Вернер фон Браун

 

Пламен Костадинов

 

Вернер фон Браун (1912-1977) е немски учен и родоначалник на ракетостроенето.

Завършил е висшето си образование в Берлин през 1934 г. От 1937 до 1945 е директор на Германския център за ракетни изследвания в Пенемюнде на брега на Балтийско море. Създател на ракетите от серията Фау-2(V2) ракета с далечен обсег на действие, използваща течно гориво. След края на войната работи в САЩ като технически съветник към ракетната програма на САЩ. През 1950 г. е прехвърлен в Хънтсвил Алабама, където 10 години оглавява Редстоунската ракетна програма. Фон Браун е натурализиран като американски гражданин през 1955 г. В 1960 година става директор по разработката на операциите в центъра на НАСА - "Д. Маршал" в Хънтсвил, Алабама. Той отговаря за разработката на Сатурн V ракетата, използвана в програмата "Аполо" за пилотиран полет до Луната. Сатурн V (на англ. Saturn V) е тристепенна американска ракета-носител използвана от НАСА в програмата Аполо за достигане на Луната

Ракетите от серията Сатурн са разработени от немският ракетен инжинер Вернер фон Браун върху основата за проектите на германски ракети А-9, А-12 (част от програмата V-2, не осъществени до края на Втората световна война). След края на войната фон Браун с екипа си от германски инжинери, специалисти, работници и техника започват работа по ракетната програма на САЩ. В началото на 60 те години на 20 век в Хънтсвил, Алабама е създаден Космически летателен център Маршал Marshall Space Flight Center (MSFC), където идеите на фон Браун намират практическо приложение. Оригиналната идея за Сатурн възниква през 1957 г. и се реализира през периода 1962 - 1966 г. Първата готова ракета "Сатурн 5" застава на старт на 9 ноември 1967 с безпилотният кораб Аполо 4, а през декември 1968 Аполо 8 излита с екипаж на борда и достига до Луната.

Програмата "Аполо" е приета в началото на 60 те години на ХХ век от президента на САЩ Джон Кенеди. Тя се явява продължение на американската космическа програма Джемини в надпреварата със СССР по времето на Студената война за усвояването на Космоса и достигането на Луната. В реч произнесена на 12 септември 1962 г. в Университета Райс президентът Кенеди заявява: "...ние избрахме да стъпим на Луната през това десетилетие, а и да направим други стъпки, не защото те са лесни, а защото са трудни." По този начин той иска от Конгреса на САЩ да одобри финансирането с допълнителни 22 милиарда долара проекта Аполо. След утвърждаването на мисията и поставянето на нейната основна цел - достигането и кацане на човек на Луната преди космонавтите на СССР, НАСА предприема разглеждането и разработката на няколко варианта за постигането ѝ. Разгледани са четири плана за пътуване и кацане до Луната.

От написаното по горе можем да кажем, че знаещите и можещите дори и при смяна на системата пак остават да работят на същата длъжност и за тях не се съди по това от какъв произход са, а колоко добри са в своята работа.

 

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

 

 

 

Copyright 1997-2007 OMDA Ltd.  All rights reserved.