СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2007-2008)

пролет

автори

без редактор

   КОСОВО

ЮСМЕНИ И МАЙНИ В ХИКСЛАНДИЯ

животоописания

идеалният тип човек при капитализма

мечтата за българия

автори

без

редактор

 

Миряна Георгиева Русева - Политология III курс, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", учебната 2007/2008

 

Цветята в дворовете в град Харманли

  

 

 Дворовете са връзката между личното пространство на дома и външния свят. Начинът, по който собствениците им избират да изглежда дворът им, е показател за това как искат да бъдат възприети от обществото.

Характерен елемент от днешния двор е цветната градина. Цветята винаги са се свързвали с красота и естетика. Колкото повече цветя има в един двор, толкова по-приветлив е той. Всеки обича да е заобиколен от пъстрота и разнообразие, които да внасят цвят в сивото ежедневие. Цветната градина спомага за така търсеното спокойствие и отдих от хората.

През последните години се наблюдава, че хората отделят все повече време и по-голямо пространство на цветята като съществен елемент на двора. Все повече се увеличава и броят на градинките пред жилищните блокове. Това е показател, че човек вече се интересува все повече за обстановката около себе си.

Всички говорим за европеизацията на страната. Промяната в характера на днешния двор сочи за положителната насока на този процес. Ако до преди години  повечето дворове се използваха за зеленчукови градини, то днес наблюдаваме тенденция към превръщането им в място за отдих. Собствениците избират цветята според своите лични предпочитания и съответно свободното време, което могат да отделят за тяхното отглеждане.

Харманли като град, разположен в Южна България, има климатични условия, благоприятстващи отглеждането на различни видове цветя през отделните сезони.

 Най-разпространено през ранната пролет е кокичето.


 


 

То е любимо цвете на хората още от древни времена.

Според някои предания, когато Адам и Ева били изгонени от Рая, валяло сняг. Ева била не само отчаяна, че по нейна вина са напуснали цветущите Божии градини, където царува вечна пролет, но страдала от жестокия студ. За да й вдъхнат кураж, няколко снежинки се превърнали в красиви бели цветчета. Така кокичето станало цвете на надеждата.

От митологията е известно, че с неговата примамливост то е като послушно дете на нимфата Амриха, с което тя известява хората за настъпващата пролет. По-късно, през средновековието, то е било символ на целомъдрие и чистота.  Съществуват и поверия, че кокичето носи щастие само на онзи, който е успял пръв да го види.

Затова те се считат за първите предвестници на пролетта , чиито камбанковидни цветове са обагрени с белия цвят на снега и свежата зелена багра на пролетта. Появата им носи със себе си свежестта и настроението на настъпващите топли дни. Те цъфтят през февруари, когато има още сняг. Обичат добре дренирана почва и слънчево или леко сенчесто местоположение. Отглеждат се лесно.

 

Други силно разпространени пролетни цветя са зюмбюлите, лалетата и нарцисите. Тъй като цъфтят по едно и също време, често се комбинират при оформянето на цветни лехи.

Зюмбюлът е с 4-6 тесни и издължени листа, от центъра на които се появява цветоносното стъбло. Цветовете могат да бъдат червени, жълти, оранжеви, розови, бели, сини и др. Родината му са областите на изток от Иран и Тюркменистан. Наречен е на момък от гръцката митология - Hyacinth, който починал от раната си. Но от капките кръв поникнало растение с красиви цветове и омаен аромат. От този момент зюмбюлът е символ на прераждането и началото на новия жизнен цикъл.

 

Лалетата са лесни за отглеждане, а и тяхната красота е причинатае за тяхното широко разпространение. Почти всички градини са обсипани с тях  в ранната пролет.

 

Нарцис е цвете от семейство Кокичеви. В древногръцката митология съществува легенда за нарциса. Веднъж синът на речния бог - красавеца Нарцис, минавайки край реката, се навел да утоли жаждата си. Виждайки отражението си, той се влюбил в него и умрял от любовта си. Боговете се смилили над него и го превърнали в цвете. Като част от групата на луковичните цветя също са много популярни. Има различни видове с голяма лула; с голям брой цветове на един цветонос.

През лятото силно разпространен из дворовете е люлякът. Принципно е засаден до оградите или като ухаещ жив плет. Ако се отглежда добре, до 10 год. се превръща в малко дърво. Той е ценен поради сухоустойчивостта си и невзискателността към почвените условия. Цъфти през май или края на април.

Друго растение, цъфтящо през май-юни, е момино сърце. То е едно от най-красивите, очарователни и нежни цветя в градините. Засажда се под дървета - листата му са насечени, а по дъговидно извитите стъбла висят цветове с формата на медальон. То е многогодишно растение.

 

Розовите храсти са едни от най-честите обитатели на дворовете през май месец. Разнообразието им от цвят и форма спомага за пъстротата на облика на дворовете.

Едно от най-популярните летни растения е петунията. Нейните ярки цветове са устойчиви на дъжд и вятър. Може да е в една, две или много багри, с венчелистчета и с широки бели краища или на ивици за получаване на звездоподобен ефект. Чувстват се най-добре на горещо и сухо място. Името й идва от бразилското име на тютюна - petun. Селекционирането й започва преди повече от 150 г. от френски и белгийски учени. В днешния си вид кичестите петунии са се появили в Япония преди 100 г. Днес има стотици сортове. Разделени са на каскадни и бордюрни. Обичат слънцето и богата почва. Цъфти до слана. Листата са последователни, мъхнати или с жлезисти власинки. Цветът е от 5 сраснали венчета тип фунийка. Тичинките са 4 или кратни на 4.

 

Друго много срещано дворно цвете е антириум или кученце. То е многогодишно. Обича слънцето. Заради интересното си устройство на цвета е получило името си от гръцката дума за цвете и нос, муцуна.

 

През есента едно от най-характерните цветя в градините е хризантемата. Те има богато разнообразие от цветове и голяма трайност. Зимоустойчива е. От септември до края на ноември запазва цветовете си. Родината й е Азия. Отпреди 2000 г. са известни в Китай и символизират победата над зимната сила. Стават и императорски цветя - символ на Великата римска империя.

 

Други често разпространени дворни цветя са теменужките. Те цъфтят през късната есен, зимата и пролетта. Тя е нежна и деликатна. Зимоустойчива е и дори запазва листната си маса. Разнообразни са по цвят, като цъфтежът им продължава 4-5 месеца.

 

 

Друго разпространено градинско цвете е ружата. Тя е двугодишно растение. Подходящи за нея са слънчевите места и по-богата почва. Произлиза от Мала Азия, а името й althea - лекувам, идва от лечебните качества на много от видовете й. Цъфти от юли до края на есента. Високи са над 2 м. Листата са едри и сърцевидни, цветовете са кичести, разположени на върха на стъблото. Баграта е различна. Често расте във вид на храст. Наричат я още "Розата на Шарън" и я смятат за националното цвете на Южна Корея.

 

Това са най-често срещаните цветя, които обитават лехите в Харманли. Най-вероятно те не се различават много от повечето български градове. Но самият факт, че тяхното засаждане и отглеждане увеличава своя размер през последните години, е ясен показател за промяната, която настъпва в психиката на хората. Дано това да е положителна насока и тази тенденция да се засилва все повече в бъдеще.

Според мен желанието на хората да отглеждат повече цветя в градините си говори за това, че днешният българин започва лека-полека да се отърсва от мислите за сиво бъдеще в страната и предпочита да допринесе с нещо за красотата на ежедневието.  Нали все пак ако сме положително настроени към света и околните сме и по-склонни да се борим за това, което искаме, а не да се примиряваме с действителността.

Смятам, че именно в промяната на такива обикновени и ежедневни неща като двора и цветните градини е ключът към превръщането ни в горда нация, достойна да застане рамо до рамо с останалите европейски държави. Нали винаги промените тръгват от най-малките неща. Да се надяваме, че днешните български граждани са го осъзнали и са поели по този път, като първоначално полагат грижи за разкрасяването и внасяне на уют в домашната атмосфера. След това можем да бъдем положително настроени, че промените ще се проявят и в по-общите сфери на социалния живот на обществото.

 

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2007-2008)

есен

автори

без редактор

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2006-2007)

автори

без редактор

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2006-2007)

есета по зададена тема

 

автори

без редактор

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

 


Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История | Етнография и фолклор | Българска кухня | Хайд парк

 

Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"


Copyright 1998-2011  OMDA Ltd. Всички права запазени