Розина Кирова  - политология трети курс (2007-2008),  Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"

 

Адолф Хитлер

Hitler (Schicklgruber)

 

Адолф Хитлер с истинска фамилия Шикългрубер е роден в Браунау, Австрия, на 20 април 1889 год. Самоубива се на 30 април 1945 год., в Берлин, в подземен бункер, след като руските, американските и английски войски са окупирали цяла Германия.

Хитлер е лидер на Националсоциалистическата партия на Германия, наследник на Германската работническа партия.

Роден е в семейството на чиновник. Още по време на Първата световна война той е привърженик на идеите на националистически и антисемитски теории, освен това подкрепя източни окултни науки, като проповядва наличието на древна арийска нация и приемствеността и от германците. През 1913 г., в Мюнхен служи като ефрейтор в немската армия. В 1919 г. е един от  организаторите, а от 1920 г. е водач на Националсоциалистическата работническа партия на Германия. Провъзгласен е за фюрер (т. е. водач; лидер) заради популистките и много близки сред населението идеи за реваншизъм след поражението на Германия в Първата световна война и подписания Версайски договор от 1919 г., който налага забрана върху въоръжаването и промишлеността й. Хитлер иска и получава подкрепата на водещи тогава в икономиката фирми, като обещава възход и пазари и засилване и господство на германските капитали.

          През 1923 г. с подкрепата на част от военните и ген. Лудендорф прави опит за държавен преврат в град Мюнхен, започнал със събрание в местна бирария. Метежът е потушен и Хитлер попада в затвора, където пише прочутата си книга  Моята борба.

            На 30 януари 1933 г. президентът на Германия Хинденбург, под натиск на военните и набиращия сили немски капитал, назначава напълно легално Хитлер за райхсканцлер. След смъртта на Хинденбург, през 1934 г., Хитлер обединява премиерския и президентски постове, обявява се за райхсфюрер и налага тотална диктатура в законодателната и изпълнителна власт на Германия.

Цел на фюрера и на Националсоциалистическата  партия на Германия е  възраждане на немската нация и държава. Прочистването й от евреи и други "непълноценни раси", "жизнено пространство" за чистите арийци и постигане на световно господство, икономика под държавен контрол, милитаризъм и реваншизъм. Нацизмът отхвърля демокрацията, парламентаризма, партийния плурализъм, комунизма и марксизма. Защитава шовинизма и антихуманизма, издига култ към водача, претендира за тотален контрол над нацията. Пропагандната политика на фашизма е подчинена на идеологията за величието и непобедимостта на германците, като главна заслуга за това имат идеите на Хитлер за наследството от арийците и предопределеността му като техен изпълнител и водач. Съпартийците на Хитлер създават младежки съюз (Хитлер югенд), СС отряди, прогонват в концентрационни лагери евреи, цигани и различни от германците народности, където експериментират върху тях и ги избиват. Чрез т. н. Ауто-дафе-та се изгаря културното наследство на Германия, което се различава от идеологията на фашизма. Министърът на пропагандата Гьобелс изказва крилата фраза: Една лъжа, повторена сто пъти, става истина. Еуфорията от пропагандирането идеите на Хитлер, спомага за успехите на Германия в завладяването на територии, с цел просперитет на германския народ.

          През 1936 1939 г. Германия участва в гражданската война в Испания и помага на друг фашистки диктатор Франко. През 1938 г. присъединява насилствено Австрия (т. н. Аншлус), което е началото на нацистката експанзия в Централна Европа. Под претекст, че защитава т. н. Судетски немци, през 1938-39 г. окупира Чехословакия. През септември 1939 г. напада и окупира Полша, въпреки  защитата й от Великобритания. Това е и началото на Втората световна война. През 1940 г. подчинява Дания, Норвегия, Холандия, Белгия и Франция. През 1941 г. на 22 юни напада СССР, въпреки подписан договор за ненападение.

          Хитлер винаги се е стремял да завладее територии на Изток от Германия, от където според вярванията му, произлиза чистата, арийска германска нация. Адолф Хитлер е идеолог на нацизма. Диктатор, който изисква цялостно подчиняване на обществения и икономически живот на държавата на интересите на войната, чрез агресия и антихуманност. Той е главният вдъхновител за избухва

нето на Втората световна война и носи най-голямата отговорност за масовото изтребление на милиони мирни хора, военнопленници, за чудовищни престъпления в окупираните страни и особено във временно завзетите територии на бившия Съветски съюз. Хитлер е главният виновник за поражението на Германия, за забавянето на икономическото и развитие след това, за  разделянето и на ФРГ и ГДР, за разделянето и на германския народ.

 

 

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

Copyright 1997-2008 OMDA Ltd All rights reserved.