Как учим децата на българското минало и история?

 

Елка Руменова Стойчовска, Политология III курс

 

Вярно е, че има проблеми в българското образование, но също е вярно, че липсват компетентни хора за решаването на тези проблеми. Липсва цялостно наблюдение и ясна, последователна стратегия.

Твърдението, че българите са едни от най- умните хора започва да се превръща в мит. Основната причина е, че качеството на образованието ни е на много ниско ниво и посещаваемостта в училищата значително намалява. Виновници няма да търся, защото те винаги са много. Важното е да се поеме път в обратна посока, път който да възроди отново предимството на българските деца  и да се зачита всеки опит за това.

Един такъв опит е организираната от Министерството на образованието кампания за поставянето на националните символи в класните стаи. Това са табла на които има поставени текстове и илюстрации за българските символи- знаме, герб, химн и конституция. Поводът не е само националния празник 3 март, това е и една от насоките, залегнали в националната програма за образованието до 2016. Тя е свързана с ритуализацията, която предвижда изграждане на система от символи и ритуали, а и в перспектива на традиции, които да спомогнат за запознаването на учениците с тях. Идеята наистина е добра и надявам се да има положителен ефект. Тъй като поколенията сега „страдат” от липса на патриотизъм. Все по рядко си спомнят за подвизите на Левски и Ботев. За тях смело е да убиват и крадат в компютърните игри. Подобни кампании трябва да имат приоритет в образователната стратегия, тъй като в момента е нужно да се привлече вниманието на учениците. Показателен е и фактът, че тази инициатива е в изпълнение на образователната стратегия. Най-сетне нещо е одобрено и прието от НС се изпълнява по план. Програмата е добра и предвижда доста промени, но трябва да се продължи с нейното изпълнение, и то в по-важни проблеми. Това е само символично начало, с което започва изпълнението на мащабна стратегия. Дано следващото правителство продължи нейното изпълнение, а не губи четири години в опити за нейното променяне.

 Трябва да се има в предвид, с оглед на подетата кампания, че не само поставянето на българските символи, а знанието и обучението за тях ще възроди българския национален дух и ще накара децата да се чувстват принадлежащи към своето училище, град и държава. Патриотизъм е не само да гледаш всеки ден българското знаме, а докато го гледаш да се чувстваш българин.

 

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

Copyright ©1997-2007 OMDA Ltd.  All rights reserved.