СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2007-2008)

пролет

автори

без редактор

КОСОВО

ЮСМЕНИ И МАЙНИ В ХИКСЛАНДИЯ

животоописания

идеалният тип човек при капитализма

мечтата за българия

автори

без редактор

 

 

Делян Маджаров - политология III курс, Пловдивски университет "Пайсий Хилендарски", учебната 2007/2008 

 

Моята мечта за България 

 

Всички знаем къде е България, как изглежда, какви са хората в нашата родина. На мен и на хората от моето поколение целият ни досегашен живот преминава в преход. Започвайки от перестройката на Михаил Горбачов, преминавайки през разграбването на държавата и съсипването на държавността през 90-те години на миналия век и стигайки до наши дни с интеграцията и членството ни в ЕС и НАТО.

Цял живот ние се опитваме да догоним държави, които са ограбвали света векове наред, благодарение на което са се замогнали. Ние стартирахме в тази надпревара с криминална приватизация и съсипване на ТКЗС, продаване на безценица на нашите заводи, фабрики и като цяло промишлеността на страната. Тези престъпления бяха извършени най-вече от десницата. Да не говорим за другите вандалски прояви, изразени в разрушаване на паметници на културата като мавзолея на Георги Димитров и ограбването на Бузлуджа.

Мечтая за деня, в който отговорните за тези престъпления срещу народа и държавността понесат най-строги наказания.

Като всички българи аз също искам да се оправи страната и най-после да спрем да догонваме останалите страни. За да тръгнат нещата в една положителна посока, трябва да изградим здрав и строен бюрократичен апарат, които да не се влияе от това коя партия е начело на държавата.

Добрата администрация може да управлява страната дори и хората, които се намират в изпълнителната власт да са некадърни. По този начин ще бъдат избегнати много кризи и проблеми в нашето общество.

Ние имаме силни позиции поради географско си разположение на Балканите.

Изключително интересен е македонският въпрос.

Македония за мен е била, е и ще бъде българска област, което налага специално отношение към нея.

Тя се стреми да стане член на НАТО и ЕС, където ние членуваме. Без нашата подкрепа тя няма никакви шансове за това. Тази силна позиция трябва да се използва за извоюване на повече привилегии и никакво преследване на хората с българско самосъзнание. Проблем е и манипулирането на историята и културата от македонските историци, които всъщност са едни белетристи и нищо повече. Трябва да се направи всичко възможно наши фирми и бизнесмени все повече и повече да навлизат на македонския пазар и по този начин да ги превземем икономически. Ако това стане, въпрос на време ще е това да стане и политически финансирайки предизборните кампании на партиите им.

В съвременния свят не е важно каква армия имаш, а какви са икономическите ти възможности. Държави като Холандия, Дания, Швейцария са по-малки от нас, но са с голяма международна тежест именно заради икономическите си възможности.

Многото партии за страна малка като нашата са вредни и трябва да бъдат премахнати с подходящо законодателство. Не е нормално да имаме стотици партии и все по-малко избиратели. 

Страната трябва да се преориентира външнополитически към Китай, който е единствената държава, която може да бъде конкуренция на САЩ в бъдеще. Едновременно с това трябва да си запазим добрите връзки с Русия и ЕС.

Трябва да се обърне сериозно внимание на малцинствата и основно на турското в близост до Турция.

Решението за строителството на петролопровода Бургас-Александруполис е мъдра стъпка в правилна посока, тъй като преминава именно в близост до района, населяван от това малцинство и ако недай си боже в бъдеще има конфликт, то Русия със сигурност ще помогне за бързото му предотвратяване именно заради петролопровода.

Проблематично е и циганското малцинство, което трябва да бъде вкарано в релси веднъж за винаги. След съсипването на ТКЗС от правителството на Филип Димитров тези хора, които в голямата си част работеха там, останаха без работа и се насочиха към кражби и проституция, за да се стигне до 39% от всички престъпления в станата, които са тяхно дело. Освен това получават 48% от социалните помощи в България. Станало е нещо нормално тези хора да не плащат ток, вода, данъци и какво ли още не.

На това трябва да се сложи край веднъж за винаги по следния начин: да се стартират масово в цялата страна обучителни и ограмотителни курсове за хора до 35 г. Децата на тази малцинствена група да тръгват на задължителна детска градина от 3-годишна възраст, а от 5 до 7-годишна възраст -  предучилищна, където да имат засилено изучаване на български език, за да не стигаме до сегащната реалност деца от цигански произход да започват първи клас, без да знаят български език.

Обучението на родителите е от съществена важност в този случай, за да може да се избегне лошата обстановка и среда за тези деца, които те имат в момента.

Ако горепосоченото бъде направено, то аз съм сигурен, че моята България ще стане едно по-добро място за живеене. Така накратко виждам належащите неща, които трябва да бъдат направени, за да се осъществи мечтата ми.

Изпълнението предстои.

 

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2007-2008)

есен

автори

без редактор

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2006-2007)

автори

без редактор

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2006-2007)

есета по зададена тема

 

автори

без редактор

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

Copyright 1997-2008 OMDA Ltd. All rights reserved.