Георги Гатев - политология втори курс (2007/2008), Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"

 

                                                                                

 

Кафенета в Пловдив  

 

     Пловдив е поредният град, засипан с кафенета, които, разбира се, доста рядко остават празни, въпреки безкрайните оплаквания на българските граждани, че нямат пари за сносен живот и че парите никога не им стигат. Особено често могат да бъдат забелязани студенти и ученици по кафетата, което също е в противоречие с максимата, че българският студент е беден и живее, едва ли не, на прага на бедността. Нещо повече, кафетата, които се посещават масово, предимно са доста луксозни и сравнително скъпи, но това също не пречи на българите да ги пълнят. Цените варират от 20 до нечуваните 1000%, а някъде дори и повече, надценка на реалната пазарна стойност на дадена стока. Нека надникнем в тайните на тези, толкова печеливши, заведения, като анализираме какво аджеба предлагат в замяна на тези високи цени.

 

МАКАЛАЛИ

      Едно от най-луксозните кафенета/клубове в Пловдив е Макалали.

 

 

Намиращо се на доста примамливото място между Главната и Капана, двуетажно, разполагащо с площ приблизително 300 кв.м., Макалали предлага доста голям асортимент от напитки включително и няколко големи плазмени телевизора, който работят непрестанно и излъчват както модни така и спорти канали. Другата голяма атракция в това заведение е честото гостуване на известни DJ, които превръщат кафенето в нощен клуб. Популярността на Макалали в Пловдив е голяма и клубът има фенове дори извън пределите на града.

     Добро впечатление прави това, че персоналът на заведението не допуска непълнолетни лица след 19:00 часа, нито им сервира алкохол - това е нещо отличително, което рядко може да се забележи в България и българските заведения.

 

 

     Интериорът в Макалали е определено оригинален. Интересни орнаменти и украшения има по стените и между масите. Самите маси са обикновени стъклени маси, но фотьойлите им са уникални по рода си. Огромни меки възглавници образуват един фотьойл, като сядайки на тях, човек може да се почувства като римски импрератор. Сепаретата с фотьойлите са на втория етаж, докато обикновените сепарета са на първия. Изтънчен вкус е показан и при обикновените сепарета, където има столове, вместо фотьойли, но комфортът също е на доста високо ниво. Може спокойно да отбележим, че управителите се грижат за удобството на своите клиенти.

     Барът е следващото място, на което трябва да се обърне внимание. Препълнен с всякакви алкохолни напитки, той е примамка за голяма част от гражданите на град Пловдив. От два до четири бармана едновременно стоят на смяна ежедневно, грижейки се за вкуса на клиентите. Абсолютният професионализъм, които те показват, е безспорен. Освен вкусните напитки, които правят барманите, доста често си позволяват и трикови изпълнения да показват, като прехвърлят бутилки с алкохол над главите си. Добрите маниери също присъстват в качествата на персонала, обслужващи клиентите на заведението. Чистотата както на земята и масите, така и на бара, е на доста високо ниво. Немарливост и  непрофесионализъм са качества, които липсват в кафене/клуб Макалали.

 

    

Тоалетните се намират в средата на заведението, но за да се стигне до тях, първо трябва да се слезе по стълби към подземие.

      Разбира се, заведението има и летни маси, които се намират непосредствено пред главния вход. Макалали има и втори вход, които е страничен и също доста удобен за клиентите. Професионално обслужване, лукс, приятна обстановка...като че ли високите цени в менюто са логични.

     

МАРМАЛАД

      Следващото кафене, на което ще обърна внимание, е Мармалад. Намиращ се на 50 метра от Макалали, разпростиращ се на около 300 кв.м. на две нива, Мармалад не отстъпва ни най-малко на съседа си.

 

 

Отваряйки огромните врати на заведението, се пренасяме в една доста елегантна обстановка. Непосредствено до входа се намира бара - разположен в средата на помещението, обграден от сепарета, Мармалад предлага на всички свои клиенти възможността да наблюдават умелите бармани как приготвят напитките им. Нещото ,отличаващо Мармалад от другите кафенета, е кухнята. Разположена на противоположния край на входа, кухнята е едно от предимствата на заведението. Обедно меню присъства в иначе дребните менюта. Спокойно може да се каже, че кухнята е доста добра и предоставя богат асортимент от ястия. Рядко след обед може да се забележат хора, които консумират храна, но това не пречи на управителя да поддържа една много добра кухня, която да привлича клиентела и през деня, а не само вечер.

 

 

 

За да седнете на сепаретата, трябва да се изкачат две стъпала. Самите сепарета са на нещо като подиум, което допринася към елегантността на Мармалад. Зад самия бар има едно сепаре, леко скрито, но въпреки задната си позиция, то е най-голямото на етажа. Тоалетните се намират от страната на кухнята, като те са общи с тези за долното ниво, на което се намира дискотеката, която привлича клиенти нощем. Мармалад е известен и със сряда вечер, в която има караокето - едно от малкото такива в Пловдив. Небезизвестния DJ Айван пристига специално от София, за да води шоу програмата.

 

 

Млади, стари, талантливи, неталантливи и изобщо всички хора, които искат да пеят на сцена, могат да се изявят на сцената на Мармалад в сряда вечер. Сцената е около 20 кв.м. и има място за повече от един изпълнител - допълнителен бонус към по-срамежливите, шанс да изпеят любимите си песни с партньор.

 

ДЮЛАРС

Едно от притенциозните кафета в Пловдив в Дюларс. Намирайки се на бул. "Мария Луиза", заведението е доста привлекателно място за хора с автомобили и хора, които искат свободата, която заведения като Мармалад и Макалали не предлагат, поради мястото си.

 

 

На площ от не повече от 100 кв.м. и още около 50 кв.м. на открито, Дюларс предлага стил и класа, които подхождат на обстановката в него, както и на редовните му клиенти. Масите на открито са обградени с тревички и храстчета, което допълнително добавя романтика в обстановката. Лятно време масите отвън почти не остават свободни. За сепаретата отвътре нещата не стоят така, както за тези отвън. Обградени от всякъде с огледала по стените, сепаретата в заведението понякога остават празни или по-точно остават незаети до краен предел. Причината за това е, че всяко сепаре е направено за група от поне пет шест човека, докато клиентите обикновено идват по двама-трима, което означава, че сепаре с капацитет от шест-седем места се запълва от двама-трима души. Разбира се, както навсякъде, така и в Дюларс може да се сяда на бара, което добавя допълнително места за посетителите му. Не чак толкова клалифицирани бармани, както в Макалали, обслужват клиентите, но все пак обслужването е на задоволително ниво. Сервитьорките също не са професионалисти. Доста често има смяна на персонал, което говори за неутвърдени хора, които най-вероятно са ученици и/или студенти и се заемат с работата, колкото да вадят странични пари, докато завършат учението си.

      Въпкреки всичко Дюларс си остава едно от добрите кафенета в Пловдив и си струва да бъде посетено.

 

ПРИ МАРИЯН

При Мариян е кафене, което се намира точно до Езикова Гимназия Иван Вазов. На площ от не повече от 10 кв.м. плюс три-четири маси на открито, При Мариян е винаги пълно, когато има ученици в двете съседни езикови гимназии. Почти никакъв асортимент от услуги не се предлагат в него, но това не му пречи да си има своите клиенти. Предимно закуските са целта на заведението, но доста често те остават на заден план, когато изтощените, от дългия учебен ден, ученици или подранилите ученици седнат на иначе рядко свободните масички. Доста народни цени предлага персоналът на При Мариян. Под персонал се разбира двама, а в някои случаи трима обслужващи млади хора, с които учениците доста често общуват, понеже са приветливи и разговорливи. Не е толкова елитно или престижно това заведение, но то също си има своя чар. На разположението на При Мариян, ако се намираше някое луксозно заведение, със сигурност нямаше да има успеха, който това малко и непритенциозно заведение има.

      В Пловдив заведения има навсякъде. Едни са по-добри и приветливи, други не чак толкова, но всяко заведение си има своите клиенти, както се казва За всеки влак си има пътници. Според джоба си човек може да избере къде да седне, но едно трябва да е ясно на всички посетители на тези места, че дали минералната вода ще ти я сервират в най-скъпото заведение, или в най-евтиното...минералната вода си е минерална вода - вкусът е един и същ, само цената е различна.

 

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 


Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История | Етнография и фолклор | Българска кухня | Хайд парк

 

Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"


Copyright 1998-2011  OMDA Ltd. Всички права запазени