Милена Добрева Гергевска- политология трети курс (2006-2007),  Пловдивски университет " Паисий Хилендарски "

 

 

Идеалният тип личност на капитализма

 

 

 

    След краха на комунизма, държавите, които до този момент са се стремяли да установят едно съвършено комунистическо общество са изправени пред неясното бъдеще на промяната.

     България е скована от криза и бедност. Магазините са празни, опашките за хляб и бензин са километрични. Така идва бленуваната демокрация и тъй желаната и обсъждана свобода. Свобода на словото, вдигане на желязната завеса и откриването на лицето на българина към запада.

     Българинът преди 1989г. е призован да строи комунизъм, учен е на дисциплина и дълбоко уважение ( примесено с известен страх ) към учителя. Учен е на обич към СССР и има едно такова нейно издигане в култ. Той е трудолюбив и колективен. Обвързан е  силно с колектива, в който се намира. Българинът работи в заводите за правене на оръжия, изпълнявайки определената норма за деня, знаейки, че от ръцете му излизат оръжия за СССР и за воденето на поредното човешко безумие, наречено Студена война. Той е изпълнителен. От всички книги преди 1989г. лъха призив за любов към партията и култ към Русия.

    Днес повечето от нас работят в частни фирми. Там до голяма степен се съобразяват желанията на частника и ако фирмата му е голяма и просперираща, заплащането е по – голямо за този, който си върши по – добре работата. Когато се докажеш като знаещ и можещ, ти се издигаш в очите му, тъй като тласкаш фирмата му напред. Съответно той ти плаща по – добре. Но ако нещо в условията, които ти предлага не ти харесва, можеш да напуснеш. Има други, които ще те заменят. Днешният българин е изправен пред страха за хляба си. Докато в държавните предприятия за точно определен сектор работещи има определено възнаграждение, независимо от знания, умения, висше образование. Затова повечето вишисти се стремят към частния сектор. Сега трябва да можеш да се доказваш, да си трудолюбив, да не парадираш със знания, а да ги прилагаш на практика. Те ще бъдат оценени от когото трябва. Трябва да обичаш семейството си. Нужна е и самокритичност. Не бива да завиждаш на другия в екипа за неговите умения, а да се стремиш и ти да ги имаш.