Ангелина Пейчева- политология трети курс (2006-2007),  Пловдивски университет " Паисий Хилендарски "

 

Какво значи да си българин днес?

 

       Вече сме в Европейския съюз.България официално е член на тази европейска общност.За по-вечето българи животът им не се е променил много.Някои споделят, че не живеят по-добре, а напротив тъкмо обратното.Не е лесно да си българин днес.Веднага ще попитам: Как е възможно да се живее днес с тези европейски цени и африкански заплати в България?

     Българинът е корав човек. През толкова трудности и несгоди е преминал, с толкова бирници се е срещал, цял живот се труди и все тъне  в лишение.По-голямата част от  българите живеят благодарение на двете си ръце.Боне Крайненеца не би оцелял без своите другари Белчо и Сивушка.От ранни зори до късен здрач се труди с пот на челото , за да изгледа и изхрани челядта си.Въпреки че Боне е герой на друго време, днес положението не се е променило особено.

     Българинът не е само столичанин и европеец, той живее и на село, където градската суета не е разпространена.Там ежедневието протича през други очертания.Хората разчитат предимно на физическия труд. И то какъв труд? Кървав, потен и жесток. Ако ги запиташ: Какво значи да си българин днес? се чува: трудно е, трудно е да си българин и да живееш в България.Ние сме европейци, но все още на Запад ни гледат с пренебрежение.Мислят ни за буен, невъзпитан, балкански народ, за Бай Ганьовци.Като че ли този Алеков герой олицетворява цялата ни нация. Бай Ганьо е навсякъде на улицата, в кафенето, в парламента, в библиотеката, в автобуса. Аз всеки ден срещам Бай Ганьо, който не ме радва, не ме кара да се усмихвам, а напротив да съжелявам за неговата съдба. Това съвсем не означава, че съжалявам, че съм българка и живея в България.Аз мисля, че този Бай Ганьо е склонен да се адаптира, да се промени, но е нужно време, нужен е  и добър учител.Това ме кара да се замисля кой е учителят на българския народ?

     Кой е този учител сочещ пътя, който вървим или трябва да поемем? Българският политик ли е нашия учител? Ами защо не?Той гласува законите, той определя данъците и таксите, той определя наказанията, провеждането на изборите. Бай Ганьо също е и политик. И то какъв политик. Все пак има келепир  в тази работа.

     Депутатинът е голям човек.

Днес е трудно да си българин.Нима е лесно да се реализиращ в България и да работиш с усмивка? Да си щастлив, че си завършил Университета и ти предстои да градиш кариера в желаната област.Днес младия човек е угрижен тревожи се за бъдещото си, защото то е неясно и мрачно.Защото днес тук и сега сме в България, а не в Брюксел, Париж, Амстердам или Лондон. Как звучи само  Париж далечно и непостижимо. И в Париж да отиде българина отново не би му било лесно. Защото е българин.В Европа сме, но европейците не ни искат. Колко страни само още не са премахнали ограниченията , които съществуват за българите при пътуване, работа, престой.

    Задавам си въпроса: защо?.Толкова ли е страшен българина? Да не би англичаните да се страхуват от нас? Каква е тази враждебност или може би пренебрежение към нас? Да не би да сме втора ръка хора? Това ми звучи направо страшно. Дори братята македонци не желаят да ги свързват , сравняват или наричат българи. Толкова реторични въпроси, чийто отговор е преплетен и скрит някъде там в историята.

      Българинът днес се страхува почти за всичко. За утрешния ден,  работата си, за децата си, дори за живота си.

     Сигурността и спокойствието липсват. И въз основа на този страх се опитва да продължава напред народа ни.

      Днес българинът не може и спокойно да пътува не само в родината си, но и извън нея. Преминаваш ли границата на България се сблъскваш с грубо отношение, хиляди проверки и отново с това пренебрежение. У нас пък ще се сблъскаш с пияните шофьори, водещи своята безмислена   война по пътищата, вземаща невинни жертви.

       За какво са тези закони? За какво са уважаемите господа и дами в парламента?

      Не е лесно да си българин днес , но в съзнанието ми отекват думите на  Атонския монах Паисий Хилендарски

  Българино, знай своя роден език, О, неразумни юроде поради что се срамиш да се наречеш българин...?

Аз не се срамувам , че съм българка, че съм потомка на славния Дулов род, на цар Симеон, цар Иван Асен ІІ, на Левски и Ботев. Напротив гордея се  с това , че именно българския хан Тервел(701-718) е отблъснал арабите и е помогнал на Европа да не навлязът във вътрешността й.Но като се замисля тази моя гордост е свързвам само с едни далечни и отминали времена.

      Днес с какво се гордея? В по-вечето случаи България  днес се слави предимно с някои свои спортисти, популязиращи името й.

Най-често скандали и компромати ни заливат. И за това ли е виновен Бай Ганьо?

        Днешния Бай Ганьо не е по-различен от първообраза си. Той отново мисли за своя келепир и се тупа в гърдите, че е родолюбец и общественик. Бай Ганьо ограбва данъкоплатците с помоща на обръчи от фирми, крупни схеми и добри приятели, живее нашироко, притежава джакузи в офиса си, масажиращ стол за 3000 евро, личен асансьoр. Тази картинка е чудесна, но все пак  е трудно да си българин.

    И накрая за всичко това е виновен народа, бихме казали, защото изпраща в парламента точно тези с джакузитата да го управляват и да го учат да бъде европеец.                                                                             

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

 

 

 

Copyright 1997-2007 OMDA Ltd.  All rights reserved.