Мария Димчева,

четвърти курс политология (2008-2009)

в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"

 

 

 

РАЙНА ПЕТРОВА – КМЕТ НА РАЙОН „ЦЕНТРАЛЕН” - ГРАД ПЛОВДИВ

 

 

 

 

Първото впечатление при срещата ми с Райна Петрова е, че тя си вярва - има амбицията и куража да се доказва, вярва в каузата си и е отговорна към нея. Отговорна е към всички нас. И макар да й липсва голям опит в политиката, тя умело успява да намери баланса между задълженията и отговорностите си и чисто човешките си качества; успява да запази себе си в ежедневната си борба за Пловдив.

Родена през 1968 г. в Пловдив. Завършила е Пловдивския университет специалност начална училищна педагогика. Следдипломната й квалификация е Организация и управление на образованието. От 1995 г. е директор на начално училище „Климент Охридски”. Автор е на 12 книги по организация и управление на образованието. Общински ръководител на район „Северен” в партия ГЕРБ и ръководител секция „Образование” в сдружение ГЕРБ.

"Голямото ми хоби е да пиша книги" - разказва за себе си с жизнерадостна и открита усмивка кметът на най-големия район „Централен" Райна Петрова. Елегантната дама идва в местната власт от най-хуманния бранш - образованието. Зад гърба на 39-годишния педагог остават четири години учителския стаж и още 13 - като директор на началното училище в Пловдив „Климент Охридски". Пиша понякога по цели нощи, споделя Райна Петрова и с гордост обяснява, че е автор на 12 книги и учебни сборници. Толкова е запалена по просвещението, че въпреки голямата си заетост ръководи като главен редактор образователно списание. Това означава, че новият кмет ще вземе присърце училищата и детските градини в района, потриват ръце даскалите. Другата голяма любов на кметицата е 18-годишната й дъщеря Даниела. Момичето е художничка, тази есен направи първата си самостоятелна изложба и дори продаде седем картини. "Жалко е, че предизборната ми кампания съвпадна с това събитие на дъщеря ми, но ще се реванширам", заклева се амбициозната майка. Тази година Даниела ще е абитуриентка, а след това ще кандидатства в Художествената академия. Майката и дъщеря обожават да обикалят тихите кътчета на Родопите. "Природата е моя стихия, там се чувствам в свои води", признава Райна Петрова. В планината на любовта, както тя нарича Родопите, кметицата има вила. "На морето също обичам самотните кътчета", въздиша с носталгия Петрова.

На въпроса защо е решила да се занимава именно с политика, тя ми отговори, че се е заела с политика,я сно съзнавайки, че това не е професия, а дълг към хората, към обществото. Отговорност, която те задължава да бъдеш принципен. "При встъпването ми като кмет на район „Централен” знаех, че пътят, който ми предстои да извървя, няма да е лек, но целта да живеем по-добре, по-смислено и по-пълноценно си заслужава този път да бъде извървян. Една година е малко време, за да се почувстват значими резултати от управлението на района, но е достатъчно, за да се откроят добрите практики, както и да се очертаят перспективите занапред, които трябва да бъдат в синхрон с нарастващите очаквания и потребности на гражданите" - това бяха думите на госпожа Петрова, характеризиращи изминалата първа година от мандата й на кметското кресло. Тя беше категорична, че и занапред няма да изневери на принципите си, отговорността и толеранса в управлението, но за тази цел се нуждае от партньорство както с колегите си, така и с гражданите на район „Централен”.

/Снимка на кмета на града Славчо Атанасов заедно с районните кметове.Райна Петрова е втора от дясно наляво/

Обикновено екскметовете не се изказват ласкаво за наследниците си, но в случая на Райна Петрова е точно обратното. Като много дипломатично и дейно определи управлението на Райна Петрова бившият кмет на район „Централен” Димитър Хаджипетров. Той й пожела искрено да продължава да работи така добре и с желание за жителите на района. 

Арх. Чавдар Тенев, кмет до 2002 година на района, също заяви, че следи работата на Райна Петрова отблизо и че тя се справя не по-лошо от всички нейни предшественици-мъже. Другият бивш кмет на „Централен” – Лазар Лазаров, призна, че в повечето случаи жените са по-добри управленци. А адвокат Александър Дяков, кмет на района до 2007 година - че Райна Петрова импонира и с младост, и с голям хъс. Дяков каза още, че периодът от Хаджипетров до Петрова е един исторически преход в развитието на центъра на града.

От всичко казано до тук може да заключим, че кметът на район „Централен” е изключително ерудиран, отговорен и целеустремен професионалист, които може да докаже, че развивайки своите личностни качества, може да развива и града ни, учейки се как да бъде по-добър политик, може да научи и нас как да бъдем по-добри граждани, работейки за нас, всъщност да работи с нас за един по-добър Пловдив.

Оттук нататък ще се запознаем по-задълбочено с въпросите, които разисквахме, и въпроси, които интересуват голяма част от гражданите на Пловдив.

Първите ми въпроси логично бяха свързани с причините, тласнали един педагог да се впусне в политиката:

 

- Госпожо Петрова какво Ви накара да изберете политиката за професия?

- Чувството и убеждението, че мога да бъда полезна със знанията и опита си и мога да допринеса за развитието на район „Централен”.

- По-скоро уморена или удовлетворена се чувствате след първата година на кметското кресло?

- По-малко и от двете, но може би удовлетворението от добре свършената работа надделява. Имаше и доста спънки, доста нерви, но с усилията на целия ми екип съм доволна от резултатите.

- С една дума - как се чувствате като кмет на район „Централен”?

- Перфектно.

- Бихте ли ни разказала за организацията, управлението и развитието на администрацията в район „Централен”.

Модернизира се цялостният процес на администриране и управление на района, в съответсвие с характерните за европейското административно пространство принципи на прозрачност, откритост и отговорност. Усилията ни са насочени към развитието на човешките ресурси в администрацията, с цел подобряване на качеството и резултатността на административните услуги и към постоянен диалог от страна на администацията със структурите на гражданското общество в района. Районната администация изготви, утвърди и въведе вътрешни правила за достъп до обществената информация, за гражданите, както и антикорупционна програма, съобразена с Националната стратегия за противодействие на корупцията.

- Опознахте ли хората и проблемите им?

- Да. Веднъж седмично задължително се срещам с граждани в различните квартали на района и разговаряме. Понякога заедно обхождаме улиците и лично виждам инфраструктурните проблеми, които поставят.

- При тези разходки за какво най-често става дума?

- Последната ми среща беше с живеещите зад училище "Любен Каравелов" и се оплакаха от строеж върху зелените площи. Това е проблем на повече от двадесет години. Хората не искат зелените площи да бъдат застроявани. Поставят и инфраструктурни проблеми, други бяха свързани с осветлението, но вече го оправих. Девет улици светнаха преди Коледа. Пак по тяхно желание ще поставим супермодерен пешеходен светофар на пресечката на "Мария Луиза" с "Родопи". Поставяне на пейки, запълване на дупки - веднага решавам всички проблеми, които ми поставят, ако, разбира се, е в моите възможности.

- Говорите ли езика на обикновените граждани? Вниквате ли дълбоко в проблемите им?

- Винаги се старая да се отзовавам на всяка молба или запитване от страна на гражданите и максимално бързо и компетентно да реагирам. Разбира се, има проблеми, които далеч надхвърлят моите способности и правомощията ми, но аз търся помощ и подкрепа от кмета на града и от общинският съвет, за да реша проблема.

- С какво от свършеното през годината особено се гордеете?

- С наредбата за опасните сгради, която бе разработена от наши специалисти и бе приета с мнозинство от общинския съвет. Тази наредба е особено важна за нас, защото това е районът с най-много опасни сгради, броят им е 1700. Направихме и първата копка на новата детска градина на ул. "Лъджене", което е добро наследство от бившия кмет, в училище "Кочо Честименски" започна изграждането на плувен басейн. Около 16 000 кв. м тротоари направихме. Над един милион вложихме в ремонти на детските заведения. Със средства по програма ФАР бе изградена нова ВиК мрежа в Аджасан махала. Особено важно за мене, че рязко се подобри качеството на административното обслужване. Всяко влизане на граждани в кметството се вписва още на входа, за да може след това да се следи как и навреме ли се решават конкретните им проблеми. Чрез електронната система мога да контролирам всяка една преписка. Бързо решаваме проблемите на гражданите. В началото като дойдох, съм приемала по тридесет-четиридесет души на ден, сега за прием се записват не повече от двама-трима.

- За какво не Ви стигнаха силите?

- Не успях да превърна "Източна порта" в туристическа атракция, а много ми се искаше. Свърших само половината работа - след специално заснемане направихме цветен каталог, в който са включени 101 фрагмента от археологическите забележителности. Не ни отпуснаха обаче необходимите 60 000 лв., с които да подготвим документацията за кандидатстване по европейски програми. Амбицирана съм да успея следващата година. Имах и други спънки, но търсих алтернативни варианти. Например, след като близо година се опитвах да убедя Славчо Атанасов общината да закупи за "Градини и паркове" специална машина за фрезоване на пънове без резултат, потърсих алтернативи за премахването на 1100-те пъна, грозно осеяли центъра на Пловдив. На една от сесиите общинските съветници от БСП, ВМРО и "Атака", формиращи новото управляващо мнозинство, отхвърлиха предложението ми да бъдат отпуснати 120 000 лв. за възлагането на две малки обществени поръчки - за фрезоването на пънове и за възстановяването на инфраструктурата. Мотивът - по-добре било да се купи машина, която да обслужва целия град.

- Спъва ли се често работата Ви от общинските съветници?

- Новото мнозинство спъва районните кметове. По време на ремонтите в детските градини например се установи, че допълнително трябва да се отстранят течове, да се заменят остарели водопроводни тръби. Тъй като бяха останали 140 000 лв. от икономии, внесох предложението тези пари да бъдат преразпределени за неотложните дейности. И това беше отхвърлено. Залята съм с жалби за подлеза до Водна палата.

И за това не ми отпускат стотинка. Районните кметове събираме приходите, които се преразпределят в общината.

На 16 септември пред очите й Марта Божикова, тогава все още заместник-кмет по евроинтеграцията, подписала одобрението си върху два документа за по 30 000 лв. за разработване на проектите. Така и не пристигнали те до Петрова, изгубили се незнайно къде из общината. А вече изтече крайният срок за кандидатстване по "Красива България".

Не от общината, а случайно разбрала, че на реституция подлежи ЦДГ "Люляк" на ул. "Иван Вазов" 16. Сама издирала решението на Върховния касационен съд. Всеки момент без градина могат да останат 80 деца, а в същото време не са отпуснати исканите средства за довършването на ЦДГ "Перуника".

Според Райна Петрова празни думи са се оказали обещанията на Славчо Атанасов и Илко Илиев, че ще съдействат на районните кметове.

- Между Вас и кмета Славчо Атанасов често ли през годината прехвърчаха искри?

- В интерес на работата прескачат искри, да. Аз си държа за развитието на района. Все пак не съм назначена, а хората са ме избрали за районен кмет и няма да допусна да останат разочаровани в края на мандата.

- Имате ли пристрастно отношение към образователната система като бивш учител и директор на училище?

Специфична цел в приоритетна област е осигуряването на подходяща и рентабилна образователна, здравна и социална инфраструктурата, като за целта се осъществява ремонт, реконструкция и обновяване на образователни и културни институции. Не мога да скрия, че не пестя време и средства за ремонт на училища, разширяване и обновление на детски градини и детски ясли, защото искрено вярвам, че децата са светлината в дните ни и смисълът на утрешният ден.

 

/първа копка на детска градина/

- Можете ли да направите кратък портрет на пловдивчаните, който живеят в центъра на града?

- Усмихнати, уравновесени, улегнали, успели, аристократи, интелигентни, проявяващи разбиране. Удоволствие е да се работи и общува с жителите на район "Централен".

- Пожелайте нещо лично на себе си и на пловдивчани.

- За мене най-важното е дъщеря ми да има късмет, да й е успешно студентството и да е много здрава. Всички близки около мен също да са здрави, за да мога аз спокойно да си гледам работата. И тъй като много присърце съм си приела кметската работа, ако хората около мен са добре, аз ще работя спокойно. Лично си пожелавам да изкарам успешен кметски мандат, а на всички пловдивчани и особено на жителите на район "Централен", пожелавам много здраве, личен късмет и семейно щастие, повече усмивки и добро настроение през Новата година, сбъднати мечти, пълни торбички с парички. Весели празници и щастлива Нова година!

 

      

/снимка,направена минути преди срещата ни/

Умората е очевидна. Годината е била тежка и изморителна, а следващата вероятно ще бъде още по-тежка. Работата е била много, а тази, която предстои да се свърши, е дори повече.

Някои от приоритетните задачи за екипа на Райна Петрова за предстоящата година ще изброя сега.

За да се превърне район „Централен” във все по-конкурентноспособно и създаващо условия за жизнена и устойчива икономика и висок стандарт на живот място, както и туристическа забележителност, е неодходимо да бъдат използвани всички възможни ресурси. От една страна това са възможностите, които предлагат фондовете и програмите на ЕС, а от друга страна това са партньорствата с граждански, браншови и бизнес среди.

Това от своя страна налага районната администрация да създава подходящи условия за постоянно привличане на инвеститори и подобряване на инвестиционния климат в района. А това може да стане чрез едно прозрачно и открито управление, което се стреми да предостави обществени блага и услуги ефективно и равнопоставено на всички граждани. Важно е да се засили сътрудничеството между държавните институции, неправителствените организации и средствата за масово осведомяване.

И през следващата година от мандата усилията на екипа на район „Централен” ще бъдат насочени към:

·    Благоустрояване и развитие на общинската инфраструктура-подобряване на уличната мрежа, тротоарните настилки, парковете, зоните за отдих и зелените площи. Ще продължат усилията по възстановяване на Източната порта, за да се превърне архитектурната забележителност в туристическа атракция.

·    Транспорт, безопасност на движението и сигурност - обособяване на пешеходни зони и алеи за велосипедисти. Решаване на проблема, свързан с паркирането на автомобили в централната градска част.

·   Образование, здравеопазване и социални дейности - развитие и разширение на извънучебните форми на работа с децата и младежите. Реализация на ефективни мерки по проблема за интеграцията на хората с увреждания. Изграждане на устойчива политика за популизиране на успешни практики за интеграция на малцинствата.

·   Спорт, туризъм и култура - разработване на проекти за изграждане на пълноценни зони за отдих, туристически маршрути до исторически забележителности. Създаване на трайни, регламентирани и равнопоставени партньорства между местната власт и неправителствените организации, работещи в сферата на културата.

· Администрация - модерно и ефективно управление, отворено към гражданите. Активизиране на ползотворните връзки между неправителствените организации и граждански сдружения с района. Съвместни разработки на проекти по усвояване на средства от Европейските фондове. Разширяване на участието на гражданското общество в процесите на местно самоуправление.

 

Инициативите през 2008 г., с които екипът на район "Централен" се гордее, са много, но тук ще отбележим най-запомнящите се.

   1. Организира се кръгла маса на тема: "Проблеми и персепктиви на средното образование в местното управление на Пловдив". Представяне на целите и задачите в областта на средното образование, които са част от управленската политика на район "Централен".

 

   2. Кръгла маса на тема „Повишаване информираността на бизнес средите за устройване на работа на хора с увреждания“. Целта на форума беше да се очертаят възможностите за устройване на работа на хора с увреждания, както и да се набележат конкретни направления за промени в нормативната уредба. Анализът на изнесените данни по време на форума показа, че голяма част от хората с увреждания нямат необходимата квалификация за работа. Представителите на работодателите от частния сектор посочиха като основен проблем при наемането на хора с увреждания за работа, тромавите процедури и бюрокрацията в различните администрации. Район „Централен” пое ангажимент и съвместно с „Евроком” осигуриха безплатна доставка на интернет за млади хора в неравностойно положение.

   3. Музикален фестивал „Млади таланти”, организиран съвместно с ПОТ /Пловдивска обществена телевизия „Тракия”/, посветен на международния ден на музиката – 1 октомври. Инициативата си постави амбициозната цел да положи основите на ежегоден фестивал за изявени млади вокални таланти. За откриването на фестивала участва група „Сезони” с ръководител Стефан Диомов

   4.  Международният ден на детето – 1 юни, беше поредният повод за празник. Съвместна инициатива на район „Централен” и пловдивска обществена телевизия „Тракия”,  превърна 1 юни в един незабравим празник за децата и техните родители.

   5. В навечерието на най-светлия празник 24 май, район „Централен” организира официален коктейл, на който бяха връчени грамоти на заслужили директори, учители и възпитатели от учебните заведения на територията на района, с което се отдаде подобаващо признание на техния труд.

   6. По случай 6-ти септември – Ден на Съединението и празник на град Пловдив, район „Централен” организира изложба в Етнографския музей. Бяха представени платна на над 40 пловдивски творци. Изложба, посветена на Пловдив, на която пловдивски творци показаха своите произведения на изкуството, беше организирана и в Европейския парламент. Инициаивата беше съвместна на район „Централен” и Петя Ставрева – член на Европейския парламент.

   7. В бизнес-сградата на „Рилон-център” се организира кръгла маса на тема: 4Европейската политика в областта на равенството на половете - реалности и перспективи4. Инициативата беше организирана съвместно с Петя Ставрева – член на Европейския парламент.

   8. Организирана беше благотворителна изложба на деца с увреждания по случай Баба Марта, в кметството на район "Централен".

   9. В зала „Съединение“ на Регионален исторически музей – Пловдив се проведе първи празник „Йога за деца“. Празникът се организира от Йога студио „ОМ“ - Пловдив със съдействието на район „Централен“.

  10. С 18 000 лева от общинския бюджет бе извършено фотограматричното и геодезно заснемане, в резултат на което забележителностите са включени в цветен каталог с 101 фрагмента. В перспектива, за археологическите забележителности „Източна порта” район „Централен” предвижда изготвянето на проект, който да кандидатства за финасиране по Оперативна програма „Регионално развитие”, която има приоритена ос, позволяваща реставрация и обновяване на исторически и кулурни паметници, с цел подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура.

  11. Откриване в двора на училище "Д-р Петър Берон" на подновеното, единствено в Пловдив игрище за хокей на трева. На този ден Пловдив беше домакин на първия турнир от Републиканското първенство по хокей на трева, зона „Тракия“ за деца до 14-годишна възраст. В деня на откриването бяха дарени 800 лв. за подпомагане дейността на пловдивския отбор.

  12. Съвместно с “Националната асоциация за деца, болни от диабет” се проведоха поредица от съвместни телевизионни предавания по Пловдивска обществена телевизия посветени на проблемите на децата страдащи от диабет. Кметът на район "Централен" се ангажира с решаване на част от техните проблеми по време на мандата.

  13. Официално беше учреден Граждански съвет в район "Централен" на 18.02.2008 г.

14.”Нощ на музеите и галериите” - проведе се за трети път под патронажа на общината. В рамките на една нощ пловдивчани имат възможност безплатно да се насладят на разходка из всички музеи, галерии и културни забележителности. Инициативата набира все по-голяма популярност и вече е факт и в други градове на България.

 

 

Пловдив е наш дом, но малцина от нас го чувстват много повече от това - чувстват го като своя кауза, като свое вдъхновение. Един от тези хора е Райна Петрова. Честно казано, срещата ми с нея ме накара да повярвам, че има хора, които умеят да накарат нещата да се случат; имат хъса и желанието да свършат нещата, които трябва да се свършат, и е достатъчно прям и честен човек, който може да погледне гражданите в очите и да говори с тях.

В заключение ще завърша с една мисъл на Уинстън Чърчил, а именно: ”нещата са смислени не защото ние им даваме смисъл, а защото нещата разкриват смисъла си пред нас". Или както Райна Петрова завърши тази сентенция - дано успеем заедно да съградим достатъчно неща, които всеки ден да разкриват смисъла си пред нас.

 

 


Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"

 

 

 

Copyright ©1997-2009 OMDA Ltd. All rights reserved.