Тоалетни за домашни любимци

Елка Руменова Стойчовска

 

Изненадите в България нямат край. След редица шокиращи новини, отново българите отбелязаха точка. В София ще се изграждат тоалетни за домашни любимци по спирките на градския транспорт. Целта на интересното хрумване е всеки стопанин да заведе по цивилизован начин домашния си любимец да удовлетвори естествените си нужди. Така може би столицата ще стане по-чиста и ще се доближим до европейските стандарти. Но тук веднага възниква въпросът А ако на стопанина му се доходи до тоалетна, тогава какво?. Нямаме тоалетни за хората, тръгнали сме да строим за кучетата. Хората трябва да ходят до тоалетна в някое заведение, където и пари ще им поискат или както е масовата практика, който където намери. Безкрайно ми е интересно още как тези, които си изхвърлят боклуците през балкона, ще бъдат накарани или убедени да използват въпросните приспособления. Къде, къде по-лесно е да си пуснеш кучето на някоя поляна и след няколко минути то да се върне доволно, без да правиш каквото и да било.

Явно общинските съветници наистина се чудят каква поредна глупост да измислят. Вместо да решават по-важни проблеми, като бездомните кучета например, те строят тоалетни. По последна информация бездомните кучета са повече от 20 000. И не само, че постоянно се увеличават, но и стават все по-опасни за хората. Нека се замислят защо досегашните програми нямат резултат и къде отидоха милионите левове, отделени за това. Колко са кастрираните и колко са построените приюти.

От общината твърдят, че такива тоалетни са практика в европейските столици. Да, но в европейските столици нямат други проблеми - чисти, подредени и приятно за окото. А в София, някой ще обърне ли внимание на тези тоалетни, ако до тях види счупени и издраскани спирки, които някъде и липсват, боклуците и дупките по тротоарите.

Направо не знам! Чудя се да се смея ли, да плача ли?.. За кучетата по европейски, а за хората по български стандарти. И ако не ви харесва...има паркове, градинки, входове...

 

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

Copyright 1997-2007 OMDA Ltd.  All rights reserved.