СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2007-2008)

пролет

автори

без редактор

   КОСОВО

ЮСМЕНИ И МАЙНИ В ХИКСЛАНДИЯ

животоописания

идеалният тип човек при капитализма

мечтата за българия

автори

без редактор

 

Любомира Милева - политология III курс, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", учебната 2007/2008  

 

         Промени  в ДПС Пловдив след 1990 г.

 

Движение за права и свободи, още от създаването си /4.01.1990г./, е значим фактор в политическия живот на Република България. ДПС е независима обществено-политическа организация, създадена, за да допринесе за единството на българските граждани, като се зачитат правата и свободите на малцинствата в България - в съответствие с Конституцията и законите на стараната, Международната харта за правата на човека, Рамковата конвеция за защита на националните малцинства и други международни договорености. ДПС е юридическо лице със статут на партия, което се представлява от Председателя й. Неизменен участник във всички мандати на Народното събрание, ДПС винаги е ориентирано към политическия център, а като политическа идентичност се определя като либерално-демократична партия. ДПС е първата българска либерална партия - пълноправен член на Европейската либерална демократична и реформистка партия и на Либералния интернационал от 2003 г.

ДПС се ръководи от основните либерални ценности за отстояване на правата и свободите на личността и защитата на малцинствата въз основа на европейските принципи на функциониране на гражданското общество. Благодарение на ориентацията към либералната ценностна система, в България работи уникален за Балканите и Европа модел на толерантност. Същността му е в балансирането на принципите за интеграция на малцинствата във всички сфери на социалния, икономическия и културния живот на страната с принципите за спазване и развитие на тяхната етно-религиозна идентичност. Той дава основа за алтернативно развитие на Балканския регион в контекста на евро-атлантическата интеграция и икономическата глобализация в света.

Следва да се подчертае, че ДПС не възприема етническия модел като статичен продукт или като еднократно приключен акт, а като феномен в развитие, което налага неговото разширяване, задълбочаване и обогатяване. Това е процес, който налага толерантността като основополагащ факт на всяко ниво - както в междуличностните отношения, така и в политическия живот на отделните градове и страната. Визират се нов тип социални отношения, определяни от взаимно разбиране, подпомагане и сътрудничество в името на общите цели. В това число и в разбирането за другостта като условие за проявяване и запазване на идентичността ни.

Като политическа сила ДПС взе участие на местните избори, като издигна свои кандидати в различни градове на страната. Значима промяна в политиката на ДПС е издигането на кадидати за кмет на Пловдив и във всички 18 общини на Пловдивска област. На местните избори бяха обявени и самостоятелни листи за общински съветници. За председател на предизборния щаб беше избран Красимир Кузмов. ДПС направи самостоятелна кандидатура за общински кмет и номинации за кметове на всички шест района. За спечелване на кметското място партията имаше най-голям шанс в Асеновград, Кричим и Куклен. Една от целите в промяната на политиката на ДПС беше спечелването на 12 000 гласа в гр. Пловдив, както и вкарване в 51-членния Общински съвет 7-8 представители на партията. На миналите избори ДПС влезе с трима съветници и беше част от управляващото града мнозинство заедно с ОДС и ВМРО. Промяна беше наложена и при смяна на досегашния местен лидер Еньо Петров и заместника му Константин Писков заради слабото представяне на евровота, на който подкрепата на ДПС в Пловдив се сви с повече от 4700 гласа. Въпреки усилията си ДПС получи две места в Общинския съвет.

Въпреки слабото представяне на местните избори ДПС ще продължи да бъде значим фактор в управлението, както на местно така и национално ниво.
                                                                                                                                

 

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2007-2008)

есен

автори

без редактор

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2006-2007)

автори

без редактор

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2006-2007)

есета по зададена тема

 

автори

без редактор

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

Copyright 1997-2008 OMDA Ltd. All rights reserved.