Адриана Русева- политология трети курс (2006/2007),  Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"

 

Какво означава да си българин днес

  

Да си българин днес може да бъде и гордост, и срам, и сигурно още нещо, за което аз не знам. Националността не може да бъде определение, което да съществува като еталон за нещо положително или отрицателно. Всеки на този свят си има своята националност и съответно си носи отзивите и последствията от това, в зависимост от времето, мястото и хората около него. Затова и нашата национална идентичност не може, а и не бива да бъде тълкувана еднозначно и повърхностно.

Аз съм абсолютно натурална и чиста българка както по националност, така и по възприятие, по мислене, по светоусещане - всякак. Но като че ли това българското у мен се пробужда и проговаря само когато има повод за гордост или някаква полза от това. Иначе въобще не съм се замислила какво ми дават или отнемат даденостите. Аз съм сигурна, че 80% от хората имат същото отношение по въпроса като мен, но повече от половината от тях биха го обяснили в 3-то лице, ед. ч. Защо се получава така - незная. Може би защото всички сме българи и имаме невероятно развито чувство за самосъхранение и изпитваме изострена нужда да злепоставяме някого, независимо кого. Това ни е вродено, а пък и много обичаме да си правим мръсно, да се прецакваме, макар и задочно, да си плюем в устите. Най-хубаво е, когато другите са виновни, ама още по-хубаво е дори и да не са виновни, да станат такива. Както бяха казали в един български филм от социалистическо време: много обичаме да си правиме кал, равни нямаме.

И въпреки всички балкански мизерии, които правим помежду си, понякога българин звучи гордо. Това понякога е, когато става въпрос или за олимпийски, или световен медал, спечелен от българин, или за славните моменти от историческото ни минало, които на определена дата пак стават светли дни, или за някоя дребна хитрост над системата. Като изключим първите два варианта, защото се случват рядко, то третият вариант най-честичко кара неспокойните бакански сърчица да притреперват от парещото задоволство на победата.

За да бъда истински искрена и справедлива, трябва да подчертая, че българите имаме всъщност всякакви световно признати причини за гордост и самочувствие. Не мога да пропусна да спомена личността на Джон Атанасов, за когото не е обходимо да се обяснява, защото всеки знае кой е той и какво е направил. Българин е човекът, на когото са признателни милиони жени по света, защото е измислил и популяризирал хапчето анти-бебе. Български е гласът в космоса, български са и още десетки успехи, творения и постижения. С тях българинът е горд - аз съм убедена. И трябва.    

Най-странният и понякога вбесяващ факт, е че в нашата, голяма колкото длан страна всъщност живеят неизброимо много българи от друг етнически произход. Това само по себе си не е странно, защото на земята няма срана, в която населението да е изцяло хомогенно и ненакърнено откъм смешателства. Но е неприятен фактът, че другоетническите българи се възползват от даденостите на българското гражданство, много по-удачно, по-напористо и по-безпардонно, от повечето етнически българи. В дадени моменти се оказва по-хитро да си менкаш двете гражданства, и което е вървежно за дадения момент, него да си изтъкваш. Неприятно, но факт.

Да си българин също означава и да си настоящ гражданин на Европа. Уааууу, ето с това вече си струва да се гордеем. Дано само денят, в който да усетим осезаемо благата от така чаканото европейско братство, да не е много далече във времето, защото както в Европа вече трябва да знаят - ние българите сме доволни само когато благата са материални.

Като изключим крайните ми на места разсъждения, ето така изглежда образът в моята 21-годишна главица, който най-достоверно описва съвременния българин. Жалко или гордо - всеки може сам за себе си да прецени.

 

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

Copyright 1997-2008 OMDA Ltd.  All rights reserved.