Илия Спасов,

четвърти курс политология (2008-2009)

в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"

                         

                                  

 

Владимир Москов – кмет на община Гоце Делчев

 

Община Гоце Делчев е разположена в Югозападна България, по поречието на река Места. Районът е предимно планински и граничи с общините Хаджидимово, Гърмен, Банско и Сандански.

 Включва град Гоце Делчев и 10 села: Мосомище, Делчево, Буково, Борово, Корница, Лъжница, Брезница, Господинци, Баничан и Добротино. Общата територия е 315.8 кв.км. Общинският център отстои на 105 км от областния център Благоевград и на 203 км от столицата София. Най-близкото морско пристанище е град Кавала (Гърция) и отстои на 95 км. Връзката между община Гоце Делчев и съседните гръцки общини се осъществява чрез ГКПП Илинден - Ексохи.

Град Гоце Делчев е разположен в Гоцеделчевската котловина, в югоизточното подножие на Среден Пирин, по двата бряга на Неврокопска река (Градска река), приток на река Места, която тече на 3 км източно от града.

Населението на общината при последното преброяване е 32 784 жители, от тях 50.5% са жени. Гъстотата на населението в общината е 103.8 души на кв.км., което е доста над средното за страната /71,8 души на кв.м./. От общия брой на населението 20 533 души живеят в гр. Гоце Делчев. В селата живеят 12 251 жители, което прави 37% от общото население.

През последните години се наблюдава тенденция за увеличаване броя на населението в гр.Гоце Делчев, дължащо се на приток на хора от селата.

 

 

 

Снимка 1: Община Гоце Делчев

       

Кмет на Община Гоце Делчев е Владимир Кръстев Москов. Той е роден на 23.01.1960 г. в гр. Гоце Делчев. Завършва основното си образование в Второ Основно училище „Гоце Делчев”, а след това средното си образование в гимназия „Яне Сандански”. Завършва висшето си образование в Югозападния Университет „Неофит Рилски” специалност Предучилищна педагогика. След завършването на висшето си образование е бил секретар на комсомола две години, а след това първи секретар на комсомола от 1987-1989 г. А от 1990 г. започва работа като детски учител в ЦДГ „Детелина” в гр. Гоце Делчев, заедно с това януари 1993 г. бил избран за председател на Общинския съвет на гр. Гоце Делчев.

        През 1995 г. е кандидат за кмет на гр. Гоце Делчев, като е избран на втори тур.

 

 

Снимка 2: Владимир Москов

 

Печели местните избори през:

        • 1995 г.

        • 1999 г.

        • 2003 г.

        • 2007 г.

 

        Когато постъпва на работа като кмет на общината, са изминали само 5 години след демократичните промени. В общината били направени някои реформи, но е трябвало да се изпълняват доста задачи, свързани с благоустрояване на града, също така в доста от селата е нямало изградена канализация.

   В своята работа Владимир Москов си е поставил за цел да намери необходимите средства за ремонт на пътищата, които свързват град Гоце Делчев с вътрешността на страната, а също така и за отварянето на пътя за град Драма. Друга задача, която си е поставил след като е започнал работа като кмет, е да обедини хората и политическите партии, тъй като е имало голямо разделение на хората в политически план.

        Друг голям проблем, на които е било нужно да се обърне внимание, е бил високият процент на безработица в общината в този период – 21%. За няколко години той е достигнал до 5%, това е постигнато с много работа и с пълна подкрепа на местния бизнес.

        След демократичните промени много от съществуващите фирми губят пазарите си в социалистическите държави, тъй като не издържат на западната конкуренция и по този начин фалират и са принудени да уволняват хора, като например завода за завод за УКВ радиостанции, където са работили около 4 000 души.

        След това започват да идват чужди инвестиции в общината и са отворени фирми, в които работят голяма част от населението.

Някои от тях са:

 

   

·        "ИНТЕРПРЕД ПАРТНЕР" ООД

 

Производство на продукти от тишу: тоалетна хартия, кухненски рула, салфетки, кърпи за лице. Усвоена технология за микрогофриране и цветна ламинация на тишу.

         

 

·        "НАТАЛИЯ ММ" ООД

 

Производство на детски играчки за шоколадови яйца "Киндер сюрприз". Шприцоване, асемблиране на пластмасови детайли, тампографиране, рисуване.

         

 

·        "ПИЕРИК" ООД

 

Произвежда висококачествени мъжки и дамски обувки от естествени материали по италиански дизайн.

         

 

·        "ПИРИН СПРИНГ" АД

 

Произвежда автентична натурална минерална вода с отлично качество. "Пирин Спринг" АД притежава общинска концесия за водоплзване на сондаж № 273 в землището на с. Баничан, общ. Гоце Делчев. Водовземното находище се намира на екологически чиста територия по южни склонове на Пирин.

         

 

·        "ПИРИНПЛАСТ" АД

 

Производство на пластмасови изделия, велпапе, полимерни мрежи, изделия за бита. Екструдиране, шприцване, бласване, термоформоване на полимери.

 

 

Снимка 3: Пиринпласт

         

 

·        “ОРБЕЛ” АД

 

Производство и търговия на ципове и друга текстилна галантерия, аксесоари, бижутерия. Лиценз на "Оптилон" Швейцария за производство на ципове и лепещи ленти ВЕЛКРО.

 

 

Най-голяма на територията на град Гоце Делчев е фирма "Пирин Текс", която е специализирана в производството и реализацията на мъжко облекло със собствена марка - Rollman Fashion. Предприятието е създадено през 1993 г.

След идването на власт на кмета Владимир Москов предприятието премества цялата си продукция от Гърция в България и от тогава насам бизнесът му е в непрекъснат растеж. Поради увеличения производствен капацитет за последните 3 години Пирин Текс е един от най-големите работодатели в югозападна България. Четирите поточни линии заемат площ от 25 000 кв.м. През последните години фирмата създаде и търговска верига за продажби на висококачествено мъжко облекло на дребно в София, Пловдив, Бургас и Варна, а търговското представителство за продажби на завода в Гоце Делчев работи от 1996 г. Заетите работните места към момента са вече близо 2500.

  

Снимка 4: Пирин Текс

 

 

        Друга цел, която си е поставил Владимир Москов още след избирането си за кмет на Гоце Делчев, е по-бързото отваряне на пътя за Драма, като дори е търсил съдействие в Брюксел от Комитета на регионите за ускоряване довършителните работи от гръцката страна на българо-гръцкия проект, който е финансиран с европейски пари.

        Като община, която се намира в непосредствена близост до българо-гръцката граница, Гоце Делчев развива активно сътрудничество със съседни гръцки общини през последните 13 години. На местно ниво това сътрудничество стартира още през 1991 година, във време, когато самата идея за трансгранично коопериране бе непозната за Балканския полуостров. Тези контакти дадоха първия конкретен резултат две години по-късно, когато със съдействието на община Гоце Делчев и Търговско промишлената палата на Драма бе създадена Регионална търговско промишлена палата в гр. Гоце Делчев. Тази инициатива беше реализирана по действащата тогава програма Интерег I.

        Едни от сериозните резултати след първите стъпки в трансграничното сътрудничество е било създаването на Еврорегион Места – Нестос”. На 3 ноември 1997 г. в ТК на гр. Драма е било подписано учредителното споразумение за създаване на трансграничния регион Места – Нестос”. През 1998 г., асоциация Места – Нестос” е била приета за пълноправен член на Асоциацията на европейските погранични райони, което й е дало статут на ЕВРРЕГИОН. Това е първият регистриран еврорегион в Югоизточна Европа.

        През 2003 г. това, което кмета Москов си поставя за цел, се осъществява. ГКПП “Илинден – Екзохи” най-после е бил открит след 10 години на съгласуване и строеж. Строителството на пътя към пункта е приключило 2003 г., а на самия пункт - през 2002 г.

 

Снимка 5: ГКПП Илинден

 

 

       Изграждането на ГКПП "Илинден - Екзохи" е в изпълнение на междуправителственото споразумение от 1995 г. между България и Гърция за отваряне на нови три гранични пункта, затова на церемонията по откриването освен кмета на Гоце Делчев присъствали Президентите на България и на Гърция Георги Първанов и Каролос Папуляс, както и министрите на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и на транспорта и съобщенията Петър Мутафчиев, ръководителят на делегацията на Европейската комисия в България Димитрис Куркулас, депутати, представители на регионалните и местните власти. 

 

 

 

Снимка 6: Президентите на България и Гърция при откриването.

 

 

 

 

Снимка 7: Кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов

 

 

 

 

В рамките на проекта са включени строителството на подходен път, граничен пункт и тунел. Финансирането е по програма ФАР – Трансгранично сътрудничество и от републиканския бюджет.

За да се стигне до ГКПП, било необходимо изграждането на 12 км нов път, кръстовища и 10 големи съоръжения - мостове, подлези, надлези, водостоци. Цената на строителството е над 9 млн. евро, осигурени по програма ФАР.

На самия пункт има нови сгради за митницата, граничната полиция, ветеринарния контрол, събиране на такси и издаване на разрешителни. Самият КПП струва 5 млн. евро, пак платени от ФАР.

Заради популацията и придвижването на кафявите мечки, които са защитен вид, допълнително бил изграден граничен тунел. Той е с дължина 447 м, като българската част е 147 м, а подходният път до тунела от ГКПП "Илинден" е с дължина 420 м.

Общата стойност на тунела е над 4 млн. евро, като той се съфинансира по програма ФАР и държавния бюджет.

 

 

 

Снимка 8: Тунела свързващ България и Гърция (Тунелът на любовта)

 

 

        В резултат на усилената работа на кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов и със съдействието на общинския съвет са извършени много неща за развитието на общината в периода 2003 г. - 2007 г. В общината са били разкрити нови 1500 работни места по данни на дирекция „Бюро по труда”. Почти всички фирми на територията на общината разширили своите дейности и разкрили допълнителни работни места. Открити са нови фирми: за производство на ПВЦ дограма, дървени детайли, обслужващата сфера, търговията, месопреработването, бутилиране на минерална вода и др. Открити са работни места в реализацията на строителни обекти от общината и от частни предприятия.

        Създадено е предприятие за комунални и земеделски услуги по японски проект и предприятие за поддръжка на общинската собственост.

        Редовни са били консултациите и съдействието за селскостопанските производители и животновъди за получаването на субсидии и подпомагане на дейността им.

        През този период (2003 г. – 2007 г.) е утвърден създадения от общината Бизнес-инкубатор в средище за директна подкрепа на малкия и средния бизнес, чрез микрофинансиране и услуги на предимствени цени. Установени са отлични връзки със съседните общини от Република Гърция – като Неврокопи, Драма, Кавала и Просочани, както и с община Кратово от Република Македония.

        Общината е получила две големи признания от Министерството на регионалното развитие и благоустройството – почетна грамота за принос в трансграничното сътрудничество и регионално развитие и от ФРМС – община, готова за бизнес развитие.

        Със съдействието на кмета Владимир Москов в общината е изградено звено за подготовка на проекти с основна цел печелена на нови програми на Европейския съюз, които са с по-голям финансов ресурс. В този период общината е спечелила 11 проекта по ФАР – ТГС от Европейската комисия; Министерството на финансите; Министерството на труда и социалната политика; Министерството на регионалното развитие и благоустройството; САПАРД:

 

Ø     обучение на безработни роми – пренареждане на паважна настилка /28 418 евро/;

Ø     проект „Екстра ларж” – подготовка за Европейския съюз за млади хора /10 400 евро/;

Ø     ремонт на градския стадион /54 275 евро/;

Ø     обучение по гръцки език /15 309 евро/;

Ø  изграждане на тротоарна и асфалтова настилка на улици в гр. Гоце Делчев, с. Брезница, с. Корница, с. Лъжница, с. Буково, с. Борово, с. Мосомище /2 030 743,40 лева/;

Ø     подмяна на водопроводна и канализационна мрежа на улици в гр. Гоце Делчев /115 113 евро/;

Ø     проект "Местно икономическо развитие и маркетинг на българските общини";

Ø     комплексни административни услуги в електронна област Благоевград;

Ø     залесяване на изоставени и ерозирали земи в община Гоце Делчев /391 946 лева/;

Ø   проект „Зеления западен кът на България” /175 314,37 евро/. Проектът включва – оборудване на туристически информационен център в града, изграждане на пет еко-туристически пътеки и три велопътеки, спортни площадки и места за отдих в местността „Попови ливади”. Направа на рекламни материали. Закупуване на туристическо оборудване;

 

Снимка 9: Местността „Попови ливади”

 

Ø     проект по Националната програма „От социални помощи към осигуряване на заетост” – 360 човека за 4 години.

През 2007 година са внесени пет нови проекта:

   

Ø     изграждане на пречиствателна станция в село Баничан /342 836,40 евро/;

Ø     проект, включващ екомаршрути в село Делчево; превръщане на училището в туристически център; изработване на рекламни материали и популяризиране на туризма в общината; обучение на планински водачи, интерпретатори на биологичното разнообразие в района;

 

Ø     създаване на център за устойчиво бизнес развитие в Младежкия дом /151 097,02 евро/.

Тези проекти са с гръцки партньори.

Има и проекти с Македония, община Кратово:

1.    Осъвременяване на техническата база и програмната схема на общинското радио.

2.    Дейности по културен обмен между младежки организации, представяне и издаване на местен спектакъл, форум – театър, срещи.

 

Снимка 10: село Делчево

 

В този период (2003 г. – 2007 г.) е пусната в действие Пречиствателната станция за питейна вода на стойност 9 млн. лева.

  

Снимка 11: Премиера С. Станишев и кмета Вл. Москов при откриването на пречиствателната станция

 

 

        Друга важна задача, която е решена, е получаването на собствеността върху бившата казарма, за което е положен четиригодишен труд в лобиране и защита пред централната власт и сега общината е собственик на 208 дка земя и сгради. Готов е подробен устройствен план и там ще бъдат реализирани бизнес-проекти и социални мероприятия. Също така е получена собствеността върху бившия мобилизационен лагер в село Борово – 18 дка.

        Подменено е уличното и парковото осветление в цялата община. Ремонтиран е и пуснат в действие фонтанът и водното огледало на площад „Македония” – пред Дома на културата.

 

 

Снимка 12: Дома на културата в гр. Гоце Делчев

 

 

Решен е проблемът с осигуряването на допълнителен терен за изграждане на кръгово движение на кръстовището при митницата и са осигурени средства за изграждането му (вече е изградено).

Със съдействието на Министерството на вътрешните работи е решено да се открие център за регистрация и пререгистрация на автомобили в град Гоце Делчев.

Ремонтиран е Градският стадион – затревеното игрище, което от 1960 г. не е основно ремонтирано. Изградено е затревено тренировъчно игрище. Построено е и мини футболно игрище с изкуствена трева по проект на УЕФА „Хек-трик”.

 

Снимка 13: Стадионът в град Гоце Делчев

  

 

        През този период значително е увеличена територията на зелените площи и цветни алеи в града. Засадени са 15 хиляди дръвчета в града, селата и около населените места. Ремонтирани са пейките в града и селата. Обновени са детските площадки и кътове в парка, детските градини и в някои от кварталите. Премахнати са голяма част от нерегламентираните сметища.

 

 

Снимка 14: Езерцето в парка

 

 

Също така през този период са изготвени проекти за:

 

Ø     ІІ–ра клетка на Депото за твърди битови отпадъци;

Ø     изграждане на Пречиствателна станция за отпадни води;

Ø     корекция на Градска река от ж.к. „Дунав” до „Ташков мост”;

Ø     етапна реконструкция на водопроводната мрежа в гр. Гоце Делчев;

Ø     водопровод и канализация в с. Делчев;

Ø     рекултивация на І–ва клетка на Депото за твърди битови отпадъци;

Ø     резервоар в с. Лъжница;

Ø     корекция на реката в с. Мосомище и с. Корница;

Ø     изграждане на канал и водопровод в промишлената зона на с. Брезница.

 

Подменени са водопроводната мрежа на улици в града и селата – Борово, Мосомище, Баничан, Лъжница, Брезница. Завършено е допълнителното водоснабдяване в с. Мосомище – 238 хил. лева. Изградена е канализация в с. Корница (канализиране на 100%), с. Лъжница, с. Брезница и с. Мосомище.

През същия период са осигурени целеви средства от Националния фонд „Стихийни бедствия” за подпорни стени на ул. „Полк. Драганов”, ул. „Неофит Бозвели”, пътя за манастирчето, корекционна стена на Добротинска река и река Градска, мост на река Места при с. Буково. Подпорни стени в селата Мосомище, Борово, Брезница, Буково, Корница и с. Делчево и за четвъртокласна пътна мрежа. Общо са осигурени 1 359 609 лева. Почистени са опасни участъци от коритата на реките и запушени шахти. Осигурени са 162 000 лева за рекултивация на старото сметище. За асфалтиране на общинската пътна мрежа са осигурени 622 000 лева.

Изготвен е нов застроителен и регулационен план на гр. Гоце Делчев. Той ще реши голяма част от регулационните проблеми на града и ще даде по-добра услуга на гражданите.

В образованието са осигурени средства за ремонти в училищата и детските градини – 1 780 860 лева. Подменени са котлите във всички училища и детски градини. Цялостно е подменена дограмата в Природо Математическа Гимназия „Яне Сандански”, в Първо основно, Второ основно и Трето основно училище. Извършен е основен ремонт на училището в с. Мосомище, изграден е физкултурен салон в с. Лъжница.

 

 

Снимка 15: Второ основно училище „Гоце Делчев”

 

        За развитие на извънкласните и извънучилищните дейности са спечелени училищни проекти на обща стойност 57 000 лева.

        С усилената работа на кмета Владимир Москов са затвърдени конструктивните връзки с училищните ръководства и профсъюзите. Не е допуснато закриване на училища и масови съкращения на учители.  

        В здравеопазването са осигурени средства за основен ремонт на Детско отделение, неврология, инфекциозно, АГО и други.

Според кмета основен проблем остава осигуряването на модерна апаратура за лечение и диагностика, осигуряването на максимален брой клинични пътеки. Задържането и привличането на квалифициран медицински персонал. За съжаление все още не се откриват сериозни проекти за финансиране на здравеопазването.

    Постоянна е подкрепата на общината за Социалния патронаж, Клуб на пенсионерите, ветераните от войните и Клуба на инвалидите. Чрез общинския фонд, създаден през 2004 г., общината е подкрепила 1638 човека, които са изпаднали в затруднения. Системно се работи с дарители и фондации за подпомагане на болницата, училищата, детските градини и отделни граждани, инвалиди, социално слаби семейства и лица. Оказана е финансова помощ за поддръжка на частен сграден фонд на крайно нуждаещи се 80 семейства на стойност 35 000 лева.

Също така добри резултати са постигнати и в областта на културата. През отчетния период е извършен основен ремонт на покрива на Дома на културата и изложбената зала. Направен е и външен ремонт на сградата и покрива на Районния исторически музей. Експозицията на музея е разположена в къща, строена през 1877 година от български майстори в стил “български барок". Характерни са дърворезбованите тавани и врати, изработени от местни майстори - резбари, потомци на Дебърската резбарска школа.

 

 

Снимка 16: Историческият музей в гр. Гоце Делчев

 

 

               

        Музеят е регионален център за проучване, съхранение и опазване на културно-историческото наследство на града и общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен и Сатовча.

Историческият музей разполага с 12 експозиционни зали, лапидариум и двор. В археологическата експозиция са представени тракийска колесница, тракийска керамика, нумизматична колекция, мраморни статуи и фрагменти от римския град Nikopolis ad Nestum - ІІ век (археологически резерват на 7 км от гр. Гоце Делчев).

 

     

 

  

 Снимка 17: Изгледи от вътрешността на музея

 

 

       

        Също така е осигурено нормално функциониране на читалище „Просвета” и читалищата по селата. Обогатен е и осъвременен фондът на Градската библиотека. Подпомогната е дейността на местни писатели, поети и художници.

        Духовната и културна дейност на общината се познава в страната и извън нея, благодарение на подкрепата на общината.

        Пълна е и подкрепата на общината за всички видове спорт – футбол, хандбал, баскетбол, карате, борба, тенис на корт и екстремни спортове. За това говорят резултатите и това, че в тези клубове масово се включват деца и младежи. Сериозна е подкрепата за туристическото дружество.

        Според кмета Владимир Москов взаимодействието с общинския съвет на БСП и групата съветници е сравнително добро. Наложени са принципи на диалог и съвместно решаване на проблемите, но главните проблеми на общината се решават с консенсус. Всички основни въпроси се обсъждат заедно. Стараят се всички поставени обществени проблеми да намират своето решение. Според него има проблеми, които не са успели да разрешат, но преди всичко са опитали всички законови начини за решаването им.

        Подобрено е и обслужването на населението чрез създаване на Център за обслужване на гражданите на едно гише и привличането на млади и подготвени специалисти, с което се съкращава времето за решаване на преписките, исканията и молбите, които поставя населението. Поставена е пощенска кутия, в която гражданите да дават свои идеи, предложения, сигнали и жалби, свързани с работата на Общинска администрация.

        По думите на кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов взаимоотношенията му с Държавната власт през годините е било сравнително добро. Имало е трудности, но са намирали диалог с държавните структури. Като цяло община Гоце Делчев поддържа добри отношения с държавата. Но той определено смята, че трябва да се дадат по-големи правомощия на общините. Всички проблеми, които касаят хората, трябва да се прехвърлят в общините.

 

        Като бъдещи планове кмета Владимир Москов си е поставил някои от следните задачи:

 

Ø     да се запази стабилното икономическо развитие на общината, да няма затваряне на предприятия;

Ø     динамично развитие на инфраструктурата, тъй като голяма част от улиците в селата не са благоустроени, няма изгладена асфалтова настилка;

Ø     да приключи ремонта на пътя Гоце Делчев – Разлог;

Ø     изграждане на по-добър път за курорта Попови ливади, който води и до Кулата;

Ø     стабилизиране на процесите за социално и духовно развитие;

Ø    подобряване на екологичното състояние на територията на общината и постигане на европейски стандарти в това направление;

Ø    усвояване на потенциала за развитие на различните форми на туризъм;

Ø  привличане на нови инвестиции чрез пълноценно използване на националното и трансграничното сътрудничество;

Ø    подкрепа за развитие на интензивно селско стопанство, съгласно изискванията на общата селскостопанска политика на Европейския съюз и превръщането му в източник на доходи и трудова заетост;

Ø     по-нататъшно благоустрояване на град Гоце Делчев и селата от общината;

Ø   повишаване грижите за жителите на общината, подобряване качеството на живот и стабилизиране на процесите в здравната реформа;

Ø   пълна подкрепа и съдействие на фирмите в гр. Гоце Делчев и общината за тяхното стабилно развитие и разкриване на нови работни места;

Ø поддържане и разширяване дейността на информационния туристически център, разработване на рекламно–информационни продукти;

Ø     съдействие и подкрепа на инициативите газифициране на гр. Гоце Делчев;

Ø     продължаване строителството на многофункционална спортна зала в гр. Гоце Делчев, като по думите на кмета тя трябва да бъде пусната през 2009 г.;

Ø     насърчаване на сътрудничеството с общини и райони от Гърция, Македония, Италия, Германия и др.

Ø     превръщане на Младежкия дом в гр. Гоце Делчев в център за културни развлечения и младежки дейности за пълноценно оползотворяване свободното време на младите хора.

 

 Снимка 18: Младежкият дом

 

                Също така кметът си е поставил за цел:

       

Ø     създаване на общински здравен фонд за подпомагане на хора в неравностойно положение и социално слаби лица за достъп до лечебните заведения на територията на общината;

Ø     изграждане на кризисен център за временно настаняване на хора и семейства;

Ø     изграждане на втора клетка на депото за твърди битови отпадъци;

Ø     изграждане на център за възрастни хора;

Ø     изграждане на жилища за настаняване на нуждаещи се семейства, които са картотекирани и нямат възможност да излязат на свободния пазар за жилища;

Ø     модернизация на медицинската инфраструктура и оборудването на здравни и лечебни заведения на територията на общината за първична, спешна, специализирана, извънболнична помощ (условия, апаратура, техника и обзавеждане);

Ø     обновяване на сградите с архитектурна стойност в централната градска част и съдействие на собствениците за саниране на панелни сгради;

 

 

 Снимка 19: улица Търговска (старинна сграда)

 

 

        Според кмета Владимир Москов с отварянето на границата много се е разгърнала търговията. В момента има разрешение за строеж на три малки хотела в гр. Гоце Делчев. Също така се проектира вилно селище в курорта Попови ливади.

        Водят се преговори с южнокорейска фирма, която е лицензирана за производство на осветителни тела, за отваряне на предприятие в гр. Гоце Делчев. Проучване правят някои от големите хранителни вериги за откриване на магазини. Също така общината в момента предлага шест терена с обща територия 16 дка. в бизнес зоната.

        В заключение може да се каже, че кметът на община Гоце Делчев - Владимир Москов управлява много умело и съвестно общината. Направил е страшно много неща за развитието на общината в правилна посока, също така смятам, че и за в бъдеще ще продължи своето успешно управление и изпълнение на задачите, които си е поставил.

        Като доказателство за доброто му управление през годините е доверието на хората. 

 


Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"

 

 

 

Copyright ©1997-2009 OMDA Ltd. All rights reserved.