СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2007-2008)

пролет

автори

без редактор

 КОСОВО

ЮСМЕНИ И МАЙНИ В ХИКСЛАНДИЯ

животоописания

идеалният тип човек при капитализма

мечтата за българия

автори

без редактор

 

 

Миряна Георгиева Русева  - политология III курс, Пловдивски университет "Пайсий Хилендарски", учебната 2007/2008 

 

Моята мечта за България 

 България е страната, в която съм родена и в която искам да живея. Но не сегашната България - държава, където политиците мислят само за себе си, младите хора виждат по-добра перспектива в чужбина, проблемите пред всеки са го превърнали в егоист и роб на усилието да преживее.

 В страната, която искам да прекарам живота си, не трябва човек да се бори да преживява, а да е щастлив от днешния ден и да гледа с надежда към утрешния.

Дали това е постижимо, или остава само идеал? Според мен мечтите са истински само тогава, когато се борим за тяхното осъществяване. Кой може да промени съдбата на страната, ако не ние - младите.

Вярно е, че като се огледаме около себе си, май няма кой знае какви надежди, върху които да поставим основите на промяната. Защо е така ли? Ами по улицата всеки ден срещаме забързани хора, угрижени в своите проблеми, новинарските емисии ни засипват с негативна информация за поредния политически скандал, поредното убийство или предстоящото повишаване на цените у нас. Като се замисли човек, май наистина е по-лесно да си стегнеш багажа и да заминеш в чужбина, където ще работиш много, но поне ще знаеш за какво и усилията ти ще бъдат възнаградени.

Проблемът според мен е в това, че трябва да се промени манталитетът на българина, така че той не само да се оплаква от настоящето, а да се опита да го подобри. В противен случай ще си останем в същото положение. Трябва да можем да погледнем напред и да положим усилие, за да си осигурим живот, равностоен  на този в по-развитите страни. Не трябва да се примиряваме с действителността, която ни се предлага в момента, защото пасивният наблюдател е винаги губещ. Много са негативните страни на перспективата да живееш в България, но смятам, че тези, които са избрали да останат тук, все пак някъде крият надеждата за по-добро бъдеще и гордостта, че са българи.

 Много са проблемите, с които трябва да се справим, но тяхното избягване няма да ни направи по-добри. Главният проблем на съвременния български гражданин се крие в това, че всеки прави всичко само за себе си и не мисли за другите като за част от нацията, а като пречка пред неговото бъдеще. Трудно ще е да се премахне този вече затвърдил се манталитет, наложен най-вече от трудностите,  с които се сблъска и продължава да се сблъсква българинът в годините на прехода. Но е време всеки да погледне малко по-далеч от собствения си дом и работно място и да осъзнае, че единствено обединеният народ е силен и може да постигне целите си. Като не ни харесва управлението на политиците, корупцията в страната, голямата престъпност, трябва да разберем, че те няма да изчезнат единствено като ги обсъждаме с познати на маса или се оплакваме на съседа, а възможността е в едно силно изградено гражданско общество, което знае своите права и цели и което не позволява да бъде залъгвано и манипулирано. Корупцията по високите етажи на политиката у нас е всеизвестен факт, но защо се оплакваме, след като сами сме дали на тези хора властта да вземат решения за  нашето бъдеще.

Мечтата ми е да мога да живея в една развиваща се страна и да не се срамувам да се нарека неин гражданин. Надявам се,  че и много от младите хора мислят като мен, защото само с решителност може да се победи негативизмът на днешния българин. Тогава ще заживеем в една по-добра България, която ще може да ни осигури спокоен живот и възможности за реализация.  И ние няма да съжаляваме, че сме избрали да останем тук. А  нашите деца няма дори да се замислят за бъдеще в чужбина, тъй като ще могат да открият тук  всички необходими условия за един щастлив живот.

 

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2007-2008)

есен

автори

без редактор

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2006-2007)

автори

без редактор

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2006-2007)

есета по зададена тема

 

автори

без редактор

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

Copyright 1997-2008 OMDA Ltd. All rights reserved.