Елена Арнаудова

 

 

 

Българският дом

 

 

 

В Западна Европа и Америка повечето хора живеят под наем, докато в България мнозинството имат свой собствен дом. Защо това е така? Нима хората в по-развитата западна цивилизация не могат да си позволят собствено жилище? Едва ли, имайки предвид по-високия им стандарт на живот. При тях капитализмът е много по-развит, а с него и мобилността. Хората са склонни често да сменят местожителството си съобразно местоработата си. Затова за тях е много по-изгодно да живеят под наем. Друга разлика е самото строителство. Българските жилища са строени много по-добре и са много по-здрави, защото в тях е предвидено да живеят поколения наред. Мисленето на хората на запад не е същото. Те не избират жилище, което да е здраво, защото не мислят да остават в него поколения наред, а предпочитат някое по-евтино жилище, макар и не толкова здраво.

 

И така имайки предвид тази специфичност, нека разгледаме 5 обикновени български дома.

 

 

Дом 1

 

разположение:

в града

вид:

апартамент

големина:

130 кв.

помещения:

3 спални, детска, хол, кухня, баня+WC, WC

колко души го обитават:

7

собстевници:

мъж и жена - пенсионери

електрофицирано:

да

канализация:

да

 

 

Първият дом е апартамент в града. Интересното за него е, че там живеят цели 3 поколения. Нещо, което е все по-рядко явление в България. Затова апартаментът е многостаен.

 

Първата спалня има голяма спалня, гардероби, тоалетка, бюро и рафтове с книги.

 

Втората спалня също има спалня и гардероби, но различното тук е, че няма тоалетка, а има само голямо огледало. В нея има също и малка масичка, телевизор и видео.

 

Третата спалня има само едно легло, акумулираща печка, вградени секции с рафтове за книги и сервизи от чаши, малка масичка с малки столчета и 2 кресла. В детската стая има 2 легла, бюро и гардероби.

 

По всички стени в хола има вградени секции, предимно с рафтове с книги, телевизор, малка масичка, диван, бюро с компютър и принтер.

 

Кухнята не е много голяма. Има готварска печка, хладилник, микровълнова, фритюрник, тостер, принцесник, мивка и шкафчета за съдове. Също така има маса и столове. Има и една електрическа отоплителна печка с един реотан, която е монтирана на стената. Сред съдовете тук има и едно старо българско керамично гърне, което е доста голямо по размери. Отворът му е около 15 см, като в средата е по-широко, а на дълбочина е около 25 см.

 

В едната тоалетна има тоалетна чиния, мивка, бойлер и душ, докато в другата тоалетна има само тоалетна чиния, мивка и пералня.

 

Дом 2

 

разположение:

в отдалечен квартал на града

вид:

апартамент

големина:

60 кв.

помещения:

спалня, хол, кухня, баня+WC

колко души го обитават:

3

собстевници:

мъж с жена и малко дете

електрофицирано:

да

канализация:

да

 

 

Сега нека преминем към следващия български дом. Той също е апартамент, но се намира в един много по-отдалечен квартал на града, който в миналото всъщност е бил отделно селище – едно малко селце. Това е един двустаен апартамент, в който живее едно младо семейство.

 

В тяхната спалня освен голямата спалня има и легълце за детето, както и детски кът с играчки. Там също има ракли и гардероби.

 

Кухнята е с нормални размери за един двустаен апартамент. Разполага с готварска печка, хладилник, маса, столове и шкафове за съдове, както и с абсорбатор над печката.

 

В хола има телевизор, видео, малка масичка, диван, кресло и на едната стена има вградена секция със сервизи от чаши.

 

В тоалетната има тоалетна чиния, душ, мивка, бойлер, а пред нея в коридора има пералня.

 

 

Дом 3

 

 

разположение:

на село

вид:

къща

големина:

150 кв.+ 150 кв. мазе

помещения:

спалня, хол, кухня+трапезария, детска, стая за гости, баня

колко души го обитават:

2

собстевници:

мъж и жена - пенсионери

електрофицирано:

да

канализация:

не

 

 

 

Следващият български дом, който ще опишем, е една българска къща, разположена на село. Къщата е доста голяма, едноетажна, но пък с голямо мазе.

 

Следват няколко снимки на улицата, на която се намира къщата. На първата снимка може да се види и самата къща в дъното на улицата. Втората и третата снимка показват улицата, така както се вижда от самата къща.

 

             

 

 

А сега нека разгледаме и самата къща.

 

 

            

 

 

 

Към кухнята има и трапезария. Кухнята е наистина много малка и компактна. Има готварска печка, мивка и шкафчета за съдове. Трапезарията, която върви към кухнята е също толкова малка и в помещението има само една маса с няколко стола.

 

 

 

                           

 

 

В кухнята има запазен и един керамичен гювеч.

 

 

                               

 

 

Холът за сметка на това е много просторен. Там има два дивана, голяма маса, телевизор, хладилник и на едната стена има вградени секции. За отоплението на хола се използва печка чудо.

 

 

 

                                                

 

 

 

                  

 

 

Спалнята също е много просторна. Състои се от спалня, отоплителна електрическа печка, нощни шкафчета и тоалетка.

 

 

                               

 

 

Детската стая има 2 легла, ракла, рафтове за книги, малка масичка, телевизор, няколко стола, както и друга печка чудо за отопление.

 

 

                               

 

 

                        

 

 

В къщата има и стая за гости. В нея има едно легло, една малка масичка, няколко гардероба и един бюфет.

 

         

 

 

Въпреки че тази къща не е с канализация, защото малко от селата в България имат канализация, в къщата все пак има баня. Тя е доста просторна и има единствено бойлер и душ.

 

 

 

                              

 

 

А тоалетната на къщата се намира, както в повечето селски къщи - на двора. До там може да се стигне и през терасата на къщата.

 

 

                          

 

 

                       

 

 

 

Къщата има и голямо мазе, което се състои от 5 помещения. В тях предимно се складира зимнина, както и стари непотребни предмети и дърва и въглища за отопление за зимата.

 

 

                                         

 

 

 

                                      

 

 

 

Като повечето къщи и тази разполага с обширен двор. В предната част на двора има цветна градина и куче пазач, а в задния двор има множество селскостопански насаждения и овошки.

 

 

 

 

          

 

 

 

 

Дом 4

 

 

 

разположение:

на село

вид:

къща

големина:

2 етажа по 60 кв

помещения:

1 етаж - кухня, спалня,   килер; 2 етаж - хол, спалня, детска

колко души го обитават:

5

собстевници:

мъж и жена с майкта на мъжа и двете им деца

електрофицирано:

да

канализация:

не

 

 

Домът, който ще опишем сега, също е селска къща. Макар и по-малка като размери, тя е на два етажа.

 

Това е и улицата, на която се намира къщата, както и входът на самата къща. На къщата е останала табелата "Образцов дом", която

 

 

             

 

 

 

                   

 

 

На първия етаж е разположена кухнята. Тя също е толкова скромна, колкото и в предишната къща. Има готварска печка, мивка, маса и няколко стола. На първия етаж има още една малка спалня, която се състои само от легло, бюфет и масичка. И последното помещение на първия етаж е малко килерно помещение.

 

 

 

                

 

 

           

 

 

 

 

          

 

 

 

 

              

 

 

 

Сега ще се качим и на втория етаж. Преди да влезем там има много приятна и обширна тераска, която е удобна за пиене на сутрешното кафе или четене на вестник или книга, като едновременно с това има и невероятна гледка към подножието на Родопите както и успокояващите песни на птичките.

 

На втория етаж има хол, спалня и детска стая.

 

 

 

                   

 

 

                   

 

 

 

Холът се състои от диван, 2 масички, телевизор, хладилник и вградена секция.   

 

 

         

 

 

         

 

 

 

В спалнята има спалня, рафтове с книги, гардероби и една голяма маса.

 

 

                   

 

 

В детската стая има две легла, детски кът с играчки, маса и столчета и отоплителна печка.

 

 

        

 

 

         

 

 

Поради липса на канализация тоалетната на тази къща, както и банята са външни помещения.

 

 

         

 

 

 

 

Дом 5

 

разположение:

в града

вид:

апартамент

големина:

65 кв.

помещения:

спалня, детска, хол+кухненки бокс, баня+WC

колко души го обитават:

4

собстевници:

под наем

електрофицирано:

да

канализация:

да

 

 

Последният дом, който ще разгледаме, е един не толкова традиционен български дом, но с времето става все по-популярен. Като по западен модел, семейството, живеещо в този дом, не е собственик на имота. Става въпрос за едно двустайно апартаментче, в което семейството живее под наем.

 

Тъй като семейството е четиричленно, а стаите малко, към хола е добавен кухненски бокс. Той представлява барплот, който загражда малка част от хола, където са разположени готварската печка, хладилникът, микровълнова, скара, мивка и няколко шкафа за съдове. Въпреки малката кухня, тук намерихме освен едно малко керамично гърненце с размери на отвора около 10 см и дълбоко не повече от 20 см, също така и един комплект от гювечета. Те представляваха малки керамични купички с капачета. Бяха 6 на брой.

 

Това прави хола значително по-малък. В него има само една масичка, диван, телевизор, dvd и няколко стола.

 

Другата стая е спалнята. В нея има спалня, гардероби, шкафове и една малка масичка.

 

Има и малка детска стая с 2 легла, гардероби, едно бюро с компютър и една малка маса и няколко стола.

 

Баня и тоалетна и тук са обединени в едно помещение, в което има тоалетна чиния, бойлер и душ, а пералнята се намира точно пред това помещение.

 

Не е странно, че много от нещата в тези съвсем случайно подбрани 5 дома се повтарят. Има неща, които са необходими на всеки едни дом, бил той български или не.

 

Прави впечатление, че във всеки от домовете поне в една от стаите е отделено място за рафтове с книги. Това показва отношението на българите към книгата, образованието и културата като цяло.

 

Керамични съдове имаше само в два от домовете. Това говори, че българската традиция, макар и все още неизлязла от българския дом, става все по-непозната за новите поколения българи и те предпочитат да използват вместо български керамични съдове китайски тефлонени тиганчета и тенджерки.

 

Но като цяло духът на българският дом се е запазил, а в същото време той се е и модернизирал. 

 

Пълната стенограма на Кръглата маса (1990) Защо преходът беше такъв? Идейната криза, властта на кликите и homo transcurrens ☼  Новите йерархии ☼  СРЕДНАТА КЛАСА☼  КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ И ЩАСТИЕТО ☼ 

Copyright ©1997-2007 OMDA Ltd All rights reserved.