„ Глас народен , глас Божи”

 

Елка Руменова Стойчовска

Датата 14.02.2007 г. ще остане паметна в историята на българския политически живот. Най-сетне ще се сложи край на изборния туризъм и истински българи ще определят съдбата и бъдещето на България. За пръв път управляващите са връхлетени от прозрение, вероятно за кратко, но поне в подходящия момент. С 111 гласа „за”, 55 „против” и 40 „въздържали се”, бе приет принципа за отседналост в Закона за избор на народни представители. Според него право да избират имат български граждани навършили 18 години, които са живели постоянно в страната най- малко през последните 3 месеца или друга членка на ЕС.

Призоваването за гласуване “по съвест “ , явно е подействало на депутатите и те са решили, макар и за първи път, да помислят не само за личните си интереси, а и за интересите на България. С право резултатите от вота по спорния текст бе посрещнат с бурни възгласи „браво” и „ най- накрая успяхме”. Наистина Браво!!! Най- накрая този парламент да вземе едно разумно решение. Не може и не е редно хора напуснали България преди повече от 20 години, незнаещи български да определят нейното битие, още по- малко, кой да ни представлява в ЕС. Това решение показва, че българите са над всичко. Нека сега да видим какво ще стане с „автобусите”. Дано с това се постави началото на връщането на властта в ръцете на българите. За пръв път българските политици се вслушаха в желанията на избирателите. Наистина едни го направиха за лични цели, други за популярност, трети за повече гласоподаватели, но поне решението съвпада с желанията на по- голямата част от българите и е взето в полза на българското население. „Атака” отново беше крайна в изказванията си. Не и симпатизирам по принцип, но в случая я подкрепям. „Напускането на ДПС от пленарната зала, трябва да премине в напускането и от българския политически живот. ДПС е проклятие”, което е вредно и „трябва да се премахне”.

Не виждам защо от ДПС протестират толкова. Подобно е мнението на по- голямата част от населението, тези желания витаят в политическото пространството от доста време и приемането на този принцип беше неизбежно. А и този текст не е прецедент, а е установен принцип в Европа. В три четвърти от държавите в ЕС е залегнал при изборите. В Полша например се искат 5 години постоянно пребиваване в страната, а Франция пък изрично забранява гласуването в чужбина. Политиците ни направиха един национално- отговорен ход и дано да е не е последен. Този принцип трябва да се спазва и за всички други избори в страната. И даже не само за избирателите, а и за тези, които биват избирани. Като например за евродепутат да бъде избирани български гражданин, който е живял постоянно в страната определен период и да няма гражданство на друга държава. Или още по- просто решение е премахването на двойното гражданство, което е отдавна практика в ЕС. Това може би е по- добрата алтернатива, не допускаща етнически конфликти, проблемът с нагласените вотове ще се реши и така някои българи в чужбина ще могат да гласуват.

Трябва да се знае, че България е за българите или за тези, които имат българско гражданство и чувстват България като своя страна. Български гражданин, който може да гласува, трябва да е всеки, който не само живее, но и работи, плаща данъците си, спазва зконите и уважава страната си. За мен три месеца са малко, знам поне е нещо, но 3 години ми звучат по- добре. Трябва закона, а и подобни ограничаващи такива, да не са насочени само срещу турците, а срещу всички малцинства в България. Не ги дискриминирам, но май от нашата толерантност и помощ няма голяма полза. А както е тръгнало и българите да отиват към малцинство, едва ли нас ще ни толерират така. Нямам нищо против турците, обаче не мога да се съглася да решават кой да бъде евродепутат или да ме управляват в собствената ми държава. Особено, когато не живеят тук и не говорят езика ми. Моят апел е турските граждани да се замислят, дали начина по който гласуват не е недостоен и обиден за самите тях, а ние да се замислим за интересите на България и за достойнството на хората с български паспорт.

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

 

 

 

Copyright ©1997-2007 OMDA Ltd.  All rights reserved.