Отвореност на политическия елит и издръжка за политическа дейност

Пламен Костадинов

 

   Всяка държава трябва да има елит,защото елитът е будното население.Ако вземем пример от историята виждаме,че всяка страна,която завладява друга първо унищожава нейния елит.Това не подминава и нашата страна.По време на турското робство,българският елит е бил или физически унощожен или изселван.

По времето на тоталиризма в България за елит са се смятали хора,които са заслужили,като заслужили артисти,заслужили певци и т.н.к,както естествено и политическото ръководство.Докато по време на прехода в България се появяват много новобогаташи,които се стремят да влезнат в този елит.Според мен за да влезнеш в елита трябва да си заслужил или да си направил нещо значимо,а не да ти дадат определена сума пари,които да завъртиш и да забогатееш или още по-зле от наркотици и убийства да забогатееш.Такива хора нямат място в елита.

Лошото е,че в нашата страна ценностите и моралът много са се изменили.Сега не се гледа дали си учил или можеш,а се гледа колко пари имаш.Обнадеждаващото е, че в последно време се наблюдава една тенденция, в която сегашния елит се стреми да ограничи и редуцира новите членове.Даже и мутрите в последно време  взеха да стават господа с бели якички.Според мен отсега нататък престъпността няма да действа както по времето на силовите групировки с изнудване,побои и заплахи,а вече главно с икономически натиск.

Трябва да се направи така,че всеки който може, знае и притежава определени качества да може да се присъедини към този елит,а не да се гледа, например кой от какво семейство произхожда.

Издръжката за политическа дейност в България е въпрос,който поражда много съмнения.Ако вземем пример как в началото на демокрацията СДС събира пари в буркани от събралите се на митингите хора и им продава собствените им плакати и се стигне до днес,когато политическите партии се финансират с пари на които не  е доказан произходът.Въпросът с финансирането на политическите партии трябва да се реши веднъж за винаги, защото  всички неща в България се правят накак си по български.Докато на запад се знаят фирмите които подкрепят и финансират дадената партия в България не се знае кой и колко пари дава.Това можем да го разберем,като следим законите които се приемат и видим кои интереси ще обслужат.

Силно се съмнявам,че в скоро време ще се реши този проблем,защото играят много пари и интереси,дори да се редуцира до известна степен винаги ще има оставена вратичка.

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

 

 

 

Copyright 1997-2007 OMDA Ltd.  All rights reserved.