Надежда Иванова - политология трети курс (2007-2008),  Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"

 

 

Младежта на Стара Загора.

Стара Загора е един от шестте найголеми градове в България и като такъв в него също има млади хора, които очакват своето развитие.

В Стара Загора има две начални училища, 15 основни, 8 средно общообразовотелни, 4 гимназии, 10 професионални гимназии и 1 университет. Също така има много детски градини и ясли, което говори, че деца не липсват. Другото важно нещо за мен е, че няма закриване на паралелки или нещо още полошо закриване на цели училища. Има достатъчно млади хора, които да намерят своето призвание в различните училища и да учат това, което искат.

Но както и навсякъде другаде проблеми с образованието има. И смятам, че този проблем е доста сериозен и се задълбочава с всеки изманал ден. Разбира се, вина за това положение имат както учениците и родителите, така и самите учители. Прави ми впечатление как отношението на учениците към самото образование и към учителите се е променило коренно. Не казвам, че нашето е било перфектно, но сякаш имахме поголям респект от учителите и училището като цяло. А сега учениците смятат, че не е необходимо да се учи и въобще да се ходи на училище. Те не могат да разберат, че само образованието ще им отвори вратите кам тяхното развитие.

Обикновено можеш да срещнеш млади хора навсякъде из целия град, но основно се съсредоточават по кафенетата, които се намират на главната улица на града. Там може да се каже, че се намират най-хубавите заведения и естествено младежта на града ходи там. Обикновено петък и събота вечер всички заведения са пълни отново с млади хора, а след дванайсет часа се отива в двете най-хубави дискотеки. Естествено не липсват и просташките номера, макар и да се забелязва, че вече младите хора разбират, че това не е признак на геройство, а точно обратното на изключително лошо възпитание.

Като цяло в последните години градът получи силен тласък на развитие и може да се каже, че вече има много нови инвестиции, а от там и нови работни места. Безработицата в Стара Загора е малка. Работа има, като можеш да получиш професионална реализация. Като цяло стандартът на живот е среден за страната и хората могат да се справят, работейки само на една работа.

Лятото всички млади хора си търсят работа за сезона. Те остават или в Стара Загора, или отиват на морето да работят. Трудно се намира работа единствено за лятото, защото градът не предлага такава сезонна работа и обикновено работодателите си търсят хора за постоянно. Но мисля, че вече и в това отношение нещата започват да се оправят.

Много голяма част от младите хора се занимават с различни неща извън учебната дейност и в свободното си време като спорт, народни танци, модерни танци и други изкуства. Друга част от младежта на Стара Загора може да се види на най-красивото място от града Аязмото. Там има условия за отдих и разходки, както и за спортуване. Природата е красива и си далеч от шума и мръсотията на града.

Като цяло смятам, че младите хора в Стара Загора имат бъдеще, защото градът продължава да се развива и дава все по добри възможности за живот и развитие.

май 2008

 

 

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

Copyright 1997-2008 OMDA Ltd. All rights reserved.