Велко Мушков, Политология 4-ти курс, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"

 

 

Местният вот -

борба между местните олигарси за разпределение на европейските фондове, стремеж за власт, социално напрежение

 

 

Големият интерес към местните избори тази есен се обуславя от няколко основни факта:

1. Стремежът към европейските пари за общините;

2. Битката за властта между едрите местни собственици, опитващи се да поемат общинските ресурси в свои ръце.

Бизнес интересите са в основата на местния вот тази есен в България. Опитите за предлагане на нови управленски решения в общините изразяват по-скоро лични мотиви, а не стремеж към обществено развитие и просперитет. Липсата на достойни управленци силно контрастира на фона на множеството лица - кандидати за общинска слава, без нюх, без качества и без реални отговорности спрямо гражданите.

Небходимо е да се разруши паразитиращото политическо статукво, подкопаващо устоите на дългогодишните управленски традиции в общините. Повечето политически сили са в коалиция, обединени от личностната фигура на определен кандидат, отчитайки факта, че местният вот по принцип е мажоритарен... Партиите в продължение на месеци преди началото на предизборната кампания търсеха точния кандидат за своята политическа платформа.

Но все пак, борбата в изборите ще е между местните олигарси, държащи на своята властова независимост и желанието им за разрастването на техния личен бизнес. Или в по-голямата си част управленските програми и решения на бизнес кандидатите са съобразени с техните планове, а тези планове включват и използването на еврофондовете.

И още, местните избори тази есен са съпроводени с голямото социално напрежение сред обществото ни, което търси реално възнаграждение за своя изстрадан преход през последните 17 години. А това напрежение има опасност да предизвика апатия у избирателите и по този начин във властта да се появят хора, които са без нужните качества, но със сериозни лични амбиции.

 

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

 

Copyright 1997-2008 OMDA Ltd.  All rights reserved.