Георги Георгиев, четвърти курс политология (2008-2009)

в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски"

 

 

 

 

 

Многопрофилна болница “Хигия”

 

 

 

 

 Многопрофилна болница “Хигия”

 

 

МБАЛ „Хигия” има сключен договор с НЗОК за консервативно лечение и оперативни интервенции по 100 клинични пътеки.

Лечебното заведение разполага с 4 операционни зали, оборудвани със съвременна техника - ендоскопска и лапароскопска апаратура за коремни операции. Операционните зали са снабдени с дистанционно управляема камера за запис на всяка операция. Това дава възможност за визуализация в лекционна зала в реално време с учебна или консултантска цел.

Болничните стаи са просторни и светли, обзаведени със специализирани болнични легла, собствен санитарен възел и кабелна телевизия. Болница “Хигия” им три основни звена: “Естетична хирургия”, “Болница”, “Консултативен център”

 

  

 

 

Хирургическо отделение

 

Обща хирургия

Съдова хирургия

Лицево-челюстна хирургия

Гастроентерология

УНГ – болести

Естетично-пластична хирурия

 

Отделението по хирургия разполага с четири операционни зали, оборудвани със съвременна техника, ендоскопска и лапароскопска апаратура за коремни операции.

 

Годишно в Хирургично отделение се извършват около 1800 операции.

 

Кардиологично отделение с лаборатория за инвазивна кардиология

 

От 2006 г. в Медицински комплекс „Хигия” се лекуват сърдечно-съдови заболявания по най-съвременна методика. Пациенти, прекарали инфаркт, болни от гръдна жаба или клапен порок получават най-високо ниво на лечение.

В отделението по инвазивна кардиология, съвместно с катетеризационна лаборатория се извършва коронарна ангиография, ПТКА и стентиране

В отделението по инвазивна кардиология се извършват диагностични и интервентни лечебни процедури в планов и в спешен порядък. Отделението разполага с висококвалифициран екип от специалисти, които извършват: диагностични процедури, включващи лява и дясна сърдечна катетеризация, коронарни ангиографии, аортографии, каротидографии, лява и дясна вентрикулографии, интервентни процедури: коронарна ангиопластика в съчетание с интракоронарно стентиране

Кардиологичното отделение покрива всички диагностични и терапевтични процедури, заплащани от НЗОК, работи по отделен график и с пациенти на свободен прием.

 

АГ отделение

Болница „Хигия” е лечебното заведение, в което много жени предпочитат да раждат. Опитните екипи гинеколози и микропедиатри са дали живот на много деца от цялата страна, включително и от съседните държави – Гърция и Румъния.

Отделението разполага с последен модел триизмерен видеозон, който предоставя на пациентките перфектна диагностика и възможност за своевременна реакция при аномалии на плода.

Отделението разполага с неонатологичен сектор.

 

Детско отделение

Детско отделение е разкрито като стационарно звено в структурата на МБАЛ „Хигия” през 2002 г.

Отделението е разположено на 6-я етаж на болницата с функционално разпределение на помещенията, осигуряващи връзка както по между си, така и с останалите кабинети, зали и комуникационни системи в болницата.

Отделението разполага с 35 легла плюс интензивен сектор с 3 легла. През 2006 г. в отделението бе разкрит и ентероколитен сектор, напълно изолиран от останалите сектори в отделението, съобразени са всички нормативни изисквания за противоепидемичен ред. Секторът се завежда от специалист по инфекциозни болести. Самостоятелен сестрински и помощен персонал.

Оборудването с медицинска техника и апаратура отговаря на всички съвременни изисквания и стандарти за работа в детско отделение.

В отделението работят 5 лекари, всички с придобита специалност по детски болести плюс 1 със специалност по инфекциозни болести. На разположение като консултанти са лекари от всички останали специалности /реаниматори, хирурзи, УНГ специалисти, уролози и др./

 

Вътрешно отделение

Отделението е разкрито през юли 2006 г. Клиниката разполага с 10 легла, като приемът на пациенти е ежедневен, по всяко време на денонощието.

Отделението разполага с модерна леглова база. Болничните стаи са със самостоятелен санитарен възел и телевизор.

Вътрешно отделение е оборудвано със съвременна медицинска апаратура.

В клиниката работят 2-ма лекари и 5 медицински сестри.

 

 

„Хигия” е първата частна болница, в която се извършва най–съвременното лечение на сърдечно–съдови заболявания

 

Така наречената инвазивна кардиология е най–съвременният метод за лечение на сърдечно–съдови заболявания, особено при хора, прекарали инфаркт на миокарда или страдащи от гръдна жаба.

Използва се апаратура от последно поколение на техниката и се прави оценка на коронарното кръвообръщение на лявата камера на сърцето, която изтласква кръвта към останалите органи. Това е „помпата” на целия организъм и ако в сърдечната камера има проблеми и до някой орган не достига достатъчно кръв, неговото кръвоснабдяване се нарушава и той започва да страда. Прави се оглед на съдовете около 15-20 минути, за да се види къде са запушени. Ако се налага, се поставят и вътресъдови протези /стентове/ или т.нар. балон, който се раздува вътре в съда и смачква атеросклеротичните плаки. Така се осигурява отново проходимост на съда и кръвта преминава свободно.

Когато човек почувства болка, стягане в гърдите или задух при физически усилия, трябва да се обърне към своя личен лекар. Той трябва да го насочи към специалист, за да се назначат изследвания и да се установи причината за тези симптоми. Обикновено това са велоергометрия и ехокардиография, които дават ясна представа за състоянието на болния. Много е важно хората да знаят, че трябва да настояват за тези изследвания пред своя личен лекар. Те имат право да научат своевременно за проблема, ако има такъв. Защото колкото по–рано се открие заболяването, толкова по-скоро ще се предотврати по–сериозно сърдечно увреждане. Ние се намесваме, когато заболяването вече не може да се лекува с лекарства, обясняват лекарите от Катетеризационната лаборатория на Кардиологичното отделение в МБАЛ „Хигия”.

Изследването не крие риск. При хора в много тежко общо състояние дори е полезно,
защото с подобряването на кръвообръщението, се подобрява значително и тяхното състояние. При хора, прекарали инфаркт, с гръдна жаба, клапен порок или заболяване на аортата, това изследване е абсолютно задължително. Упойката е местна, болните са контактни през цялото време. Самата технология включва пунктиране на съответната артерия на ръката или крака на болния и с катетер се достига до устието на коронарната артерия, която снабдява сърцето с кръв. Това не крие никакъв риск за хората.

Касата заплаща цялата интервенция по т.нар. клинична пътека. На 100% се поемат и
самите стентове, така че болните не доплащат, освен за някои екстри в болницата.

 

 

 


Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"

 

 

 

Copyright ©1997-2009 OMDA Ltd. All rights reserved.