Наташа Лазарова - политология четвърти курс (2007-2008),  Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"

             

Струмица, гледана от Пловдив

Човек се ражда, расте, старее, умира. Яде и спи. Работи, забавлява се, обича, страда. По това си приличат хората. Но всеки човек е различен от другите, има само някои общи черти с тях. Говори език, споделян от едни хора и без значение за други. Поддържа връзки, взаимоотношения и взаимодействия с едни и остава чужд на отношения между други хора. Никой друг няма неговата биографя. Никой друг няма неговата личност.

... Какво е човекът?... От една страна, човекът е природно същество, и именно една от разновидностите на животинския органичен свят.

Но, откъдето и да идваме, ние сме тук. Ние се откриваме в света с другите хора. Природата е няма... Животните реагират сетивно, но те не говорят. Само човекът говори.

Всеки един човек си има свой роден край ,в който се ражда, живее, расте и умира в него. Аз накратко ще кажа за Струмица, град в Р. Македония.

Струмишкиот регион се намира в юго източният дял на Р. Македония и разполага с повърхност от 963км2. С популация от 54676, Струмица е главния културен и икономически център на югоизточна Македония. Този южен македонски град го добил своя назив по ясното нощно небе покрито със звезди. Именно заради изпълненото със звезди нощно небе което я покрива струмишката котловина, този град е познат в древността като АСТРАИОН (звездният град) а локалните жители се наричале АСТРАИИ. Но назива не останал за дълго защото градът бил преименуван в ТИВЕРИОПОЛИС в памет на римският командант ТИБЕРИЙ. По колонизацията на Славяните, градът  си го избира свосто модерно име Струмица.

Има повече верзии за причините за това име. Една от тях е че името е само Славянски превод от старото име АСТРАИОН. Но повечето хора вярват че Струмица била наименувана по една прекрасна девойка с име Струма. Гробницата на Струма се намира в селото Велюса.

        Местоположба на град Струмица

Струмица от юг граничи с Р. Гърция а от изток с Р. България. Разположен е в южно медитеранския регион. Съдържат го 72 населени места, с вкупен брой на жители 92625. Според повърхноста и броя на населението, регионът има средна големина в земята. Но нейния низински дял е най гъсто населено подрачйе в Македония. Живеят над 100 жители на 1км2. Икономически най богат и най значаен дял от котловината е Струмишката рамница, след това идва Подбеласичкия микро реон или т.н подгорът и на край микро реонът на населените места разпределени на планината Огражден.

        История на град Струмица

Струмишката област е населена още в 5 милениум п.н.е. В месноста Ангелци и по широката околина на Струмица цъфтяла богата неолитска култура, благодарение на поволните географско климатски характеристики които овъзможиле развой на земеделско сточарски заедници.

Тези заедници в своите религистики и духовни вредности го почитавале култът към божицата майка, а също се отнася и на следниот енеолитски период когато бакърът, настъпва на историската сцена. Този период за разлика от претходния е турбулентен и затова културите от полето се преселват на по високи трудно пристъпни хълмове, както е хълмът Цареви Кули, където са пронайдени остатъци от енеолитска култура.

Цивилизациските и културните етапни развои не стагнират а напротив продължават да се протегат и във времето когато се явяват първите писани исторически извори. Тук трябва да бъде споменат податъкът за убийството на Персей относно синът на Флип V в градът Астраион.

Събрание на община Струмица

        Политиката в Струмица

Всеки град има своя политика. В Струмица политиката се върти постоянно в един кръг. Когато и да има местни избори в града обещанията на всички кандидат кметове са много. А след изборите те подзабравят какво са обещали, единствено те гледат само за своя джоб. Така не става нищо.

Всеки един се бори за кметското място, а след като го наследи няма нищо за гражданите. Струмица като един от най богатите градове в Р. Македония като град е богат а и в него са богати само 10 15 човека защото целия град е техен, а останалите работят за тях и са бедни. Всеки кмет на община Струмица поне последните 10 години работи много в града, така че се изграждат мостове, проширяват се улуци, изграждат се спортни зали, стадиони, търговски центрове и какво ли не. Но за да се краде трябва да се гради.

Всеки един гражданин иска градът да му е хубав и се радва че се оправя градът. Аз като гражданин се радвам за моя град че всеки ден се изгражда все повече и градът става по хубав. Нека да се гради но не и да се краде. И най важно кандидатите като обещават и да изпълняват.

Като един човек кандидатства за кмет на община Струмица и има поне 10 предприятия и в тези 10 предприятия по 200 300 вработени, работниците вътре са приморявани да гласуват за него, но не само вработените а направо цялата фамилия защото може да го отпуснат от работа, а ако го отпуснат от работа след това тий трудно ще си намери работи. Като всички се страхуват и го правят това, тогава сме на ясно че ще печели той.  

Питам се дали това е политика и дали изобще има и се провежда някаква политика? Според мен не.

Незнам кога ще дойде часът когато македонския народ ще започне да мисля поне по малко да прекъснат тези щуротии а да запоцне да се води правилна и точна политика в общините а и в цялата държава. Да не си завиждаме един на друг, да няма омраза помежду нас, все пък сме един народ, една държава а всички заедно без значение на верската и етническата принадлежност да се изборим за гражданските права и свободи.

Така ще има по добър живот за всички и държавата ще има по добра политика. Но това в нашата държава ще стане трудно, защото всеки гледа за себе си а не за другия. Ако гражданите не могат да го направят това, тогава политиците да се стараят да се променят и да си я извършват своята политическа функция а не да гледат да живеят в люксоз, да карат коли като самолети, и да имат пари в банка за още поне 3 4 поколения след тях за люксозен живот. Така не се изгражда и не може да функционира една държава.

Затова и гражданите и политиците да се изборим за доброто в държавата, за по добро бъдеще на Македония и македонския народ.

 

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

Copyright 1997-2008 OMDA Ltd.  All rights reserved.