СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2007-2008)

пролет

автори

без редактор

  КОСОВО

ЮСМЕНИ И МАЙНИ В ХИКСЛАНДИЯ

животоописания

идеалният тип човек при капитализма

мечтата за българия

автори

без редактор

 

 

Илия Спасов   - политология III курс, Пловдивски университет "Пайсий Хилендарски", учебната 2007/2008 

 

МОЯТА МЕЧТА ЗА БЪЛГАРИЯ

  

      Моята държава България е малка, но красива държава в югоизточна Европа, която притежава всичко необходимо (природа и ресурси), за да живеят хората в нея добре, но факт е, че по-голямата част от тези хора в момента не живеят добре. И затова те се осланяха на една мечта - влизането на България в Европейския съюз (ЕС).

       Членството в ЕС бе и моя мечта. Днес то е факт. Много наши връстници нямаха търпение да сбъднат мечтата си и ставаха членове на ЕС чрез емиграция ежегодно, но всъщност мечтата не беше ЕС,  мечтата бе да живеем като в ЕС. Да има ясни и прозрачни правила във всяка сфера, достойно и честно заплащане на труда, възможност за достойно развитие на личността. Младите в България започнаха да мечтаят за материален комфорт, за един по-добър стандарт на живот, на фона на голямата пропаст между социалните групи в обществото. Огромната маса свързва двата края с цената на куп морални и етични компромиси, а шепа хора си гледат кефа пак с цената на морални и етични компромиси.

       В България животът е лишен от ценности, няма основната ценностна база на живота, това е основният проблем на България. Моята държава е разяждана от вътрешна корупция, която изключително много се проявява на високите етажи. Хората във властта, вместо да мислят за общото благо на народа, си оправят своя живот за сметка на избирателите си. По принцип във всяка държава има корупция, но тук корупцията е явна, дори децата знаят кой е корумпиран.

        Българското общество в момента търпи големи промени, промени, отнасящи се до преосмислянето на ценностите, на които държи. В България има наченки на образуване на гражданско общество. Българите трябва да осъзнаят своите права и да ги използват пълноценно, независимо от обстоятелствата.

        При добро управление България разполага с потенциала да се превърне във водеща икономическа сила на балканите. Нашата страна може да се развие във всяко едно отношение туризъм, земеделие, производство. Все повече чужденци се преселват в страната, за някои от тях това е раят. Ние разполагаме с едно невероятно късче земя, предоставено ни от нашите деди, и трябва да се грижим за него.

        Оказва се, че моята мечта още не е сбъдната. Обаче има една голяма разлика. Вече сме в ЕС. Връщане назад няма. Това е движещата сила на промените в България. Оттук насетне съм убеден, че ще живеем не само по-добре, но и по-достойно. Това всъщност означава да осъзнаем,  че няма златна рибка, която да изпълнява желанията ни. Още по-добре. Ще се научим да се борим за истината и правото ни на достойно развитие. Нямаме друг избор, трябва да успеем.                              

 

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2007-2008)

есен

автори

без редактор

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2006-2007)

автори

без редактор

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2006-2007)

есета по зададена тема

 

автори

без редактор

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

Copyright 1997-2008 OMDA Ltd. All rights reserved.