Пламен Костадинов - политология четвърти курс (2007-2008),  Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"

 

Елитният спортист в днешното общество

 

   Какво всъщност е елитен спортист? В днешно време под елитен спортист се разбира човек, който има големи успехи и чрез тези успехи е прославил както себе си, така и своята родина. Този спортист често бива даван за пример в обществото. Друг е въпросът по какъв начин и с колко жертви е постигнал това.

Както казват специалистите, за да станеш елитен спортист, е нужно 10%  талант и 90% работа. Един спортист, за да е на ниво, се нуждае от много тренировки и трябва да бъде всеотдаен, но също така той трябва да бъде и човек. По това се различават класните спортисти от масата. За жалост спортът много се е изменил. Не е както преди, да се уповава на олимпийския принцип - важно е участието. Сега спортът се е комерсиализирал и е станал една печатница за пари. Лошото е, че всичко това се отразява на спортистите и на тяхното здраве, защото за да си на високо ниво, в днешно време трябва да вземаш различни медикаменти, които в повечето случаи са забранени. Всеки ден чуваме как са хванали някой спортист с положителна допинг проба. В нашата страна няма никакъв контрол. Ужасно е да видиш по телевизията как съпругата на български депутат е в основата на търговията със забранени препарати. Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) се опитва да въведе някакъв контрол, като в договорите с различните федерации е наложила клауза, при която ако се хване даден състезател с положителен допинг тест, се спира финансирането на цялата федерация.

  За съжаление в близко бъдеще не виждам начин да се оправят нещата, защото фармацевтичните заводи измислят все нови препарати, а и самият спорт е станал една печатница за пари.

 

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

Copyright 1997-2008 OMDA Ltd.  All rights reserved.