Елена Андреева - политология трети курс (2006-2007),  Пловдивски университет " Паисий Хилендарски "

 

Обичам България

     

 

              Моя страна, моя България, моя любов, моя България, при теб ме връща вечно любовта.

 

      Обичам България, колкото и невероятно да звучи, обожавам всичко в нея- природа, култура, традиции. Където и да съм, знам, че винаги ще се връщам при нея. Ще се връщам, но в страната, не в държавата, защото тя ме отвращава до болка.

     Отвращава ме пренебрежението й към възрастните хора, непреодолимите пречки, които безотговорно поставя пред собствените си граждани в активна възраст, но най-вече ме шокира незаинтересоваността й към младите хора, които вкопчили се в идеала за нея биват изхвърлени през затръшналата се пред тях врата на вечно неизпълнените обещания. Защото човек не трябва да живее със спомена за миналото, нито с идеала за бъдещето, а с възможностите на настоящето. А възможностите са минимални, даже съвсем липсват. Затова  и промяната трябва да започне от тук- от постепенно увеличаване на възможностите. Увеличаване на възможността да не те изпълва с ужас сблъсъка с бюрокрацията, размотаването по километрични опашки и безброй гишета. Страхът от това , че имаш на разположение един час, а да знаеш, че  ти трябва една седмица.

       Промяната трябва да обхване и възможността да не се притесняваш да се прибираш по тъмно, нито да излизаш сама, нито да пуснеш децата си да се забавляват. Да не се страхуваш да пресечеш улицата по пешеходната пътека, защото може да те отнесе пиян шофьор, или състезател. Да не се ужасяваш да се качиш в градския транспорт, защото можеш да бъдеш застрелян от погледа на нервната кондукторка, или още по-бесния шофьор

      Трябва, наложително е, да се даде ясна възможност да се промени и нагласата, че няма да можеш да работиш по специалността, която си завършил, или още по-лошо, че няма да имаш шанс да работиш въобще.

      Да се даде възможност и да се чувстваш сигурен и спокоен да се разболееш, защото ще получиш своевременна, адекватна и безплатна медицинска помощ.

       И най накрая- да се даде възможност да се гордееш от това, че живееш тук и че си българин, а не да бягаш в чужбина, където ама никой не е умрял за тебе, и не желае да идваш наготово и до разваляш реда и на без това преподредената му страна.  А за да се осъществи всичко гореизложено и ние-гражданите на България трябва да се напънем, да се стегнем и да се обединим, най-накрая да се превърнем в нормално гражданско общество и да направим нещо за България, а не само да мрънкаме, да сме недоволни и да чакаме всичко наготово.

       Защото по друг начин просто няма да стане, и основите на целия този простичко описан идеален образ на България ще бъдат положени в момента, в който глупавия въпрос какво прави България за нас бъде преформулиран в какво ние правим за нея!

 

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

 

 

 

Copyright 1997-2007 OMDA Ltd.  All rights reserved.