Иван Тодоринов - политология втори курс, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", учебната 2007/2008

 

 

Промените в родния ми град в последните 10 години

 

 

 

Моят роден град е Пазарджик. Намира се в Тракийската низина, има население от около 100 000 хиляди души. Кмет е Тодор Попов - независим, а областен управител е Георги Петърнейчев, от Коалиция за България.

 

Туй е сградата на общината (тя е строена като Партиен дом, в нея се е помещавал Окръжният комитет на БКП).

 

 

Ето картата на града

 

 

 

 

Както всеки един град в България, след падането на комунистическия режим, настъпиха известни промени, които засегнаха живота на обикновения гражданин.

Настъпиха промени в инфраструктурата на града, построиха се големи магазини и жилищни комплекси, разви се частният бизнес. Разбира се, от падането на комунистическия режим в града настъпиха и отрицателни промени - като разпадането на големите заводи: консервен комбинат “Марица”, завода за каучукови изделия, акумулаторния завод.   

      

Изглед към индустриалната зона преди падането на комунизма

 

 

Промени бяха направени в сферата на здравеопазването.

През 1991 г. в Пазаржик беше построена първата частна болница в страната -  “Хигия”, която се разви до огромен болничен комплекс. Болницата е първото частно здравно заведение в страната, което може да извършва пластични операции.

 

 

Беше построена и  нова сграда на психиатричното отделение към държавната болница в града

 

 

 

 

След това бяха построени и други частни болнични завендения като “Ескулап”, “Здравец” и др.

 

В града вече тече и усилено строителство на нови модерни жилищни комплекси като “Чинарите”, комлекс “Стадиона” и др. Беше построен и нов пазарджишки “Orange County” - кварталът на богатите “Писковец”.

 

Важни промени бяха направени и в инфраструктурата на града, като беше построен нов мост над река Марица, който има за цел да облекчи трафика над стария, който не е в много добро техническо състояние.

 

Новият мост.

 

В момента мостът е напълно завършен, като е завършено дори построяването на парк около него. Новият мост се намира в близост до квартал “Писковец”.

 

Други промени в инфраструктурата са построяването на едно малко кръгово, което обаче улесни много движенито на кръстовището до гимназия “Иван Сергеевич Аксаков”.

 

 

Преди вече повече от 8 години беше и завършен големият булевард “Съединение”, който свързва центъра на града с острова на река Марица.

 

 

До стария мост на града бях построени няколко нови сгради с голямо значение за икономиката на района като големия хипермаркет “Billa”,както и бензиностанция “Shell”.

 

 

Бяха построени и магазин “Техно Маркет”, който се намира в момента в сградата на “Billa”, както и магазин “Технополис”. В момента в града се строи “Mall”, както и магазин “Kauffland”. На острова на река Марица беше завършено озеленяването и построяването на чешми и паметници, както и огромен кръст на брега на река Марица.

 

 

 

 

 

В центъра беше завършено разкрасяването на градината и построен паметник на братята св.св. Кирил и Методий. А през нощта сградата на общината свети и озарява целия град.

 

 

 

За  вярващите в града беше построена голямата нова църква в града “Св Георги”, намираща се до краен квартал “Запад”

 

 

За младежите и желаещите да спортуват беше построено закрито футболно игрище, намиращо се в спортното училище “Георги Бенковски”.

 

 

 През тези 10 години аз растях и се развивах в този град, наблюдавайки същевременно и неговото развитие. След падането на комунизма градът преживя трус, който обаче преживя и според мен тръгна към добра насока.

 

 

 

 

 

Например в бившата сграда на ГУМ има ресторант.

 

Това есе ми помогна да разбера, че градът се развива, и ми погна да осъзная своята идентичност. Горд сам да кажа, че съм от Пазарджик.

 


Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

 

Copyright ©1997-2008 OMDA Ltd All rights reserved.