СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2007-2008)

пролет

автори

без редактор

   КОСОВО

ЮСМЕНИ И МАЙНИ В ХИКСЛАНДИЯ

животоописания

идеалният тип човек при капитализма

мечтата за българия

автори

без редактор

 

Миряна Георгиева Русева - политология III курс, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", учебната 2007/2008

  

Харманли и международния  път Е 80

 

Град Харманли е разположен в Южна България. Намира се в област Хасково и е третият по големина в областта. Населението на града е малко над 20 000 души. Историята на града започва около 1510 г. с построяването на Керван сарай, около който се заселило турско население, а в близост до него е бил построен държавен харман. Ускореното развитие на града започва след 1580 г., когато собственик на земите става Сиавюш паша, везир на империята, който построява мост за улеснение на керванджии, пътници и харманджии, известен като Гърбавия мост, който е запазен и до днес с надписа; Светът е един мост, по който минава пътят на царя и бедняка.  Възникването на града се дължи на факта, че земите му се намират край пътя, свързващ Азия и Европа.  В миналото тук керванджиите са намирали подслон по време на своите пътувания. Техният път е използван и до днес от пътниците от и за Турция и Гърция. Именно фактът, че международния път Е 80 преминава през Харманли, е допринесло много за развитието на града.

И може би основният проблем, който стои пред гражданите на града, е ще се промени ли съдбата на града след построяването на новата магистрала Марица.

Международният път все пак е една от връзките на Южна България с южните ни съседки. След пускането на новата магистрала Марица ТИР-овете и туристите ще преминават през нея, което значи, че един от основните притоци на доходи за град Харманли ще бъде прекъснат. В миналото голяма част от населението изкарваше прехраната си именно благодарение на преминаващите тираджии. В покраийнините на града, близо до известния Извор на белоногата, има голям паркинг. Около пътя много хора продаваха част от продукцията си - домати, дини, грозде, кашкавал - на пътуващите. И това е само част от начините, чрез които гражданите намираха доходи от преминаващите. По-голямата част беше свързана с престъпния свят - наркотици, проституция, далавери. Не малко са замесените в престъпния свят харманлийци.

Друга характерна особеност, свързана с пътя, е, че той беше използван от повече от половината население на града за т.нар. куфарна търговия. Много хора пътуваха всеки ден до Турция и купуваха различни стоки - плодове, цигари, алкохол, дрехи - които препродаваха на много по-високи цени. А отделно те внасяха и бензин в двойни резервоари. Това бе основният им доход и днес, след влизането ни в ЕС и премахването на безмитните магазини, тези хора останаха без главния си източник на финанси.  Ами общо взето пътят е един извор на безброй възможности за хората, занимаващи се с измами и лесно спечелени пари.  За обикновения жител на Харманли е свързан единствено с натоварено движение.

Лесният достъп до Гърция през него пък от друга страна може би е причина много хора да напуснат Харманли и да търсят работа в съседката ни.

Не мога категорично да предположа дали новата магистрала и спрелият поток на преминаващите ТИР-ове ще се отразят в голяма степен на така или иначе замиращия град. Но със сигурност за обикновения гражданин тази магистрала ще е едно голямо облекчение, тъй като ще бъде облекчено натоварването по Е 80, който е най-удобният начин за предвижване към  Пловдив и София.

 

 

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2007-2008)

есен

автори

без редактор

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2006-2007)

автори

без редактор

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2006-2007)

есета по зададена тема

 

автори

без редактор

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

Copyright 1997-2008 OMDA Ltd All rights reserved.