СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2007-2008)

пролет

автори

без редактор

КОСОВО

ЮСМЕНИ И МАЙНИ В ХИКСЛАНДИЯ

животоописания

идеалният тип човек при капитализма

мечтата за българия

автори

без редактор

 

 

Явор Пенчев - политология III курс, Пловдивски университет "Пайсий Хилендарски", учебната 2007/2008 

                                                                                              

     МЕЧТАТА МИ ЗА БЪЛГАРИЯ

 

 Малко страни са с географските предимства на България, която се намира на кръстопътя между юга и севера и между изтока и запада. Красиви планини, море, езера, минерални извори. Страната ни не използва пълноценно тези предимства поради липсата на добра инфраструктура - пътища, железопътна мрежа.

Богато е историческото ни наследство. Страната ни е с хилядолетна история, с много паметници на културата, влезли и в листата на ЮНЕСКО. Паметниците на ЮНЕСКО в България са уникални обекти на материалната и нематериална култура и природния пейзаж. Опазването и популяризирането им изискват сериозни грижи както от страна на държавата, така и на местните власти и гражданските движения. Особено безпокойство буди фактът на заплахата старинният Несебър да бъде изваден от този списък поради безогледното строителство и промяната на облика на града-музей.

 

Добрата икономическа стабилност на страната, позволяваща човек да живее добре, като работи добре, е най-голямата моя и на моето поколение мечта - елиминиране на сивата икономика, която позволява на некоректни работодатели да печелят за сметка на служителите и държавата, прозрачен и ясен процес на ползване на всички видове данъци и такси, събирани от населението, от държавен бюджет до общински фондове и средства, което ще прекрати възможността за отклонение на много средства в близки до властта структури. С това са свързани развитието и подобрението на образование, медицинско обслужване, които в момента буксуват и като бумеранг и много скоро ще ни връхлетят в близките години.

Не на последно място е сигурността. Всеки млад човек иска да е сигурен за имуществото си, за живота си, този на децата и родителите си. Има нещо общо между ширещите се организирана и улична престъпност, от една страна, и упадъка в здравеопазването и образованието - това е неспособността на държавата да се справя с проблемите и безразличието и търпимостта на обществото към собствената му колективна орис. Държавата не иска и не може поради дълбоката и безнаказана корумпираност на политици и администратори отгоре до долу. При това положение дори когато качествени хора случайно попаднат в партийнополитическа среда, те биват съвсем не случайно отхвърляни или изолирани като чужди тела, за да не развалят бизнеса и рахатлъка на т.нар. политическа класа. Държавата не изпълнява жизненоважни функции, например осигуряване на ред, законност и сигурност, други изпълнява зле - например осигуряване на инфраструктура, а за сметка на това се занимава с неща, които не са нейна работа, например въздаване на социална справедливост. Сбърканата роля на българската държава във функционирането на обществото е структурата на републиканския бюджет и подходът към неговото съставяне. 

Сестра ми отиде да живее и работи в Прага, тя е програмист и работата в София й осигуряваше много добър стандарт на живот там. Липсата на всички други горепосочени, я накара да иде и остане в Прага. Аз все още предпочитам България, имам хъс и амбиция да успея тук.. Но ако не се овладее процесът на разпад на държавност, морал и сигурност, вероятно и аз, като много други млади хора, ще потърся възможност навън.

Моята мечта за България е:

Чиста и красива с природните си дадености страна.

Грижа за историческото ни и културно наследство.

Добро образование и сигурност за децата ми.

Добър стандарт на живот.       

                                                

 

Ползвана литература

Св.Ставрев Имаме ли потенциал за национален суверенитет

  

 

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2007-2008)

есен

автори

без редактор

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2006-2007)

автори

без редактор

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2006-2007)

есета по зададена тема

 

автори

без редактор

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

Copyright 1997-20087 OMDA Ltd. All rights reserved.