СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2007-2008)

пролет

автори

без редактор

   КОСОВО

ЮСМЕНИ И МАЙНИ В ХИКСЛАНДИЯ

животоописания

идеалният тип човек при капитализма

мечтата за българия

автори

без редактор

 

Християн Белчилов - политология III курс, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", учебната 2007/2008

 

Столипиново

 

Столипиново е квартал в североизточната част на Пловдив, на десния бряг на река Марица. Той е най-голямото циганско гето в Пловдив и сред най-големите в България. В него живеят около 45 000 души, като само 5 000 от тях се определят като роми. Останалите претендират, че са от турски произход.

В Столипиново се наблюдават остри социално-икономически проблеми, свързани с ниското образователно равнище, високата безработица, престъпността, рисковете от епидемии, както и натрупаните финансови задължения поради неплащане на сметките за ток и вода.

През 90-те години на XX век повечето жители на квартала не плащат консумирания от тях електрически ток. Това впоследствие води до режим на тока, който предизвиква остри реакции на ромите и е основа за множество политически спекулации и популистки обещания.

През лятото на 2006 г. в Пловдив избухва епидемия от хепатит "А", като по данни на Националния медицински координационен център до 20 септември 2006 г. от 886 заболели, 637 са в "Столипиново" и 92 в "Шекер махала". Според Министерството на здравеопазването "лошото хигиенно състояние в Столипиново е първопричина за епидемията от хепатит "А". Министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски подчертава, че "изключително лошите условия на обитаване в квартала са създали възможност за възникване, увеличаване на случаите и епидемично разпространение на заболявания от хепатит "А" сред живеещите".

Когато говорим за проблемите на Столипиново, както и за всеки друг квартал, трябва да обърнем внимание на това какво правят управляващите за тяхното разрешаване. Като цяло тези проблеми излизат на дневен ред най-отчетливо преди изборите и се използват в политическите борби и популистки стратегии на партиите за спечелване на вота. Именно преди изборите представителите на местната и държавната власт стават загрижени за режима на тока, безработицата, социалните проблеми и лошата инфраструктура на Столипиново. Причините за това са ясни това компактно население от над 40 000 роми представлява лесно достъпен и манипулируем електорален ресурс.

Гетото е място, където се пазаруват гласове, и е основен източник на нарушения в изборния ден на всеки един вот в Пловдив. На предварителните избори за кандидат-кметове през 1999 г. на "Раковски" 134 бяха подадени няколко сигнала за опити за купуване на гласове. На парламентарните избори през 2001 г. екип на вестник Сега" видя как в къщата на ромския лидер Ашим Асан се раздават замразени пилета срещу личните карти на хората. Той от своя страна се оправда, че в дома му имало сватба и той просто решил да раздаде по едно пиле на бедните си съкварталци. На кметските избори през 2003 г. в избирателната комисия постъпиха около 10 жалби от щабовете на двамата кандидати за кмет на Пловдив - Иван Чомаков и Захари Георгиев.

Сигналите бяха всъщност взаимни обвинения в незаконна агитация пред секциите в Столипиново. През 2005 г. на последните парламентарни избори раздаването на пакети с храни бе заменено с плащания кеш. Тарифите бяха от 10 до 50 лева за глас. По предварително замислени и организирани схеми някои партии платиха тези пари, за да могат да привлекат допълнително гласове. За целта те използваха две схеми. Едната бе т. нар. " пирамидална" - чрез "стотници" и "десетници", разпределящи средствата. Другата бе "индийска нишка" - чрез предаване на предварително попълнена бюлетина на всеки пореден гласуващ и изнасяне на непопълнената, която е получил от избирателната комисия.

Купуването на гласове далеч не изчерпват средствата, които политическите сили използват, за да спечелят вота на избирателите в Столипиново. Най-опасната спекула е свързана с режима на тока в квартала. Тежката ситуация с ограниченията в подаването на електричество, от която до днес страдат и роми, и българи, и редовни, и нередовни платци, си има история. Тя започва през далечната 1998 г., когато тогавашният кмет и виден деец на СДС Спас Гърневски в реч заявява, че "ромите са социалнослаби и поради това не трябва да плащат ток". Така повечето жители на гетото, веднага идентифицирали се като бедни, спряха да плащат сметките си и започна трупането на гигантския дълг за електричество на квартала. Така се стигна и до онези бунтове в нощта на 18 февруари 2002 г., когато след внезапното спиране на тока ромите излязоха на улицата и пред смаяните погледи на полицията започнаха да трошат витрини, да хвърлят камъни по автобуси и магазини, да блокират улици. В следващите месеци местните първенци, депутати и шефове на енергото се разбраха с ромските лидери жителите на Столипиново да плащат една сметка, да получават ток и така да покриват дълга си малко по малко.

Спекулациите не спират и през 2005 година, когато след изказване на лидера на ДПС Ахмед Доган, преразказано от регионалния водач в Пловдив Фикрет Сепетчи, се оказва, че те обещават режимът на тока да падне. С този ход на Доган движението за пръв път в историята си спечели мандат в Пловдив. Същата година ДПС взе в страната безпрецедентните почти 13% при средно 7,4% и 7,6% от подадените бюлетини от основаването си насам.

С решение от 31 октомври 2006 г. Пловдивският окръжен съд призна, че въведеният режим на тока в Столипиново е дискриминационен. Макар решението да има обвързваща сила само между един потребител и Електоразпределение (ЕРП)-Пловдив, то е юридически прецедент, очертаващ пътя за решаване на един от най-тежките социални и правни проблеми на ромския квартал. За първи път с подлежащо на изпълнение съдебно решение се приема, че въвеждането на режим на електрическа енергия само в кв. Столипиново, населен предимно с лица от ромския етнос, е дискриминация и незаконно средство за събиране на вземанията на енергото. Конкретният казус, за който е сезиран Пловдивският окръжен съд, е свързан с ограниченията, които е принуден да търпи един от коректните платци на Електроразпределение Мехмет Денев.

Макар да има жители на Столипиново, който плащат редовно своите сметки, през март 2007 година беше обявено официално, че натрупалите се задължения за консумирано електричество са в размер на 12.1 милиона лева, а събираемостта на сметките е едва 3 процента. Само след няколко месеца през декември същата година председателят на Управителния съвет на EVN съобщи, че събираемостта е вече 80 процента. Причината за драстичния обрат в отношението на абонатите от Столипиново може да се обясни с подмяната на 5 000 електромера в района, което направи възможно дистанционното отчитане на консумацията и изключването само на длъжниците. Остава обаче проблемът със старите задължения, които са над 12 милиона лева. Те пораждат опасения в жители на другите квартали в Пловдив, че това довежда до завишаване на техните сметки за ток. На практика ощетени от цялата ситуация са коректните потребители на електричество както в гетото, така и в останалите пловдивски квартали.

Това, което се случва със "Столипиново през последните 17 години трудно може да се характеризира като процес на социализация и интеграция на ромите, които живеят там. Ситуацията в квартала по-скоро се използва от политическите субекти по пътя им към властта. В крайна сметка е необходима целенасочена политика към решаване на проблемите в гетото, а не само предизборни обещания, от които печели една или друга партия.      

                                                                                                                                          

 

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2007-2008)

есен

автори

без редактор

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2006-2007)

автори

без редактор

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2006-2007)

есета по зададена тема

 

автори

без редактор

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

Copyright 1997-2008 OMDA Ltd All rights reserved.