СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2007-2008)

пролет

автори

без редактор

   КОСОВО

ЮСМЕНИ И МАЙНИ В ХИКСЛАНДИЯ

животоописания

идеалният тип човек при капитализма

мечтата за българия

автори

без редактор

 

 

Георги Георгиев - политология III курс, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", учебната 2007/2008

  

 

                  Идеалният човек при капитализма

 

След падането на социалистическия строй 1989 г., България навлезе в нов етап на своето държавно развитие. Промяната бе както икономическа, така и морална, етическа, културна и др. От една държава, която се опитваше да дава пример на своите съграждани как трябва да изглежда идеалният социалистически човек, България навлезе в дълбокото и бурно море наречено пазарна икономика , в което младата демократическа страна не знаеше още по какъв начин да се намеси в "справедливите" пазарни закони, към които се стремяхме всички.

Така се започна и с промяната в представата за успелия и идеален човек. Вместо държавни награди, партийни постове или пък славно минало на антифашист, сега на преден план значение придобиха материалното състояние, положението в обществото, социален статус и др.

От лични впечатления, придобити за няколко месеца прибиване в страната, смятаща се за водеща икономическа сила и люлката на пазарните взаимоотношения, мога да споделя каква е представата за идаелния човек според по-голямата част от населението.

Това е индивид, който от най-млада възраст загатва за своите лидерски и неповторими качества, още на 16-годишна възраст успява да привлече достатъчно внимание към себе си, отличник и пример за останалите, заработващ самостоятелно джобните си. След завършването на колеж започва някакъв бизнес, разчитайки само на себе си, постигнал успех, като в него е вложил ужасно много труд и желание и старание, работи по 14-16 часа на денонощие, успял е да създаде многодетно семейство, горд притежател на голямо имение и малка виличка край морето.

И най-важното в капитализма - личните умения и качества, успехът е там някъде, твоя задача е чрез много труд и желание да достигнеш до него!

 

 

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2007-2008)

есен

автори

без редактор

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2006-2007)

автори

без редактор

автори

без редактор

СТУДЕНТСКИ ФОРУМ

(2006-2007)

есета по зададена тема

 

автори

без редактор

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

Copyright 1997-2007 OMDA Ltd All rights reserved.