СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2007-2008)

пролет

автори

без редактор

КОСОВО

ЮСМЕНИ И МАЙНИ В ХИКСЛАНДИЯ

животоописания

идеалният тип човек при капитализма

мечтата за българия

автори

без редактор

 

 

Християн Белчилов - политология III курс, Пловдивски университет "Пайсий Хилендарски", учебната 2007/2008          

 

Мечтата ми за България

България е страната,  в която съм роден, израстнал и в която уча и работя понастоящем. Макар че страната ни има изключително богата история и културно наследство, стратегическо географско положение, притежава много красива природа и забележителности, както и голям интелектуален потенциал, тя все още не може да се определи като сигурно и благоприятно място за живот.

Мечтата ми за България е да се превърне в една спокойна, сигурна и просперираща държава, където всеки да има възможност за развитие и реализация. Мечтата ми е преди всичко да се промени манталитетът на българите всеки да е отговорен,  да спазва законите, да върши съвестно своята работа. Това от своя страна е предпоставка да се промени положително политическата и икономическа ситуация в страната. В политиката да влезнат хора с нов морал и възгледи, които не са корумпирани и работят за благото на България - да създават закони в полза на всички граждани, изпълнителната и съдебната власт да вършат своята работа прецизно и обективно, така че всички хора да са равни пред законите. За да стане това, трябва, разбира се, да има висока избирателна активност и гражданско общество, което да е коректив на политическата власт и нейните действия или бездействия.

Когато тези обществени и политически промени са налице, те непременно ще доведат и до социален и икономически просперитет на България. Важно е до голяма степен да намалее огромната разлика между много богати и бедни хора в държавата ни,  да се появи в действителност средната класа с доходи,  които да осигуряват добър стандарт на живот като този в развитите страни. Мечтата ми е да се подобри образованието и здравеопазването, заплатите и пенсиите да бъдат на европейско равнище.

С подобряването на стандарта на живот хората ще имат достатъчно възможности за реализация тук в България, така че силно ще намалее емиграцията в чужбина. Много българи, напуснали страната ни заради несигурната ситуация и ниските доходи, ще имат мотивацията да се завърнат у нас по родните си места при своите близки. Младите семейства ще имат повече деца, когато имат сигурност и финансова стабилност, за да могат да ги отглеждат. Намалената емиграция и увеличената раждаемост на практика ще премахнат демографската криза, в която се намира държавата ни.

Когато в България има стабилна макроикономическа среда, това несъмнено ще привлече много чужди инвестиции във всички райони на страната. Тогава ще се създадат нови работни места, ще спре обезлюдяването на много региони в страната и непрекъснатата миграция от провинцията към столицата в търсене на по-добри възможности.

В заключение мога да кажа, че се надявам всеки със своите усилия и умения да допринесе за това да постигнем мечтата за една по-сигурна и привлекателна България.

 

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2007-2008)

есен

автори

без редактор

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2006-2007)

автори

без редактор

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2006-2007)

есета по зададена тема

 

автори

без редактор

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

Copyright 1997-2008 OMDA Ltd. All rights reserved.