СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2007-2008)

пролет

автори

без редактор

   КОСОВО

ЮСМЕНИ И МАЙНИ В ХИКСЛАНДИЯ

животоописания

идеалният тип човек при капитализма

мечтата за българия

автори

без редактор

 

Гергана Валентинова Демирева - политология III курс, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", учебната 2007/2008

 

БЗНС в Пловдив

 

Българският земеделски народен съюз (БЗНС) е българска политическа партия. Създаден през 1899, той се ползва с нарастваща популярност, достигнала своя връх след Първата световна война, когато образува самостоятелно правителство начело с Александър Стамболийски.  В средата на 1920-те БЗНС се разделя на няколко крила, положение запазено и до днес. Съюзът е обединен насилствено в периода 1947-1989, когато групите, противопоставящи се на управлението на Българската комунистическа партия, са унищожени. През втората половина на 1890-те започват да възникват първите местни земеделски професионално-просветни организации. През 1899 Цанко Церковски, организатор на една от тези групи в Мусино, Търновско, публикува Възвание към българските земеделци, с което призовава местните организации да се обединят в общ съюз. Идеята е подета от Янко Забунов, който през септември същата година започва да издава вестник Земеделска защита.  В края на 1899 на конгрес в Плевен е основан Български земеделски съюз, а негов лидер става Янко Забунов. През следващите месеци продължават дискусиите за това, дали съюзът да запази професионалния си характер, или да се преобразува в политическа партия, за което настоява групата около Димитър Драгиев. През 1901 съюзът взима участие в изборите за XI Обикновено Народно събрание и печели 22 места в него. В края на годината той е преименуван на Български земеделски народен съюз и се превръща в политическа партия. През 1903 за лидер на БЗНС е избран Димитър Драгиев. През дългата история на БЗНС в него възникват редица крила, някои от които се отцепват и регистрарират като самостоятелни партии:

           БЗНС (казионен) - наричан официално БЗНС до август 1991 г., когато се преименува на БЗНС-единен БЗНС Врабча 1 - от 1926

    БЗНС Никола Петков - с лидер Милан Дренчев (от 1990 до 1992). През ноември 1992 г. се преименува на Български земеделски народен съюз с абревиатура БЗНС, с лидери Анастасия Мозер (от 1992 до 1996), Петко Илиев (от 1997 до 1999) и Георги Пинчев (от 1996 до 1997 и от 1999 до сега)  

Народняшка земеделска партия Никола Петков - регистрирана от ЦИК на 8 май 2005 г.

     БЗНС- единен

   БЗНС Александър Стамболийски - от 1993, с лидери Светослав Шиваров (до 2005) и Спас Панчев (от 2005), от декември 2005 г. преименуван на Земеделски съюз (ЗС) Александър Стамболийски

   БЗНС Пладне - наричан официално БЗНС Александър Стамболийски

     БЗНС Народен съюз - с лидер Анастасия Мозер

     Национално сдружение - БЗНС (НС-БЗНС) - от декември 2005 г. преименувано на Ред, законност и справедливост

     БЗНС - партия с име БЗНС и с лидер Георги Пинчев

     БЗНС Стара Загора

В Пловдив множеството от гореизброените партии имат свои представителства. Въпреки това земеделските партии в града на тепетата никога не са имали силно влияние, нито са успявали да спечелят значителна част от електоралния вот.

Традиционно в Пловдив силни позиции имат десните партии (затова градът е наричан синята крепост), а различните зелени партии печелят позиции, ако участват в коалиции с тях при местните избори. По подобен начин е спечелен вторият мандат на  д-р Иван Чомаков. Той беше издигнат за кандидат от Съюза на демократичните сили (СДС) и подкрепен от Коалиция Обединени демократични сили (ОДС), в които влизат - СДС, БЗНС - НС, ДП,БДФ, СДП, БЗНС. На втория тур от местните избори през изминалата година кандидатът на ГЕРБ и ВМРО Славчо Атанасов също получи подкрепата на БЗНС. На последните избори също така Замеделски съюз Александър Стамболийски спечели две места в Общинския съвет на град Пловдив.

В заключение може да се направи изводът, че земеделските партии в града нямат силни позиции, но намират своето постоянно представителство на политическата сцена.


                                                                                                                                

 

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2007-2008)

есен

автори

без редактор

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2006-2007)

автори

без редактор

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2006-2007)

есета по зададена тема

 

автори

без редактор

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

Copyright 1997-2008 OMDA Ltd All rights reserved.