Виктор Мичев - политология III курс, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", учебната 2007/2008          

Район "Тракия"

 

 

 

 

 

 

 

„Тракия” е един от големите квартали в град Пловдив, разположен в югоизточната му част. Строителството на района е започнало 1973 г., през 1976 г. е открит като нов квартал. "Тракия" постепенно се превръща в един от най-големите райони в България, застроени с панелни блокове. Днес той е най-бурно развиващият се пловдивски квартал, като почти всичко ново и модерно се появява именно тук. Населението по последно преброяване е около 62 000 души, като тенденцията е те да се увеличават. Етническият състав е над 95% български. В началото на 90-те се зароди идеята да се интегрира част от циганското население. Интересна гледка бяха апартаментите в „Тракия” от онези времена, в почти всеки блок първият етаж беше населен с цигани. По-късно обаче започна масова размяна на апартаменти между българи от Столипиново и цигани от "Тракия".

”Тракия” е административно разделена на 13 микрорайонa. Като отделна административна единица районът е обособен през 1983 г. През 1987 г. районната администрация е реформирана като "Десето кметство", а след 1995 г. отново е реформиран като "Район Тракия". Първият кмет е Лъв Панайотов. От 2003 до 2007 г. е Славчо Атанасов от "ВМРО - Българско национално движение", който днес е кмет на Община Пловдив. На тази длъжност през 2007 г. е избран Гиньо Матев, издигнат от коалиция "ГЕРБ - ВМРО - Българско национално движение".

В типичния за Пловдив дух, Тракия също е изпълнена с много забелeжителности, които привличат като магнит мнозина. През 2007 г. президентът Георги Първанов откри нов паметник на Хан Крум. Тринадесетметровата композиция включва шестметров постамент от черен гранит и бронзова фигура, представяща хана, изправен на седлото на своя кон, с меч в ръка. Децата на район "Тракия" вградиха в основите на паметника послание за следващото поколение, което ще бъде отворено на 26 юли 2111 година. Тогава се навършват 1300 години от победата на Крум при Върбишкия проход над Византийския император Никифор. Посланието ще бъде поставено в специална урна, изработена от КЦМ. В нея има и списък с дарителите за построявянето на паметника на хан Крум.

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

В район Тракия са разположени Ботаническа градина и парк „Лаута”. В парк „Лаута” има спортен комплекс, включващ стадиона на  най-обичания пловдивски отбор - Локомотив-Пловдив, картинг-писта, боулинг-зала и спортни зали. През 2006 г., в парк „Лаута” бе открит водният комплекс Акваленд.

 

 

 

 

 

 

 

 

През седемдесетте години е имало планове в парка да се построи детска железница и изкуствено езеро, но те не са осъществени. В северозападната част на района е разположен учебният комплекс на Аграрен университет - Пловдив, а в южната част се намират ЖП гара Тракия и Индустриална зона - Тракия. В района са построени големите магазини РУМ Тракия, Детски свят, Мебелна къща. В последните години активно се изграждат нови търговски комплекси, като някои от по-големите са: Кауфланд, Сани, Метро, Технополис, Европа, Зора, Юск, Аркада. В началото на 2008 г. врати отвори и дългоочакваният  „Форум Тракия”, който веднага удари сериозен удар върху конкуренцията с атрактивните си цени и голямото разнообразие от артикули, които предлага.

 

 

 

 

 

 

 „Тракия” има редица предимства за живеене пред останалите квартали. Инфраструктурата е отлична, кварталът минава за образец за чистота за останалите пловдивски райони. В Тракия са създадени отлични условия за живот за всеки обикновен човек. Има четири училища, над десет детски градини, поликлиника, полицейско управление, православен и католишки храм, огромни хипермаркети и всичко това превръща излизането на тракиеца извън района в излишно. ”Тракия” открай време се слави и със своите заведения - „Краси”, ”Тони 2000”, ”Каменград”, са любимо място за посещение на много хора, не само от квартала, но и от града. Много пловдивчани обичат да прекарват уикендите си, гледайки най-новите премиери на филми в модерния киносалон „Faces”.

 

 

 

 

„Тракия” има още едно огромно предимство, това е единственият пловдивски квартал, който все още не е престроен и има огромни възможности за неговото развитие. По тази причина „Тракия” освен за живеене е предпочитано място и за инвестиция на бизнеса.

 

 

 

 

 

 

 

В „Тракия” животът кипи постоянно. За жителите на квартала е непозната приказата „времето е спряло”. Тук времето никога не спира, еднакво динамично е както през студените зимни дни, така и през слънчевото лято.

 

 

 

 

 

 

 

 

В Тракия има паметник, поставен и в памет на убитите привърженици на Никола Петков от комунистическия режим. Паметникът прави впечатление с нестандартната си архитектура.

 

 

 

Не можем да пропуснем и проблемите пред квартала. Дребната престъпност е все още част от ежедневието на тракийци. Голям проблем в момента са и огромните тревни площи, които не са окосени. Съшо така не е напълно извършено обезпаразитияването в квартала и се създава реална опасност от кърлежи. Към градската управа може да се добави и съвета за регулирането на някои ключови места в района, светофарите там да бъдат включени  денонощно, а не както е сега - до 22:00 часа. Пример е кръстовището пред Мебелна къща, където за последната една година са станали над десет пътно-транспортни произшествия, като много често причината е била именно изключеният светофар. Друг много голям проблем, характерен за почти всички панелни квартали у нас, са огромните междублокови пространства. Тракия не прави изключение. Има идеални места, които биха могли да бъдат озеленени и превърнати в място за отдих и почивка. Пример, тук, мога да посоча района от Пощата по посока булевард "Освобождение". Има реален проблем и с осветлението на някои места. Така виждаме как се затваря кръгът. Решаването на един проблем води до пълното решаване на два. Ако районът е достатъчно осветен, това успоредно води до намаляване на уличните престъпления. Трябва да отбележим, че предишният кмет Славчо Атанасов постави камери в някои тракийски училища и се ограничи уличната престъпност. Дано сегашният кмет Гиньо Матев завърши започнатото.

Като цяло може да обобщим, че  квартал Тракия е пример за подражение за всички останали квартали с почти изградената си до съвършенство инфраструктура, чистите улици и не на последно място - доста високата за България раждаемост. Красива гледка са парковете, изпълнени с малки деца и майки. Тракия, от една страна е отворена към най-новите и модерни тенденции - басейни, молове, хипермаркети, но от друга, успява да запази  традиционния български дух, намерил своето величие в паметника на Хан Крум. А може би именно в това съчетаване на „чуждо и наше” се крие чарът на квaртала.....

 

  

 

 

 

 

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

 

Copyright ©1997-2008 OMDA Ltd All rights reserved.