Величка Крендова - политология III курс, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", учебната 2007/2008

 

 

Детските площадки в Пловдив

 

 

            Детските площадки са място, което се посещава от различни възрасти. Родителите водят децата си там, когато са малки, по-късно тези същите деца много често използват площадките като място, където се събират с приятели. Когато те самите имат собствени деца, също ще ги водят на детски площадки, както ще правят и когато имат внуци. Връщаме се към това място в различни периоди от живота си, ако се загледаме, когато минаваме през това любимо на децата място, ще видим, че там наистина има хора от различни възрасти.

            Детските площадки са място, където нашите деца правят първите си стъпки, там те правят първите си запознанства, наченки на социален живот, срещат първите си приятели, а може би и се сблъскват с първите си проблеми, колкото и маловажни да ни изглеждат на нас. Те са не само любимо, но и важно място за децата, затова трябва да ги поддържаме и пазим, което е отговорност не само на съответната община, но и на самите родители, все пак техните деца си прекарват времето там.

            В Пловдив има множество детски площадки и продължават да никнат нови и нови. Като започнем с тази в градската градина, която е и може би най-посещаваната, продължим с десетките площадки по кварталите и свършим с най-малките, които са се сгушили с по някоя люлка и пързалка между блоковете. Те всички са желано и посещавано място от децата, но не всички са в едно и също състояние, не всички са поддържани, а някои дори са в толкова лошо състояние, че пораждат въпроси от рода: какво всъщност представлява това място. Трябва  да се грижим те да изглеждат добре, а дори и да не са част от нашето ежедневие, трябва поне да се стремим да не ги съсипваме, защото никога не се знае кога и ние ще се озовем на тях.

 

           

            Площадката в градската градинка е една от най-хубавите и посещавани в града. Тя винаги изглежда като на снимката отгоре, особено през топлите слънчеви пролетни и летни дни. Те я като пример как трябва да изглежда една детска площадка.

            Други площадки нямат късмета на тази в градската градинка и не са поддържани от никой:

 

 

            Тя определено не изглежда като предишната. Макар и мръсотията около нея и факта, че люлките са стари, на нея от време на време се мярка някое дете. Какво й е нужно на една детска площадка - да бъде почистена, да се пребоядисат катерушките и да се смажат люлките - това общо взето би я поддържало в много по добро състояние, но ако това не го направят родителите на децата, които ходят там, няма кой друг да го направи и площадката ще си продължи да си пустее, затрупана с боклуци.

 

 

          Ето една площадка с доста абстрактен вид. Предназначението й може би е да развива въображенито на малчуганите, тяхната изобретателност и приключенски дъх, предполагам го прави успешно. Жалко, че тази междублокова площадка също не се поддържа много добре.

            Вървейки из Пловдив, виждаме, че няма недостиг на детски площадки или на деца, които да тичат из тях, да се ровят в пясъчниците или да се катерят умело по всичко, което им позволява да правят това. Просто не всички са годни за това и ние сме хората, които трябва да се погрижим те да изглеждат добре, все пак нашите деца играят на тях и едва ли искаме те да прекарат първите години от живота си в боклуци и катерейки се по стари и счупени люлки и пързалки.

           

 

 

 

 

 

 

 

 

            И все пак когато площадките за игра не предоставят достатъчно поле за изява, не са чисти, не поддържат интереса на децата или може би дори когато просто няма площадка наблизо децата сами си създават места, където да се забавляват и си правят свои собствени площадки. Малчуганите няма да чакат ние да се погрижим за площадките, те просто ще си намерят заместител.

 

                                                               

 

 

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

 

Copyright ©1997-2008 OMDA Ltd. All rights reserved