Иван Аргиров - политология четвърти курс (2007-2008),  Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"

 

                         

Левицата след Местни избори 2007 г.

  

   Левицата в лицето на БСП нито спечели, но и не загуби местните избори. Изборите бяха трудни за социалистите, които като мнозинство в Правителството носят главната отговорност за случващото се в държавата. А именно изборите бяха белязани с разразилата се стачка на учителите, увеличаващата се инфлация и същевременно намаляващата потребителска кошница на гражданите. Но въпреки всички тези реалности избирателите отредиха на българската левица едно стабилно присъствие по отделните населени райони. Не се състоя нейният крах или прогресивен спад, както беше на Парламентарните избори през 1997 г. Въпреки недоволството спрямо управляващите да расте, БСП устоя на натиска и показа един нелош резултат, печелейки 700 кмета, от които 11 са кметове на областни центрове. Като цяло левицата запази водещо политическо влияние в обществото след местните избори, защото БСП, Нова левица и Коалиция за България имат 1942 общински съветника, като само БСП спечели 1114 съветника. За сравнение ГЕРБ имат 924 съветника, ДПС 740, Атака 440, а СДС и ДСБ общо 244. Тези факти показват, че въпреки сътресенията и негативизма от провежданата национална политика, левицата запази водещо място в управлението на държавата. Това е волята на избирателите, които определят кой да управлява и кой да бъде опозиция. Въпреки това обаче БСП като основната лява партия загуби стратегически важни общини, които до този момент бяха леви като Бургас, Стара Загора и Враца. Също така БСП не успя да направи пробив и в градове като София, Пловдив, Велико Търново и Плевен. Или левицата губи големите градове, където е съсредоточено по-голямата част от населението на страната. Чрез загубата на тези важни областни центрове БСП и левицата като цяло няма да може да се възползва пълноценно от еврофондовете за местната власт. Това е така понеже предимно крупни проекти, които ще се изработват най-вече в по-големите градове, ще имат шанс да бъдат одобрени и финансирани от Еврокомисията. А малките общини, където печелят най-вече кметове на левицата, са зависими от областните центрове. В този смисъл малките градове ще трябва да се съобразяват с кметовете в областните центрове на други политически партии във връзка с усвояването на парите от ЕС. Именно в този аспект, свързан с еврофондовете, левицата няма да може да се възползва напълно.

   За първи път след тези местни избори в БСП се чуха явни гласове на хора от висшия партиен ешелон, които открито критикуваха начина, по който Изпълнителното бюро на партията се е месило при издигане на отделни кандидати за кметове по места. Основен критик на този модел на действие на Изпълнителното бюро е Костадин Паскалев, който стана кмет на Благоевград. Той категорично в няколко интервюта заяви, че политиката на БСП трябва да се промени, като местните структури е нужно сами да определят своите кандидати. Според Паскалев БСП трябва да се демократизира, иначе рискува да изгуби в бъдеще много от своята енергия и влияние. Вмешателството на Висшия изпълнителен съвет в местните структури създава интриги между членовете им и нивото на политическа дейност в тези структури спада. Голяма част от симпатизантите на левицата не гласуваха за кандидатите на БСП по места, именно поради вътрешни противоречия в организациите. Като пример може да се посочи загубата в Димитровград.

    Важно е да се обърни внимание и на представянето на БСП в столицата, където левицата никога е нямала след промените такъв лош резултат за първи път ще има 12 общински съветника, като до този момент е имала не по-малко от 14. Според мен в София на БСП е нужна промяна не само в идейно-политически, но и в кадрови аспект. Столицата представлява символа и лицето на държавата и поради тази причина всяка партия е необходимо да се стреми да спечели именно тук. В тази връзка БСП е важно да направи необходимите промени, за да увеличи влиянието си в София.

   В заключение може да се обобщи, че левицата остава единна и задържа влиянието си в обществото. Тя  трябва да направи нужните реформи във вътрешнопартиен план, за да устои на духа на времето.

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

Copyright 1997-2008 OMDA Ltd.  All rights reserved.