къщата му, но той заявява, че на насилието трябва да се отговори с ненасилие. И въпреки многото заплахи и лични жертви, бойкотът на чернокожите продължава около година. В резултат на него се премахва расизмът в градския транспорт. По този начин се поставя началото на едно движение за граждански права, което се разпростира във всички южни щати. Основната цел на това движение е премахването на расовото разделение в обществото, като използва мирни средства, демонстрации и молитви.

Основавайки се на християнските ценности, Кинг многократно говори за ненасилието и за бедността. В своите речи и в своята борба, той се стреми да привлече общественото внимание, да накара всеки един човек да се замисли за света в който живее и че именно този свят има нужда от промяна. Необходимо е било да се променят отношенията на хората един към друг, да започне да се мисли повече за ближния, без да се съди по неговия цвят на кожата, по неговия етнос и социално положение. Мартин Лутър Кинг осъзнава, че е настъпило времето за промяна. Той грабва всяка една възможност, опитвайки се да промени установените правила. Бори се за по-добрия живот не само на черните, които дълги години са търпели едно несправедливо отношение, но и за бедните. Кинг призовава обществото да остави настрана материализма и да насочи вниманието си към хората в нужда. Той стига дори още по-далеч, критикувайки войната във Виетнам. Мартин Лутър Кинг говори за връзката между расизъм, бедност и война. И въпреки че осъзнава риска, той не изневерява на своите убеждения и застава открито срещу войната, заявявайки, че мълчанието означава предателство.

През целият си живот Мартин Лутър Кинг защитава твърдо своите идеи и не се страхува да изрече публично своите виждания. Именно това довежда до убийството му през 1968 г., когато е застрелян от бели расисити.

Не бива да забравяме, че Кинг е бил воден от една мечта. В прочутата му реч, която той изнася по време на похода до Вашингтон през 1863 г. пред 250 000 души, той казва, че мечтае за деня, в който всички хора ще бъдат равни. Неговите усилия не остават напразни, благодарение на тях, съдбата на афро-американците се променя значително.

През 1964 г. Мартин Лутър Кинг получава Нобелова награда за мир. Той е най-младият носител на тази награда. От 20 януари 1986 г. в американскитв щати хората официално празнуват първия Ден на Мартин Лутър Кинг, единствения национален празник в памет на афроамериканец.

                                                                                                                                 

 

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2007-2008)

есен

автори

без редактор

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2006-2007)

автори

без редактор

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2006-2007)

есета по зададена тема

 

автори

без редактор

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

Copyright 1997-2008 OMDA Ltd. All rights reserved.