СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2007-2008)

пролет

автори

без редактор

КОСОВО

ЮСМЕНИ И МАЙНИ В ХИКСЛАНДИЯ

животоописания

идеалният тип човек при капитализма

мечтата за българия

автори

без редактор

 

 

Гергана Демирева - политология III курс, Пловдивски университет "Пайсий Хилендарски", учебната 2007/2008 

                                                                                              

    

Моята мечта за България 

България е страна на преход. България е член на ЕС. България е малка страна. България е една от страните, които са на първо място по детска смъртност в Европа. България е една от страните, които сa на последно място по размер на работната заплата.

За всеки един българин България означава нещо. Гореизброените примери са само малка част от нещата, които означава за нас нашата държава. Независимо дали го съзнава, всеки един гражданини е свързан по някакъв начин със страната ни. Все пак си оставяме българи, дори и да напуснем пределите на държавата. Не толкова заради силна привързаност към нашата родина, а по-скоро защото навякъде другаде се чувстваме чужденци и се опираме на единствената идентичност, която ни различава от останалите.

Така без да го съзнава, всеки един от нас изгражда представа за мечтаната България онази страна, която с гордост ще наречеш своя родина.

Моята мечта за България е свързана по-скоро с нейните граждани. В последните няколко години жителите на страната стават все по-агресивни, по-арогантни. Това се наблюдава най-вече сред младите хора бъдещето на държавата. Страната е обзета от нечестност, корупция, прекомерна амбиция, наглост, готовност за жертва на всякакви ценности в името на успеха. За неуспелите да се адаптират при новите условия съществува алтернатива стягане на куфарите и отправяне към по-широкия пазар на ЕС, САЩ и др.

Жителите на страната се оплакват от своите управляващи, от тяхната корупция и безочие. В един момент обаче се оказва, че по-голямата част от гражданите в действителност не са по-малко корумпирани и арогантни.

Мечтата ми за България е свързана именно с промяна на тази нагласа на населението да обвинява управляващите, без да вижда собствените си недостатъци. Желанието ми е в моята страна да има повече шанс за изява на млади и талантливи хора с нови идеи, които да не се разочароват бързо и да потеглят към чужбина.

В тази своя мечта за България не искам да хората да се самозалъгват със стари митове и легенди за това колко умни, начетени, работливи и добри са българите. В крайна сметка не може цяла една нация да се поставя под един общ знаменател и от нея да се зачеркне и лошите й страни. Жителите на странта не са най-умните, не са най-интелигентните, нито са най-образованите. Далеч не може да се твърди, че са и най-работливите.

Но сред тях има и много талантливи и способни хора, които не трябва да напускат страната, за да отстъпят мястото си на простотията и евтиното нахалство.

За съжаление постигането на тази мечта е твърде неясно и изглежда невъзможно за сега. Все пак за да се реализира моята идея трябва да се променят самите жители на страната. Не може да се самозалъгваме, че ще можем да постигнем развитие, успех в борбата с корупцията, европейски стандарт на живот без самите ние да станем малко по-европейци. Това не означава, че ние сега не сме част от Европа, а по-скоро че не сме съзряли все още пътя, по който да се справим с проблемите си. Път, който да тръгне не от Европейския парламент или Европейската комисия, а този, започващ от самите нас и които ще ни доведе до желаната промяна.

 

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2007-2008)

есен

автори

без редактор

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2006-2007)

автори

без редактор

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2006-2007)

есета по зададена тема

 

автори

без редактор

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

Copyright 1997-2008 OMDA Ltd. All rights reserved.